Kaip smagu šliūkštelėti vandens į akis visam pasauliui ir išdidžiai demonstruoti beveik agresyvų šovinizmą? Lilly King apgynė Amerikos stiprybę ir gerą vardą, pasiuntusi chloro porciją tiesiai į visų demonizuojamos Julijos Jefimovos veidą ir taip užgesino ją supančias pragaro liepsnas, galėjusias pražudyti mus visus? Ar kažkaip panašiai, tiesa?

Deja, šis olimpinis naratyvas nėra toks paprastas, kaip kad gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Dabar tikrai ne metas viešai trimituoti apie tobulai švarią amerikiečių moralę ir sąžinę, J. Jefimovai dedikuotame ginamajame straipsnyje rašo S. Jenkins.
Julija šauni mergina, kuri pernelyg talentinga, kad savo rezultatus dar turėtų skatinti kokiais nors draudžiamais preparatais.
Davidas Salo, buvęs J. Jefimovos treneris
19 metų L. King – neabejotinai puiki plaukikė, tačiau jos akistata baseine su 24 metų ruse J. Jefimova nėra vien tik švarios sąžinės sportininkės pergalė prieš, kaip teigė pati amerikietė, „nesąžiningą konkurentę“.

Vertėtų nuodugniau pasidomėti J. Jefimova kaip žmogumi, galbūt net akimirkai įsivaizduoti save jos vietoje. Kaip su ašaromis akyse vieną vakarą prašė pati Rusijos plaukikė, „bent pabandykite mane suprasti, pasistenkite bent akimirkai atsidurti mano kailyje“.

Pradžiai reikėtų paminėti, kad J. Jefimova negyvena Rusijoje. Ji gyvena Los Andžele ir nuo devyniolikos metų dirba su treneriu iš Pietų Kalifornijos Dave‘u Salo. Štai ką elektroniniame laiške teigia pats treneris: „Ji miela mergina, o ne kažkokia pabaisa, kokia ją dabar visi vaizduoja“.

J. Jefimova gimė karo nualintos Čečėnijos sostinėje Grozne, o plaukikės karjerą pradėjo Rusijos Volgodonsko mieste, tačiau 2011 metais treneriai pradėjo nuogąstauti, kad šalies sistema niekais pavers jos pastangas, tad paprašė D. Salo pasirūpinti perspektyvia sportininke.

J. Jefimovai du kartus įkliuvo vartojusi draudžiamus preparatus. Detaliau panagrinėkite abu atvejus. Vieną 2013 metų dieną plaukikė apsilankė vienoje specializuotoje parduotuvėje Los Andžele ir įgijo maisto papildų. Mergina prastai kalbėjo angliškai, neskyrė reikiamo dėmesio papildo sudėčiai. Kaip vėliau paaiškėjo, papilde buvo draudžiamo hormono DHEA. J. Jefimovos prasižengimas pripažintas netyčiniu, tad įprastinė dvejų metų diskvalifikacija sumažinta iki 16 mėnesių.

Juk amerikiečiai negalėtų taip pasielgti, tiesa?

Tiesą sakant, kaip sakė NBC korespondentas Alanas Abrahamsonas, J. Jefimovos atvejis labai panašus į Jessicos Hardy situaciją. Sportininkė 2008 metais taip pat buvo demaskuota netyčia vartojusi uždraustų medžiagų, kurias gavo kartu su maisto papildu. 2012 metais Londone vykusiose žaidynėse ji iškovojo net du medalius, tačiau niekas į veidą jai vandens nepylė ir paspausti rankos nesibodėjo.

D. Salo treniravo ne vieną čempioną iš Amerikos – pradedant Amanda Beard ir Rebecca Soni ir baigiant Aaronu Peirsolu ir Jasonu Lezaku. Jis teigia, kad „daugiau nei 90 proc. visų sportininkų vartoja vieną ar kitą papildą, nors jis pats ragina to nedaryti“.

„Jau seniai pralaimėjau kovą visiems sportininkams, kurie kažkodėl įsitikę, jog jiems reikia kažko, kas padėtų atgauti jėgas ir taip toliau“, – teigia plaukimo treneris.

J. Jefimova pasmerkta kaip nepataisoma apgavikė dėl antrojo pažeidimo – ji vartojo širdies darbą gerinantį medikamentą meldoniumą. Meldoniumą vartojo daug sportininkų iš Rytų Europos, ir tai buvo legalu, kol WADA 2016 metų vasarį jį pripažino draudžiamu. Pavasarį WADA atsisakė diskvalifikuoti daugiau nei 200 sportininkų, kurių organizme jau po sausio mėnesio buvo aptikta meldoniumo. Viena iš jų buvo ir J. Jefimova, nes specialistai negalėjo pasakyti, per kiek laiko medikamentas pasišalina iš organizmo liovusis jį vartoti.

Visai gali būti, kad Rusijos plaukikė paisė WADA sausį paskelbto nurodymo, tačiau tyrimo metu vaistai dar nebuvo pasišalinę.

J. Jefimova bandė šias aplinkybes paaiškinti spaudos konferencijoje Rio de Žaneire, tačiau L. King net nenorėjo žiūrėti į jos pusę. Štai ką teigia pati J. Jefimova – jūsų pasirinkimas, ar tikėti jos žodžių nuoširdumu.

Lilly King

„Kartą padariau klaidą, tada buvau diskvalifikuota 16 mėnesių. Antras kartas – ne mano kaltė. Tiesą sakant, net nesuprantu, ar tikrai privalau visiems aiškintis... Juk WADA kad ir rytoj gali pareikšti uždraudžianti jogurtą, nikotiną ar, net nežinau, baltymus, kuriuos vartoja visi sportininkai. Nuo rytojaus jie – draudžiamųjų sąraše. Ir sportininkai liaujasi tai vartoję. Bėda ta, kad tos medžiagos organizme gali likti kad ir šešis mėnesius, o dopingo kontrolė – po dviejų mėnesių. Patikrina ir štai – teigiamas atsakymas. Ar tai mano kaltė?“, – kalbėjo J. Jefimova.

D. Salo kamuoja dvejonės dėl sprendimo visgi leisti J. Jefimovai ir kitiems Rusijos plaukikams, kurių dopingo rezultatai buvo teigiami, varžytis Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Nepaisant to, jis nemano, kad vertėtų sportininkus demonizuoti dėl to, kaip juos išugdė jų plaukimo federacija.
Jie – tiesiog nieko neįtariančios federacijos direktyvų marionetės, sako jis.

„Julija šauni mergina, kuri pernelyg talentinga, kad savo rezultatus dar turėtų skatinti kokiais nors draudžiamais preparatais“, – teigia D. Salo.

Jis įsitikinęs, kad meldoniumą vartoti J. Jefimovai pataręs gydytojas, ir atkreipia dėmesį į faktą, kad Rytų Europoje manoma, esą sunkios treniruotės kenkia sveikatai.

„Panašu, kad dauguma sportininkų iš Rytų Europos mano privalą saugoti širdį, nes intensyvios treniruotės nerekomenduojamos“, – įsitikinęs plaukimo treneris.

Kad ir ką visi galvotų apie J. Jefimovą, sunku suprasti, kaip amerikiečių prisiimtas cenzoriaus vaidmuo prieš ją – ar kitą pavienį sportininką – padėtų išspręsti valstybės skatinamo dopingo problemą.

L. King viso labo devyniolika. Niekas nenori pažaboti jos tiesmukumo, niekas nesiginčija dėl jos talento. Nepaisant to, jai kas nors galėtų švelniai užsiminti, kad daugybė visų JAV mylimų sportininkų vartoja papildus ir naudojasi medicinos suteikiamomis galimybėmis. Dar ją būtų galima paprotinti, kad ji niekada nesupras, ką reiškia 1992 metais gimti Grozne.

„Įprastai per olimpines žaidynes liaujasi visi karai“, – sakė J. Jefimova.

Prieš pat iš Los Andželo išvykdama į Rio de Žaneirą, J. Jefimova susitiko su D. Salo. Plaukikė buvo išvarginta kelias dienas trukusios nežinomybės, treniruotėms koją kišo Tarptautinio olimpinio komitete virusios aistros dėl Rusijos sportininkų likimo.

„Paskutinę minutę jie leido jai plaukti. Perspėjau, kad bus sunku, kad sulauks priešiškumo. Sakiau, kad ruoštųsi sunkiausioms varžyboms savo gyvenime“, – pasakoja treneris.

Nė kiek neperdedant galima teigti, kad pats plaukimas tikrai nebuvo sunkiausia dalis.

Primename, kad J. Jefimova Rio de Žaneire 100 ir 200 m plaukimo krūtine distancijose iškovojo sidabro medalius ir turi galimybę pasipuošti trečiu apdovanojimu – su Rusijos komanda ji ketvirtu rezultatu pateko į moterų 4x100 kombinuotos estafetės rungties finalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (996)