Deja, Lietuvos atstovams, kurių Londone iš viso buvo 11, šį kartą nepavyko laimėti nė vieno medalio, nors tiek mūsų šuolininkė į tolį Ramunė Adomaitienė, tiek vyrų golbolo rinktinė buvo labai arti jų - užėmė ketvirtas vietas.

Absoliučiai daugiausiai parolimpinių medalių Londone iškovojo Kinijos sportininkai - iš viso net 231-ą (95 aukso, 71 sidabro, 65 bronzos). Antri liko rusai - 102 (36 aukso, 38 sidabro, 28 bronzos), treti - britai - 120 (34 aukso, 43 sidabro, 43 bronzos).

Visa uždarymo ceremonija - 2 val. 30 min. vaizdo įraše:

Įspūdingu ugnies šou paremta uždarymo ceremonija pavadinta „Liepsnų festivalis“. Joje koncertavo viena garsiausių Didžiosios Britanijos muzikos grupių „Coldplay“. Į sceną užlipo ir ekstravagantiškoji Rihanna bei reperis Jay-Z.

Uždarymo ceremonijos, kurioje dalyvavo apie 1200 atlikėjų, programos meno vadovas - Kimas Gavinas. Viskas vyko trijose scenose, simbolizavusiose du metų laikus (vasarą ir žiemą) ir saulės laikrodį.

Stadiono viduryje širdies formos liepsnojančiu taku apvestoje scenoje suplevėsavo visų 164-ių šių parolimpinių žaidynių šalių-dalyvių vėliavos.

Teigiama, kad šios parolimpinės žaidynės - pačios sėkmingiausios istorijoje.

D. Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pareiškė: „Manau, kad šios parolimpinės žaidynės - tikras triumfas nuo pat jų starto iki finišo. Aš tikrai didžiuojuosi savo šalimi ir ne tik todėl, kad mes sukūrėme puikų šou, bet ir dėl to, kad varžybos pritraukė tiek daug žiūrovų“.

Renginio pabaigoje tradiciškai parolimpinis deglas buvo perduotas kitų žaidynių šeimininkui - Rio de Žaneirui, kuris estafetę iš Londono perims 2016 metais.

V. Kvietkauskas: mes pagrįstai galime didžiuotis mūsų parolimpiečiais

Londono parolimpinės žaidynės - pirmosios istorijoje, kuriose Lietuvos sportininkai nelaimėjo nė vieno medalio. Paskutinę jų dieną Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidentas Vytautas Kvietkauskas įvertino lietuvių pasirodymą Londone.

"Po dviejų savaičių, praleistų Londone dalyvaujant parolimpinėse žaidynėse Lietuvos sportininkai pirmadienį grįžta į Vilnių lėktuvu iš Kopenhagos.

Kaip vertinti neįgaliųjų rinktinės pasirodymą? Esame akivaizdžiai nusivylę, kad nepavyko iškovoti nė vieno medalio, nors buvome labai arti. Šuolininkė į tolį su fizine negalia Ramunė Adomaitienė nuo trečiosios vietos laimėtojos atsiliko vienu centimetru, golbolo komanda iškovojo ketvirtąją vietą, grupės rungtynėse laimėjusi prieš būsimuosius čempionus suomius 10:0, bet dėl labai abejotino teisėjo iš Suomijos sprendimo, pralaimėjusi pusfinalyje.

Europos čempionas Mindaugas Bilius per treniruotes Londone diską metė toliau negu aukso medalio laimėtojas, o varžybų metu Mindaugas nesugebėjo susikaupti ir teužėmė devintąją vietą. Šiaip ar taip, dvi ketvirtos, šeštoji vietos yra geras rezultatas. Visi Lietuvos sportininkai pateko į geriausiųjų pasaulio sportininkų dešimtukus, tad mes pagrįstai galime jais didžiuotis.

Šiaip ar taip jau dabar galvodami apie Rio de Žaneiro parolimpines žaidynes 2016 metais turėsime apsvarstyti sportininkų kartų kaitos klausimus, apsispręsti dėl sistemingo pasirengimo ateities varžyboms, kai treneriais dirbama ir sportuojama ne visuomeniniais pagrindais, o profesionaliai - taip, kaip yra daugumoje Europos Sąjungos valstybių.

Londono žaidynės parodė, kad susidomėjimas neįgaliųjų sportu pasaulyje auga. Parolimpinės žaidynės tapo antruoju didžiausiu pasaulyje sporto įvykiu", - teigė V. Kvietkauskas.

Lietuvos sportininkų pasirodymai vasaros parolimpinėse žaidynėse:

1992 metais Barselonos žaidynėse dalyvavo 4 sportininkai, laimėti 7 medaliai.

1996 metais Atlantos žaidynėse dalyvavo 9 sportininkai, laimėta 11 medalių.

2000 metais Sidnėjaus žaidynėse dalyvavo 17 sportininkų, laimėti 3 medaliai.

2004 metais Atėnų žaidynėse dalyvavo 20 sportininkų, laimėti 7 medaliai.

2008 metais Pekino žaidynėse dalyvavo 26 sportininkai, laimėti 2 medaliai.

2012 metais Londono žaidynėse dalyvavo 11 sportininkų, nelaimėta nė vieno medalio.

Iš viso Lietuvos parolimpiečiai yra laimėję 4 aukso, 11 sidabro ir 15 bronzos medalių.

Žaidynių ištakos - prieš 64-erius metus

Parolimpinių žaidynių ištakomis tapo prieš 64-erius metus (1948) Stoke Mandeville'io ligoninėje pietų Anglijoje surengtos žaidynės, kuriose dalyvavo 16 sužeistų Antro pasaulinio karo veteranų. Pirma parolimpiada dar po 12 metų surengta Romoje.

Nuo 1992 metų parolimpinės žaidynės yra susietos su olimpinėmis žaidynėmis ir vyksta lygiai po trijų savaičių pasibaigus olimpinėms žaidynėms tuose pačiuose miestuose ir tose pačiose sporto arenose.
Žaidynėse Londone dalyvaus 4,2 tūkst. neįgaliųjų sportininkų. 2008 metais Pekine jų buvo daugiau kaip 3,9 tūkst.

Pranešama, kad jau parduoti visi bilietai į parolimpines plaukimo ir atletikos varžybas. Skelbiama, kad tai jau sėkmingiausios parolimpinės žaidynės istorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)