Nei ypatingai techniškas, nei galingas fiziškai – Th. Mulleris greta ryškiausių planetos futbolo žvaigždžių atrodo tarsi vaikis iš gatvės, atsitiktinai užklydęs į sausakimšo stadiono aikštę.

Šukuosena „už penkis eurus“, išsidraikę marškinėliai, neišryškinantys raumeningo kūno, lyg per treniruotę gerokai žemiau kelių nuraitotos kojinės – toks yra tipinis 24-erių Vokietijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ klubo puolėjo įvaizdis.

Dėl pastarojo Th. Mullerio įpročio vokiečiams jis primena vieną spalvingiausių praėjusio amžiaus aštunto ir devinto dešimtmečių „Bundesliga“ pirmenybių asmenybių Hansą-Peterį Briegelį, anglams – net 19 klubų per karjerą pakeitusį Steve'ą Claridge'ą.

Bet jei pačiam Th. Mulleriui atlenktos ar apsaugas vos paslepiančios trumpos kojinės padeda jaustis patogiai, Vokietijos varžovams nuo to tik blogiau.

Universalus žaidėjas nepasižymi išskirtiniais driblingo sugebėjimais, įveikti priešininką vienas prieš vieną jam nėra lengva, bet Th. Mulleris turi savų kozirių: puikiai jaučia žaidimą ir komandos draugus, moka efektyviai išnaudoti erdvę tarp varžovų gynėjų, sugeba užuosti mažiausią progą bei smeigti kamuolį į vartus.

Thomasas Mulleris su žmona Lisa "Oktoberfest" šventėje

2010 metais Pietų Afrikos Respublikoje vykusiame pasaulio čempionate tuomet 19-metis „Bayern“ jaunimo akademijos auklėtinis debiutavo penkiais įvarčiais ir trimis rezultatyviais perdavimais, atnešusiais jam ne tik geriausiojo jaunojo žaidėjo, bet ir rezultatyviausio pirmenybių futbolininko laurus.

Po ketverių metų Brazilijoje Th. Mulleriui užteko 90 minučių, kad surinktų daugiau nei pusę ankstesnio savo kraičio. Jau pirmose Vokietijos rungtynėse kamuolį į portugalų vartus jis pasiuntė trissyk ir tapo rezultatyviausiu pirmo pasaulio čempionato turo žaidėju. Trečiadienį po antrosios Olandijos rinktinės dvikovos su vokiečiu susilygino Arjenas Robbenas ir Robinas van Persie, bet Th. Mulleris gali vėl atitrūkti, jei šeštadienį sugebės atrakinti ir Ganos gynybą.

Planetos pirmenybių istorijoje „Bayern“ snaiperis tapo dvyliktuoju žaidėju, pirmame čempionato mače pelniusiu tris įvarčius. Paskutinį kartą – 2002 metais – „hat-trick'u“ turnyrą pradėjo Th. Mullerio tautietis Miroslavas Klose. Tačiau laimėti „Auksinio kamuolio“ vokiečiui tuomet nepavyko: nors jo komanda nužygiavo iki pat finalo, per likusius šešis mačus M. Klose pasižymėjo tik dukart ir buvo aplenktas brazilo Ronaldo.

Užtat brazilui Leonidui (1938 metais), vengrui Sandorui Kocsisui (1954-ais) ir prancūzui Justui Fontaine'ui (1958-ais) galinga pradžia padėjo tapti rezultatyviausiais pirmenybių žaidėjais.

Jei Vokietija neklups, o Th. Mulleris ir toliau ves ją į priekį savo taikliais smūgiais, jis gali patekti į istoriją kaip vienintelis futbolininkas, pasaulio čempionato „Auksinį batelį“ laimėjęs du kartus. Tiesa, tokį patį – tik labiau teorinį – šansą vis dar turi ir nesenstantis jo ekipos draugas M. Klose, pirmąsyk rezultatyviausiu žaidėju tapęs 2006 metais.

Be to, veteranui tetrūksta vieno įvarčio, kad daugiausiai kartų pasaulio čempionatuose per karjerą pasižymėjusių žaidėjų sąrašo viršūnėje pavytų Ronaldo (15 įvarčių). Vis dėlto 36-erių lenkų kilmės puolėjas Brazilijoje kol kas nepatenka į trenerio Joachimo Lowo pagrindinę sudėtį.

Miroslavas Klose

O pirmenybių rezultatyviausių futbolininkų rikiuotėje šiuo metu pirmauja po triskart pasižymėję Th. Mulleris, A. Robbenas ir R. van Persie. Po du įvarčius savo sąskaitoje turi Karimas Benzema (Prancūzija), Timas Cahillas (Australija), Mario Mandžukičius (Kroatija) ir Neymaras (Brazilija), po vieną - dar 40 žaidėjų. Trys futbolininkai kamuolį nukreipį į savus vartus.

Iš viso Brazilijoje per 20 rungtynių krito jau 60 įvarčių: vidutiniškai 3 per mačą. Nors šia prasme futbolo mėgėjai kol kas tikrai nenuobodžiauja, rezultatyviausiu istorijoje 2014 metų pasaulio čempionatas veikiausiai netaps, mat 1954-aisiais per mačą vidutiniškai buvo įmušami net 5,38 įvarčio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)