Pirmąsias komandų rungtynes prieš dvi dienas Kaune po pratęsimo taip pat dviem taškais 77:75 laimėjo Lietuvos rinktinė.

Mūsų šalies krepšininkai, kuriems tai buvo antrosios kontrolinės rungtynės, trečiajame ketvirtyje turėjo 12 taškų persvarą, bet jos neišsaugojo. Ketvirtajame kėlinyje latvių milžinas Kasparas Kambala alkūne smūgiavo Artūrui Jomantui ir po šio incidento teisėjams bei komandų kapitonams teko skirti beveik visus aikštėje atsidūrusius žaidėjus.

Krepšininkams susitaikius iniciatyvą perėmė Latvijos komanda, kuri sparčiai pasivijo lietuvius ir pasiekė revanšą.

Be minėto incidento nervingose rungtynėse žiūrovai galėjo stebėti ir kitus emocijų protrūkius, kai Linas Kleiza ir Uvis Helmanis keitėsi „maloniais“ epitetais, o mačo arbitrui Olegui Latyševui ginčo epizode teko jėga K. Kambalą atplėšti nuo Roberto Javtoko.

Rungtynės

Lietuvos rinktinės starto penketas: Mantas Kalnietis, Mindaugas Lukauskis, Linas Kleiza, Darjušas Lavrinovičius, Robertas Javtokas.

Latvijos rinktinės starto penketas: Kristapas Valteris, Janis Blūmas, Kristapas Janičenokas, Kasparas Kambala, Andris Biedrinis.

Lietuviai sėkmingai pradėjo susitikimą ir po taiklių R. Javtoko baudų bei Mindaugo Lukauskio tritaškio šovė pirmyn (5:1). Tačiau rezultatyviausias pirmųjų rungtynių žaidėjas Latvijos ekipos gretose Kristapas Valteris dviem tritaškiais greitai panaikino skirtumą (7:7).

Greitą kombinacinį žaidimą žaidę lietuviai vėl kiek atsiplėšė (15:9) ir privertė Latvijos ekipos strategą Kęstutį Kemzūrą prašyti minutės pertraukėlės. Po jos aikštės šeimininkai laimėjo atkarpą 7:0 ir po Kristapo Janičenoko tritaškio išsiveržė į priekį (16:15).

Ketvirčio pabaigoje U. Helmanis Latvijos rinktinės persvarą padidino iki 4 taškų, bet Tomas Delininkaitis atsakė trimis taikliomis baudomis, o Jonas Mačiulis aidint sirenai pataikė neįtikėtiną tritaškį iš maždaug 9 metrų ir sugrąžino pranašumą Lietuvos komandai (25:23).

Antrojo kėlinio pradžioje latviai pirmavo po dar vieno K. Valterio tritaškio (28:25), bet mūsų šalies krepšininkai žaidė kantriai ir neleido varžovams nutolti. Maža to, po J. Mačiulio 5 taškų iš eilės Lietuvos komanda vėl buvo priekyje (34:29).

Į du taiklius Aigaro Vitolo metimus savo tiksliais dvitaškiais atsakė L. Kleiza (38:33), į vėlesnius latvių išpuolius atsakymus pateikdavo ir kiti mūsiškiai, o ketvirčio pabaigoje tolimas Artūro Jomanto šūvis užfiksavo 5 taškų Lietuvos komandos persvarą (45:40).

Po didžiosios pertraukos pamažu išryškėjo Lietuvos rinktinės pranašumas. Kad ir kaip neįtikėtinai tai skambėtų, R. Javtokas buvo taiklus nuo tritaškio linijos (57:48), o netrukus M. Lukauskis tritaškiu padidino skirtumą iki rekordinio mače (62:50).

Vis dėlto ketvirčio pabaigoje latviai atkuto ir paskutinėmis sekundėmis U. Helmanio tolimas šūvis pritildė Lietuvos komandos aistruolius (64:57).

Prasidėjus lemiamam kėliniui L. Kleiza sugrąžino Lietuvos rinktinei dviženklį pranašumą (67:57), bet tritaškiu atsakė ir K. Janičenokas. Netrukus aikštelėje įsiplieskė incidentas: iki tol blankiai rungtyniavęs K. Kambala nusprendė emocijas išlieti negarbingais veiksmais ir puolime alkūne nokautavo A. Jomantą, kuriam buvo sutrenkęs nosį ir pirmose rungtynėse Kaune.

Neatsiprašęs priešininko latvių milžinas dar provokatyviai ėmė erzinti varžovus ironiškomis frazėmis ir šypsena, tad netrukus aikštėje atsidūrė beveik visi abiejų komandų žaidėjai. Emocijas sutramdė rinktinių kapitonai ir teisėjai, tad netrukus mačas buvo pratęstas.

Incidentą sėkmingiau išnaudojo latviai, kurie sumažino atotrūkį iki 5 taškų (62:67). Bet jau kitos atakos metu Marijonas Petravičius pataikė vieną baudą, o po netikslaus antrojo metimo kamuolį į krepšį įrideno L. Kleiza (70:62).

Bet latviai neketino pasiduoti – likus žaisti mažiau nei 3 min. K. Valteris vėl iššovė iš toli, K. Kambala sėkmingai atakavo kabliu ir iš Lietuvos rinktinės persvaros teliko 2 taškai (73:71).

Įsibėgėjęs K. Kambala nemažino apsukų ir toliau spėriai rinko taškus, tuo metu Lietuvos krepšininkų atakos strigo ir likus žaisti 56 sek. jau latviai pirmavo 78:75. Letuviams nepavyko suregzti rezultatyvios atakos, o Artūras Štalbergas baudomis įtvirtino Latvijos rinktinės persvarą 80:75.

L. Kleiza per kelias sekundes atsakė tritaškiu ir komandos buvo priverstos keistis baudų metimais. K. Janičenokas pataikė tik vieną (81:78) ir paliko šansą mūsiškiams. Likus žaisti 3 sek. prie baudų metimo linijos vėl stojo L. Kleiza. Puolėjas realizavo pirmą metimą ir tyčia prametė antrąjį, o A. Jomantas atkovojo kamuolį.

Mūsų šalies komandos puolėją latviai tučtuojau stabdė pražanga. Krepšininkas dviem taikliais metimais galėjo išplėšti pratęsimą, bet jau pirmasis buvo netikslus. Antrąjį A. Jomantas prametė tyčia, bet šįkart kamuolį pačiupo Latvijos krepšininkai, kurie ir šventė revanšo pergalę 81:79.

Statistika

Lietuva: Linas Kleiza 20 taškų, Robertas Javtokas 12, Mindaugas Lukauskis 11, Mantas Kalnietis ir Jonas Mačiulis 8, Marijonas Petravičius ir Artūras Jomantas po 5, Tomas Delininkaitis ir Simas Jasaitis po 4, Darjušas Lavrinovičius 2.

Latvija: Kristapas Valteris 24, Kasparas Kambala 11, Andris Biedrinis 10, Kristapas Janičenokas 9.

Komentarai

Lietuvos rinktinės vyr. treneris Ramūnas Butautas: „Tai buvo rungtynės, kuriose daug eksperimentavome. Buvo momentų, kada žaidėme ne tokiomis schemomis, kaip būtų reikėję, bet bandėme įvairius variantus, modeliuodami įvairius galimus žaidimo variantus, kurių gali prireikti, kai žaisim oficialias rungtynes.

Aišku, pralaimėti nemalonu, tačiau tai buvo labai gera treniruotė. Ir, manau, gera pamoka žaidėjams, kad emocijos neturėtų nugalėti šalto proto. Yra sakoma - už vieną muštą dešimt nemuštų duoda. Norėčiau, kad ši patarlė pasitvirtintų ir mūsų rinktinės atveju“.

Robertas Javtokas: „Atvažiavom žaisti krepšinį, bet pamiršom bokso pirštines atsivežti. O jeigu rimtai, tai manau, kad tokios rungtynės tikrai duos naudos mūsų komandai. Buvo kietas žaidimas, gal per daug pasidavėm emocijoms ir tai mus kiek išmušė iš vėžių. Manau, kad žaisti tokias rungtynes yra daug geriau, negu laimėti dvidešimt ar trisdešimt taškų“.

****************

Lietuvos krepšininkai šeštadienį išvyksta į stovyklą Sevilijos mieste, kur kitą savaitę jėgas išmėgins su Slovėnijos, D. Britanijos ir šeimininkės Ispanijos rinktinėmis.

Europos čempionatas Lenkijoje vyks rugsėjo 7-20 dienomis. Lietuvos rinktinė pirmojo etapo D grupėje kovos su Lenkijos, Bulgarijos ir Turkijos krepšininkais.

Latviai B grupėje susitiks su Rusija, Vokietija ir papildomo atrankos turnyro nugalėtoja.
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją