Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pergalingai baigė pasaulio krepšinio čempionato D grupės kovas. Mūsiškiai ketvirtadienį 67:64 palaužė Slovėnijos pasipriešinimą ir užėmė pirmą grupės vietą.

Vertindami lietuvių pasirodymą viso pirmo etapo metu, krepšinio specialistai išskyrė augantį rinktinės potencialą ir viršytus lūkesčius. Aštuntfinalyje lietuviams iššūkį mes karingieji Naujosios Zelandijos krepšininkai, tačiau abu ekspertai mano, kad tai ne ta komanda, kuri kelia grėsmę.

Padėjo australų pergalė

Prieš lietuvių ir slovėnų dvikovą visą dieną netilo matematiniai skaičiavimai. Vyravo įvairūs variantai, kokiu skirtumu turime laimėti ar pralaimėti, norėdami jau ketvirtfinalyje išvengti JAV krepšininkų. Tačiau keistas australų pralaimėjimas Angolai nubraukė visus skaičiavimus.

„Šioms rungtynėms teigiamos įtakos turėjo tai, kad nebereikėjo tų skaičiavimų. Nors ir visi sakė, kad neskaičiuos taškų skirtumo, bet australų pergalės atveju, tiek treneriams, tiek žaidėjams tie skaičiai būtų sukęsi galvoje“, – mano V. Šeškus.

Nors ir nusimetę naštą, lietuviai tris kėlinius turėjo vytis savo varžovus. Ketvirtame kėlinyje viskas apsivertė aukštyn kojomis – slovėnai svaidė pro šalį ir sukrapštė tik du taškus.

„Atrodė, kad tris kėlinius beviltiškai slinkome iš paskos atsilikdami 8 - 10 taškų, bet sugebėjome sužaisti ketvirtą kėlinį. Priešininkui leidome įmesti tik du taškus... Slovėnijos komandai, kuri pretendavo į aukštas vietas! Aš negaliu prisiminti tokio kito atvejo“, – pripažino olimpinis čempionas ir vienas geriausių visų laikų Lietuvos žaidėjų M. Paulauskas.

Gynyba – raktas į pergalę

Po pergalės tiek rinktinės treneris Jonas Kazlauskas, tiek kiti rinktinės nariai labiausiai gyrė Darjušą iš Kšyštofą Lavrinovičius, kurie sucementavo lietuvių gynybą.

„Visi sako, kad ketvirtame kėlinyje labai gerai gynėsi broliai, bet aš manau, kad gynyboje dirbo visa komanda. Vyrai pajautė, kad gali laimėti. Kai komanda pajaučia kraujo skonį, ją sunku sustabdyti. Taip ir įvyko“, – neabejoja V. Šeškus.

„Mūsiškių gynyba buvo labai stipri. Šių laikų krepšinyje gynyba yra pagrindinis dalykas. Jono Mačiulio perimti kamuoliai buvo pirmos įžiebtos žiežirbos einant link pergalės“, – pavyzdingą lietuvių žaidimą savo aikštės pusėje gyrė ir M. Paulauskas.

Slovėnus nuvarė nuo kojų

Atėjus lemiamam ketvirčiui slovėnai tapo nepanašūs į save – vienas po kito svaidomi tritaškiai taip ir nepasiekė tikslo, o kai kurie jų net neliesdavo lanko. Dar keisčiau atrodė metimai, kelis kartus pramesti iš po krepšio.

„Dabar galima visko šnekėti ir galvoti, nes slovėnai prametė gal 10 tritaškių. Realiai, pusę jų jie metė laisvi. Manau ir sėkmės faktorius čia buvo, bet tai nesumenkina pergalės. Vyrai šaunuoliai, padarė savo darbą“, – apie galimas pasikeitusio žaidimo priežastis svarstė „Lietuvos ryto“ strategas.

Po rungtynių netgi J. Kazlauskas juokavo, kad priimti rizikingi sprendimai davė savo rezultatą. Būtent dėl šių sprendimų rinktinės trenerių štabą gyrė M. Paulauskas. Jis taip pat išskyrė tai, kad slovėnai dėl mažos rotacijos rungtynių gale buvo visiškai išsikvėpę.

„Trenerių sprendimai rodo, kad mūsų komanda turi potencialo, turi ilgą suoliuką. Slovėnai žaidė septyniais žaidėjais ir ketvirtame kėlinyje matėsi, kad šie nebeturėjo jėgų net šnekėti, kai treneris jiems duodavo nurodymus. Žaidžiant septyniese, praktiškai neįmanoma laimėti prieš mus. Jų lyderiai vos kvėpavo“, – apie pasikeitusį žaidimą kalba M. Paulauskas.

Viršijo lūkesčius

Lietuva D grupės kovas baigė su 4 pergalėmis ir vieninteliu pralaimėjimu Australijai. Šis pasirodymas mūsiškiams garantavo pirmą vietą grupėje. Manto Kalniečio trauma ir vangi čempionato pradžia prabudino daug skeptikų ir kėlė klausimus apie tikrąjį rinktinės pajėgumą.

V. Šeškus yra vienas tų optimistų, kurie visą laiką tiki rinktine. Treneriui įspūdį palieka ir rinktinės braižas, o banguotą žaidimą jis lygina su amerikietiškais kalniukais.

„Yra tie amerikietiški kalniukai, o tarp jų kažkokia sėkmė – su didesniais ar mažesniais pakilimas. Visumoje matosi, kad rinktinė labai priklausoma nuo to, kaip atakuojame iš toli. Labai girti nesinori, bet peikti tikrai negalima. Juk iškrito mūsų pagrindinis įžaidėjas, o vyrai vis tiek užėmė pirmą vietą. Tikrai ne 100 proc. žmonių būtų pasakę, kad lietuviai bus pirmi grupėje. Visus uždavinius lietuviai įvykdė, o realiai netgi viršijo“, – rinktinę vertino V. Šeškus.

„Galime grįžti ir ieškoti priežasčių dėl M. Kalniečio netekties. Komandos braižas šiek tiek pasikeitė. M. Kalnietis turėjo daugiau vadovavimo gebėjimų, su juo komanda žaidė daugiau organizuotą žaidimą, „centrai“ buvo labiau maitinami kamuoliais, buvo daugiau rezultatyvių perdavimų, kurių dabar trūksta. Tačiau komanda turi eiti į priekį. Šarūnas Vasiliauskas ir Adas Juškevičius turi imtis daugiau iniciatyvos. Adas padarė labai didelį progresą, su kiekviena diena ryškėja jo meistriškumas ir pagalba komandai. Šios penkerios rungtynės davė labai daug. Pralaimėjimas Australijai turėjo neigiamą, bet ir teigiamą poveikį – žaidėjai suprato, kad turi įjungti aukštesnę pavarą, labiau stengtis“, – trumpai rinktinės pasirodymą D grupėje aptarė M. Paulauskas.

Naujoji Zelandija negąsdina

Laimėję grupės varžybas lietuviai užsitikrino, kad su JAV rinktine susikaus nebent pusfinalyje. Tačiau iki tol reikės peršokti Naujosios Zelandijos barjerą, o pasisekus, ketvirtfinalyje lauktų Australija arba Turkija.

V. Šeškaus nuomone, dabar ateina nervų karas. Nors ir nenumato didesnių sunkumų aštuntfinalyje, tačiau pripažįsta, kad visko yra nutikę ir anksčiau.

„Turime daug senų patirčių atkrintamose varžybose, kai dar geresnės sudėties rinktinės šiame etape į aikštę išeidavo lyg su klumpėmis. Psichologija bus svarbi. Manau, kad su Naująja Zelandija problemų neturėsime, o toliau, mano manymu, lauktų australai. Čia ir pasirodytų stiprybė. Turėtume šansą revanšuotis ir patekti į ketvertuką, o tai būtų labai geras rezultatas“, – neabejoja strategas.

Savo ruožtu M. Paulauskas džiaugiasi, kad aštuntfinalyje dėl pergalės teks žaisti su Naująja Zelandija, o ne su Turkija.

„Aštuntfinalis neturėtų būti toks varginantis, kaip rungtynės su slovėnais, todėl reikėtų žiūrėti į priekį. Manau, kad gavome sąlyginai silpnesnį varžovą. Turkija yra Turkija, ji nenuspėjama“, – pastebi specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)