Buvusio šalies ministro pirmininko ir Lilio mero vardu pavadintas statinys iškilo 2012 metais ir padėjo Prancūzijai įveikti visas konkurentes, siekusias perimti iš karo draskomos Ukrainos teises surengti lemiamą Senojo žemyno čempionato etapą.

Lilio gyventojai pagrįstai gali didžiuotis monumentaliu stadionu, bet tokia pati buvo ir jo kaina. Kartu su viešbučiais ir restoranais modernus kompleksas atsiėjo 324 mln. eurų – už tiek būtų galima pastatyti trejus Valdovų rūmus arba šešias „Žalgirio“ arenas.

Per „Ligue 1“ pirmenybes „Stade Pierre Mauroy“ tribūnose telpa kiek daugiau nei 50 tūkst. „Lille“ ekipos sirgalių. Tačiau krepšiniui dedikuota tik pusė mobilų stogą turinčio stadiono: dabar jis padalintas milžiniška užuolaida, už kurios, pakėlus ant judančių pastolių, buvo išgabenta nereikalinga pusė futbolo aikštės. Vietoje jos paklojus krepšinio parketą, įrengus darbo stalus spaudos atstovams ir specialius sektorius įvairiems Europos čempionato svečiams, vietų skaičius sumenko iki 27 tūkst.

Gal tai ir ne didžiausiu uždaru daugiafunkciniu kompleksu pasaulyje laikoma Filipinų arena, kurioje krepšinį gali stebėti net 55 tūkst. žiūrovų, bet atkrintamosios varžybos „Stade Pierre Mauroy“ stadione tikrai įeis į Senojo žemyno pirmenybių istoriją.

Iki šiol didžiausia salė, priėmusi Europos čempionato dalyvius, buvo Belgrado (Serbija) „Kombank“ arena, kurioje telpa 25 tūkst. sirgalių.

Beje, 2014 metų pasaulio krepšinio pirmenybes organizavę ispanai taip pat svarstė galimybę turnyro finalą surengti 85 tūkst. žiūrovų talpinančiame „Santiago Bernabeu“ stadione, bet sužinoję, kiek kainuos jo transformacija, pasirinko krepšiniui labiau įprastą Madrido areną – „Palacio de los Deportes“.

Naujajame Lilio stadione praėjusiais metais jau vyko Deviso taurės finalas tarp šeimininkų ir Šveicarijos teniso rinktinių, o kitąmet užvirs tarptautinės futbolo aistros – per 200 tūkst. gyventojų turintis Lilis yra vienas iš dešimties Prancūzijos miestų, kurie priims 2016-ųjų Europos futbolo čempionato finalinį etapą.

Vis dėlto aukščiausio rango sporto renginių organizavimo patirties Liliui dar trūksta: DELFI kalbinti FIBA atstovai pripažino, kad kol kas darbo su vietos organizaciniu komitetu sklandžiu nepavadinsi.

Tai pajuto ir Lietuvos rinktinė: penktadienį „Stade Pierre Mauroy“ suplanuota jos treniruotė buvo trumpesnė nei tikėtasi, nes į aikštę per anksti buvo įleisti Ispanijos krepšininkai. Šeštadienį pagrindinėje pirmenybių arenoje prasideda aštuntfinaliai, todėl čia treniruotis lietuviai nebegalės, o kitos treniruočių salės paieškos penktadienį užtruko iki vėlyvo vakaro.

Europos pirmenybių atkrintamosios varžybos didžiausiame Šiaurės Prancūzijos mieste tęsis iki rugsėjo 20 dienos.

Namų aikštę krepšininkams perleidę „Lille“ futbolininkai trejas „Ligue 1“ rungtynes iš eilės žais svečiuose.

Prancūzijoje pirmenybės rengiamos jau ketvirtą kartą: 1951 ir 1999 metais Europos čempionai buvo karūnuoti Paryžiuje, 1983 metais – Nante.

Primename, kad Europos čempionato grupių etapas vyko Rygoje (Latvija), Zagrebe (Kroatija), Berlyne (Vokietija) ir Monpeljė (Prancūzija). Lietuvos rinktinė aštuntfinalį su Gruzija žais sekmadienį, nuo 22 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)