2003 metais ŽAS įrašė dainą „Fortūna“ ir, sutapimas tai ar ne, bet Lietuvos krepšinio komanda pirmą kartą nuo 1939-ųjų tapo Europos čempione. „Tik nesakyk, kad taip nebūna!/ Prisijaukinti galime fortūną!/Mes laimėsim, mes skanduosim/ Ir bet kam į kaulus duosim“, – itin pranašiškai tada skambėjo to kūrinio priedainis. Tad gal iš tikrųjų galima prisijaukinti tą fortūną?

Neįtikėtina ir stulbinama, tačiau tai įrodo ir visų (nuo pat 1998 metų) Europos bei pasaulio futbolo čempionatų oficialių dainų, kurias patvirtina pačios FIFA ir UEFA organizacijos, istorija – net septynis iš paskutinių aštuonių kartų tos šalies, kurios atlikėjas buvo pasirinktas atlikti čempionato himną arba kokia kalba skambėjo tas kūrinys, rinktinė nužygiavo iki finalo arba net tapo čempione.

DELFI pateikia visų futbolo pirmenybių nuo 1998 metų istoriją (metai, čempionato šeimininkė, oficiali jo daina, finalas):

1998 metai. Pasaulio futbolo čempionatas Prancūzijoje. Oficiali daina: Dario G „Carnival de Paris“. Nors grupė iš Anglijos, jos kūrinys – be žodžių ir pavadintas prancūziškai „Paryžiaus karnavalas“. Finalo rezultatas: Prancūzija – Brazilija 3:0 (2:0).

2000 metai. Europos futbolo čempionatas Belgijoje ir Olandijoje. Oficiali daina: E-Type „Campione“. Nors grupė - iš Švedijos, tiek kūrinio pavadinimas, tiek jo priedainis skamba itališkai: „ Campione, Campione… ol ol ol… Campione, Campione...“. Finalo rezultatas: Prancūzija – Italija 2:1 (0:0; 1:1) po pratęsimo.

2002 metai. Pasaulio futbolo čempionatas Pietų Korėjoje ir Japonijoje. Oficiali daina: Vangelis „Anthem“. Atlikėjas – graikų kompozitorius, tačiau graikai šiose pirmenybėse net nežaidė. Nepaisant to, galima tik svarstyti, kad šis kūrinys įkvėpė graikus tai sensacijai, kurią jie sukurs jau kitame čempionate – vos po dvejų metų… Finalo rezultatas: Brazilija – Vokietija 2:0 (0:0).

2004 metai. Europos futbolo čempionatas Portugalijoje. Oficiali daina: Nelly Furtado „Forca“. Atlikėja – kanadietė, bet jos tėvai iš Portugalijos. Nemaža dalis kūrinio ir jo priedainis – portugališki: „ Como una forca, como una forca/Como una forca que ninigan pode parar/Forca! Forca! Forca! Forca!/Como una forca, como una forca/Como una fome que ninigan pode matar“. Finalo rezultatas: Graikija – Portugalija 1:0 (0:0).

2006 metai. Pasaulio futbolo čempionatas Vokietijoje. Oficiali daina: Il Divo ir Tony Braxton „The time of our lives“. Projektas – tarptautinis. Grupę sudarė prancūzas, amerikietis, ispanas ir šveicaras, tačiau ji pavadinta itališkai, o atlikėja – iš JAV. Finalo rezultatas: Italija – Prancūzija 5:3 (1:1; 1:1, 1:1) po 11 metrų baudinių serijos.

2008 metai. Europos futbolo čempionatas Austrijoje ir Šveicarijoje. Oficiali daina: Enrique Iglesias „Can You Hear Me?“. Atlikėjas – ispanas. Finalo rezultatas: Ispanija – Vokietija 1:0 (1:0).

2010 metai. Pasaulio futbolo čempionatas Pietų Afrikos Respublikoje. Oficiali daina: Shakira „Waka Waka“. Atlikėja – iš Kolumbijos, tačiau ji turi ir ispaniškų šaknų. Be to, puikiai kalba ispaniškai ir palaiko būtent Ispanijos rinktinę, nes joje žaidžia jos mylimasis Gerardas Pique. O kolumbiečiai turnyre nedalyvavo. Finalo rezultatas: Ispanija – Olandija 1:0 (0:0, 0:0) po pratęsimo.

Ir pagaliau – 2012 metai. Europos futbolo čempionatas Lenkijoje ir Ukrainoje. Oficiali daina: Oceana „Endless Summer“. Atlikėja – vokietė. Taigi pagal aukščiau pateiktas tendencijas šiemet finale tikrai turėtų žaisti Vokietija. Finalo rezultatas: ?..


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)