Čempionato užkulisiai

Prisiminkime, kaip Brazilija buvo išrinkta 2014 metų čempionato šeimininke. Sprendimas buvo paskelbtas dar 2007 metų rudenį, kai į Ciurichą atvykusi brazilų delegacija be jokios konkurencijos atėjo pasiimti tai kas jiems buvo skirta – leidimo organizuoti pasaulio čempionatą. Kodėl jie vieni? FIFA norėjo rotacijos sistemos, o kitais žodžiais pasakius, turnyrą organizuoti vis kitame žemyne.

Tų pačių metų balandį Kolumbija pasitraukė iš lenktynių dėl galimybės organizuoti turnyrą, dėl visiems suprantamų priežasčių – šalis paprasčiausiai neturi tiek išteklių, ir greičiausiai nespėtų susitvarkyti visų teikiamų reikalavimų. Brazilija sutiko perimti estafetę. Tiesa, likus vos kelioms savaitėms iki starto, ji problemų visiškai neišsprendė. Stadionų užbaigimo-renovavimo darbai užtruko gerokai ilgiau nei planuota, ir tai nėra dėl pasyvaus darbininkų darbo – Brazilijos valdžia turėjo pakankamai problemų, tiek derantis su bankais, tiek paskirstant lėšas. Saugumo problemos dar nėra išspręstos, o brazilų laivynas aplink Marakanos stadioną, ant paprastų žmonių gyvenamųjų namų stogų įstatys oro antpuoliams skirtas raketas.

Viešojo transporto infrastruktūros reformos buvo atliktos, tačiau suvaldyti milžinišką srautą turistų bus neapsakomai sunku. Oro uostuose vėluos skrydžiai, tai jau skelbiama neišvengiamybe. Skaičiuojama, kad į šalį atvyks 600 tūkst. užsienio turistų, o pačių keliaujančių brazilų srautas gali siekti iki keturgubai daugiau. „Bloomberg“ dienraštis apskaičiavo, jog sudėjus viską, bendras išlaidų kiekis siektų apie 14.5 mlrd. dolerių. Nežinia kiek iš šitų pinigų bus aptaškyti korupcijos dėme – jau net kelis kartus anonimiški vidaus pareigūnai pripažino, kad šis procesas, ypač vykstant pasaulio čempionato pasirengimo darbams, yra nesuvaldomas. Po puikaus 7.5 procentų ekonomikos pakilimo 2010 metais, ji, dabar, ekspertų apibūdinama kaip didelio nuosmukio stadijoje.

Daugelis brazilų niršta dėl išlaidų paskirstymo. Šalyje ir toliau didelis skurdas, favelų rajonai ne tik, kad nesitraukia, bet kai kur ir plečiasi. Paprastų brazilų nuomone, valdžia turėtų skirti pinigų ligoninėms, kuriose netgi neužtenka lovų piliečiams; mokykloms, kurios, ypač mažesniuose pasaulio čempionato miestuose yra neatnaujintos. Dar iki dabar šalyje vyksta darbininkų, metro ir kitų institucijų streikai, parodantys nepasitenkinimą šiuo renginiu. Neseniai atlikta apklausa parodė, kad 61 procentas brazilų mano, jog pirmenybių organizavimas yra bloga idėja vien dėl to, kiek tai atims pinigų iš viešųjų paslaugų sektoriaus (2008 metais šis skaičius siekė 48 procentus). 34 procentai žmonių mano, kad tai gera idėja, nes šis čempionato organizavimas suteikia daugiau darbo vietų. Vis dėlto, galime kelti klausimą – kas bus, kai čempionatas pasibaigs? Šeimininkai jau pradėjo skaičiuoti, kiek užsidirbs iš šio grandiozinio renginio, tačiau kertinis klausimas yra, kaip produktyviai tie pinigai bus panaudoti.

Įdomūs faktai

- Pirmą kartą pasaulio čempionato metu bus panaudota vartų linijos technologija, padėsianti išspręsti kontroversiškas situacijas, kai yra neaišku, ar kamuolys yra kirtęs vartų liniją, ar ne. Tai sukėlė milžinišką pasitenkinimą 2010-ųjų metų turnyro PAR aštuntfinalyje, kai Franko Lampardo smūgis akivaizdžiai kirto liniją mače su Vokietija ir būtų išlyginęs rezultatą (2:2), tačiau nebuvo įskaitytas.

Aplink aikštę bus įstatytos 14 didelio greičio kameros, kurios gali patvirtinti ar kamuolys kirto liniją, o tam, kad teisėjai tuo įsitikintų, jie segės laikrodžius, kurie suvibruos, kai ateis patvirtinimas apie įvartį.

- Komandos sukars vidutiniškai 7500 km, keliaudami per didžiulę Brazilijos teritoriją į savo rungtynes.

- Daugiausiai žaidėjų pasaulio čempionate turės Miuncheno „Bayern“ komanda – 15. „Manchester United“ rikiuojasi antroje vietoje su 14-a, o trečioji ekipa išleidžianti didžiausią skaičių futbolininkų į turnyrą – „Barcelona“, su trylika žaidėjų.

- Ispanija yra ta rinktinė, kurios žaidėjai šiuo metu yra surinkę didžiausią žaistų rungtynių skaičių. Bendrai sudėjus, dabartiniai „Furia Roja“ žaidėjai yra vilkėję savo komandos marškinėlius 1375 kartus. Antroje vietoje žengia Urugvajus su 1132, trečioje Hondūras su 1059 kartais. Alžyras turi mažiausiai patyrusią rinktinę su 364 pasirodymais aikštėje.

- 736. Tiek futbolininkų bandys padėti savo komandoms iškovoti garbingiausią trofėjų planetoje.

- Jauniausias čempionato žaidėjas yra Fabrice'as Olinga (Kamerūnas), kuriam yra 18 metų, o vyriausias – Kolumbijos rinktinės vartininkas Farydas Mondragonas, šiais metais sulaukęs 43 metų.

- Vyriausia čempionato rinktinė -Argentinos komanda, kurios žaidėjų vidutinis amžius yra 28.5 metų, kai Ganos ekipa yra jauniausia, su 24.9 metų vidurkiu. Juodųjų žvaigždžių rinktinėje tik Michaelas Essienas yra perkopęs 30 metų ribą.

- Vienintelės komandos, kurios neturi savo žaidėjų „Premier“ lygoje – Kolumbija, Italija bei Rusija. Anglija ir Belgija jų turi daugiausiai, atitinkamai – 22 ir 12.