41-erių E. Jankauskas per ilgą savo futbolininko karjerą žaidė beveik dešimtyje šalių, tarp kurių buvo ir pastarosiomis dienomis dėl sirgalių elgesio viešai pasmerkta Rusija. Būtent šioje šalyje E. Jankauskas pradėjo savo legionieriaus karjerą 1996-aisiais, o vėliau ji buvo pratęsta įvairių Vakarų Europos šalių klubuose – Belgijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje ir kt.

Pirmadienio popietę kartu grupe Lietuvos rinktinės futbolininkų ir nacionalinės komandos personalo nariais E. Jankauskas viename Vilniaus barų stebėjo Europos čempionato mačą tarp Ispanijos ir Čekijos rinktinių.

Ispanų pergale 1:0 pasibaigusių rungtynių rezultatas E. Jankausko nenustebino, tačiau specialistas pripažino, kad liko priblokštas po savaitgalio įvykių Marselyje, kur kilo didžiulės riaušės tarp Rusijos ir Anglijos futbolo fanų.

„Akivaizdu, kad incidentams Prancūzijoje nebuvo pasirengta, nors visi žino, kokie yra rusų, anglų ar lenkų fanai. Tiesą sakant, situacija, kuomet trūksta policijos pareigūnų, atrodo labai keistai. Labiausiai nesinorėtų, kad į muštynes būtų įvelti pašaliniai. Jeigu jau atvažiavai į šventę, tai turi teisę ja džiaugtis. O patekti į tą pamišėlių keliamą košę turėtų būti šokiruojanti patirtis. Manau, kad po šių įvykių prancūzai pasimokys ir daugiau incidentų nebus. Apskritai svarbiausia, kad pavyktų apsisaugoti nuo teroro aktų“, – DELFI sakė E. Jankauskas.

Anot trenerio, futbolininko karjeros metais Portugalijoje ir Ispanijoje jam teko susidurti su daug agresyvesniais futbolo fanais nei tai buvo Rusijoje.

„Panašu, kad situacija yra gerokai pasikeitusi. Aš netgi pasakyčiau, kad Portugalijoje ar Ispanijoje futbolo sirgaliai „pasireikšdavo“ rimčiau nei Rusijoje. Todėl šitokia agresija ir faktas, kad ji nebuvo pažabota, mane labai nustebino. Faktas toks – užtenka ir 100 nevaldomų pusgalvių, kad būtų sukeltas triukšmas ir chaosas. Taip, rusai bjauriai pasireiškė, tačiau po incidento negalima teisti visos nacijos arba imti smerkti rinktinę, kuri čia apskritai niekuo dėta. Kiekvienoje nacijoje yra puspročių. Deja, mes nesame išimtis“, – pažymėjo E. Jankauskas.

Kalbėdamas apie džiugesnius dalykus E. Jankauskas teigė, kad čempionate didžiausiu netikėtumu jam tapo iššūkį vokiečiams metusi Ukrainos rinktinė.

„Pirmos rungtynės niekada nebūna lengvos net ir favoritams. Žaisdami su ispanais čekai taip pat turėjo progų. Jeigu bent vieną būtų išnaudoję, dabar jau galėtume kalbėti apie ispanų fiasko. O dabar ispanai laimėjo ir atrodo, kad viskas taip ir turėjo būti.

Taip pat buvo ir rungtynėse tarp vokiečių ir ukrainiečių, kurie mane labai maloniai pradžiugino. Galingai pirmenybes pradėjo ir Rumunija, sukėlusi nemažai vargo prancūzams, – kalbėjo E. Jankauskas. – Tai tik parodo, kad pirmose rungtynėse nėra favoritų. Žaidėjai netaupo savęs, negalvoja apie kitas rungtynes, meta viską „va bank“. O antrose ir trečiose rungtynėse jau imsime matyti žaidėjų formą, kiek jie gali „patempti“ šitame lygyje, kentėti, kiek apskritai yra degalų komandos bake, kaip pasiruošta fiziškai ir psichologiškai.“

Komandos, kurių žaidimą čempionate įdėmiausiai seks E. Jankauskas, primenybių dar nepradėjo. Pasak trenerio, jis labiausiai laukia belgų ir portugalų mačų, o Belgijos rinktinę apskritai laiko viena iš realiausių pretendenčių sukelti daugiausiai triukšmo Euro 2016 pirmenybėse.

Taip, rusai bjauriai pasireiškė, tačiau po incidento negalima teisti visos nacijos arba imti smerkti rinktinę, kuri čia apskritai niekuo dėta. Kiekvienoje nacijoje yra puspročių. Deja, mes nesame išimtis.
Edgaras Jankauskas

„Domina, kaip pasirodys belgai ir portugalai. Negaliu sakyti, kad šios komandos yra visiškos favoritės, bet jos man imponuoja. Belgai į šį čempionatą apskritai turėtų įnešti kažką naujo. Brazilijoje per pasaulio čempionatą jiems jau buvo žadama daug, bet sprogimas neįvyko. Dabar ši komanda jau yra subrendusi, turi patirties. Belgai – jau įvertinti meistrai ir žiūrint į jų sudėtį tai yra viena stipriausių čempionato komandų“, – sakė E. Jankauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)