Armandas Kelmelis, Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius ir Dominykas Jančionis 2 km penktadienio atrankos varžybose nusiyrė per 6 min. 3,07 sek. Visos kitos 9 įgulos „sutilpo“ į 6 minutes.

Atsigriebti lietuviai bandys paguodos varžybose, bet patys pripažįsta, kad ir tai padaryti bus sudėtinga.

Keturvietės komanda tik praėjusį savaitgalį sulaukė kvietimo į žaidynes, nes iki tol Tarptautinė irklavimo federacija nesiryžo diskvalifikuoti Rusijos įgulos, kurios du nariai įkliuvo dopingo kontrolieriams.

Gegužės viduryje vykusioje paskutinėje atrankos į Tokijo žaidynes regatoje kelialapius pelnė rusai ir estai, lietuviai tuomet finišavo treti ir liko pirmi „už brūkšnio“.

Tik pačiai Rusijos įgulai paskutinę akimirką nusprendus, jog pakeisti dviejų draudžiamą meldoniumą vartojusių irkluotojų nepavyks, vartai į olimpinį irklavimo kanalą atsivėrė lietuviams.

Pastariesiems teko paskubomis vėl sušokti į keturvietę, kurios įgula jau buvo išsiskirsčiusi po nepavykusios kelialapio medžioklės. Lietuviai net nespėjo į Tokiją atsigabenti savo pačių valties.

„Mums pritrūko bendrų treniruočių nuo tada, kai rusai, mano spėjimu, nesąžiningai laimėjo kelialapį. Tada nutraukėme pasirengimą keturvietėje, komanda iširo, stipriausi susėdo į dvivietę. Nors prieš tai smarkiai tobulėjome, manau, būtume čia parodę tikrai neblogą rezultatą.

Dabar viduje ir pikta, ir liūdna. Dauguma konkurentų čia yra pasiekę geriausią sportinę formą per visą olimpinį ciklą. Čia ne vieta irkluoti, liaudiškai tariant, ant durniaus, kaip teko mums. Sėkmės čia nebūna, reikia daug ir tikslingo darbo, kurio mums pritrūko. Tai, ką šiandien parodėme, toli gražu nėra tai, ką galime geriausio. Bandysime nusiraminti, išstudijuoti klaidas ir pasistengti pasitaisyti per kelias likusias treniruotes“, – komentavo D. Nemeravičius.

Nors ir paskutiniai kanale, lietuviai anaiptol nėra gale pagal kolegų simpatijas. Anot irkluotojo, kiti konkurentai supranta Lietuvos įgulos situaciją ir ją palaiko.

„Visi nori varžytis sąžiningai. Kai kažkas nuskriaudžia kitą, visi jį palaiko. Kuomet mes atskridę į Tokiją nešėmės irklus į autobusą, visi mums plojo, taip pat rašė palaikymo žinutes socialiniuose tinkluose. Ant vandens – lygiai ta pati situacija. Nesame lyderiai, bet susidomėjimo tikrai sulaukiame“, – sakė D. Nemeravičius.

Tiesa, palaikymo jis su komandos draugais nesulaukė iš tų, kurių žodis buvo lemiamas sprendžiant paskutinio olimpinio kelialapio likimą.

„Mane nustebino mūsų tarptautinės federacijos neįgalumas, nusigręžimas nuo šito klausimo. Maniau, mūsų federacija tikrai užkirs kelią nešvariam sportui. Yra visokių versijų, kodėl jie taip elgėsi, bet dabar nenoriu gilintis. Gal ir šitu klausimu elgtasi pagal visas procedūras, bet iš moralinės pusės tai buvo visiškai nesąžininga, ir visi tai suprato“, – įsitikinęs 24-erių kaunietis.

Tiesiogiai į finalą penktadienį pateko keturios stipriausios keturvietės: Nyderlandai, Australija, Lenkija ir Italija.

Likusios dvi vietos bus užpildytos po paguodos varžybų sekmadienį.

Užtikrintai pirmą kliūtį įveikė vienvietininkas Mindaugas Griškonis, kuris finišavo per 7 min. 5.88 sek., savo atrankos plaukime liko antras ir pateko į pirmadienį vyksiantį ketvirtfinalį.

Vyrų porinės dvivietės įgula Saulius Ritteris ir Aurimas Adomavičius tarp keturių konkurentų valčių savo atrankos plaukime finišą pasiekė paskutinė (6 min. 23,08 sek.) ir turės mėginti laimę šeštadienį paguodos varžybose.

„Pirma distancijos pusė parodė, kad galime būti konkurencingi, bet antrojoje teko pripažinti, kad varžovai šiandien yra pajėgesni“, – komentavo S. Ritteris.

„Antroje pusėje neirklavome taip, kaip galėjome. Manau, pritrūko keletos treniruočių, kad pajaustume vandenį. Bet dar turėsime progų. Rytoj mums – jau žūtbūtinė kova, turime aplenkti bent vieną valtį, atiduosime visas jėgas“, – pridūrė A. Adomavičius.

Moterų porinė dvivietė Milda Valčiukaitė ir Donata Karalienė savo atrankos plaukime nuotolio pabaigoje užleido pirmą vietą olandėms (6 min. 50,38 sek.), vis dėlto žengė tiesiogiai į pusfinalį.

„Tikėjomės pasirodyti šiek tiek geriau, bet džiaugiamės, kad iškart patekome į kitą etapą. Kai ką padarėme gerai, kai ką prasčiau – norėtųsi iki pusfinalio pasitaisyti. Vis dėlto lyderiavome, bet finiše pralaimėjome“, – įvertino M. Valčiukaitė.

Nors Tokijo įlankoje prasidėjus varžyboms dar buvo ankstyvas rytas, sportininkus jau vargino 35 laipsnių karštis, nuo kurio po finišo irkluotojos gelbėjosi apsivilkusios vėsinančias liemenes.

„Praėjusiose olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire klimatas buvo švelnesnis, o čia – sunkus oras, sunku kvėpuoti dėl didelės drėgmės ir karščio.

Šiaip viskas čia atrodo normaliai, kaip ir visose žaidynėse, nepaisant pandemijos. Gal tik nuolatinis kaukių dėvėjimas vargina – tokiomis sąlygomis jos greitai sudrėksta ir darosi sunku kvėpuoti. Be to, kasdieniam testavimui reikia labai daug seilių turėti, daug skysčių vartoti. Bet niekur nedingsime, visame pasaulyje taip yra, ir kitaip nebus“, – įspūdžiais pasidalino irklavimo rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Keblys.

Primename, kad oficialiai Tokijo olimpinės žaidynės bus atidarytos penktadienį, iškilminga ceremonija prasidės 14 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)