Sirgalių šturmo Alpės dar nejaučia

Antradienį – likus dienai iki Europos krepšinio pirmenybių pradžios – siaurose Jesenicių gatvelėse pasirodę pirmieji ryškiaspalviais savo šalių marškinėliais vilkintys aistruoliai greitai ištirpdavo kvapą gniaužiančiame Alpių kalnų peizaže.

Čempionato atmosfera padvelkė tik priartėjus prie „Podmežakla“ arenos, aplink kurią iki pat saulėlydžio virė paskutiniai pasiruošimo didžiausiam 20 tūkst. gyventojų turinčio Slovėnijos provincijos miestelio istorijoje renginiui darbai.

Kol jaunieji miklino rankas lauko aikštelėse mėtydami kamuolį į krepšį, vyresni būriavosi Lietuvos vėliavėlėmis padabintame boulingo klube. Pastarasis virto viena iš dviejų Lietuvos sirgalių zonų Jesenicėse. Tokias „ambasadas“ turės ir kitų B grupės komandų aistruoliai.

„Lietuviško alaus dar neturime, bet rytoj jau bus“, – patikino barmenė, tarp kurios klientų daugiausiai buvo būtent svečių iš Lietuvos.

Bene pirmasis rimtas Jono Kazlausko komandos gerbėjų desantas į Slovėniją nusileido naktį iš pirmadienio į antradienį. Užsakomuoju reisu iš Kauno atskrido per šimtą krepšinio mėgėjų, grupelėmis išsibarsčiusių po Jesenicių apylinkes. Kelios dešimtys jų apsistojo greta Kranska Goros kalnų kurorto, kur gyvens B grupės komandos, esančiame trijų žvaigždučių „Špik“ viešbutyje. Oficialiame „FIBA Europe“ žiniasklaidos viešbutyje kol kas laisvų kambarių apstu, kadangi dauguma svečių atvyks pirmenybėms prasidėjus.

Lietuvių kalba garsiai skamba ir „Podmežakla“ arenoje, kurioje darbuojasi šeši savanoriai iš Lietuvos. Iš viso čempionate Slovėnijoje jų bus daugiau nei dvigubai tiek.

Tačiau krepšinio turistų antplūdžio Jesenicės kol kas nejaučia. Buvusiame gamyklos komplekse netoli „Podmežakla“ arenos įrengtoje oficialioje fanų zonoje čempionato atidarymo proga surengto koncerto klausėsi tik pavieniai žiūrovai. Tiesa, juos atbaidyti galėjo ir 10 eurų kainuojantys bilietai, kuriuos pirkti teko net ir akredituotiems žiniasklaidos atstovams.

Vietos sirgalių simpatijų lietuviams neverta tikėtis

Lietuvos krepšininkai „Podmežakla“ arenos parketą pirmą kartą išbandė antradienį vakare. Alytaus areną kiek primenančios salės tribūnose čempionato kovas galės sekti 5,5 tūkst. žiūrovų.

Tarp jų bus keli šimtai gerai organizuotų lietuvių, bet užgožti konkurentų palaikymo stovyklas Jesenicėse jiems gali būti nelengva užduotis.

Juodkalnija, Serbija, Makedonija, Bosnija ir Hercegovina – šių valstybių, kartu su Lietuva ir Latvija patekusių į B grupės Balkanų katilą, sirgaliams Slovėnija – pasiekiama ranka. Be to, pastiprinimo lietuvių varžovų aistruoliai veikiausiai sulauks ir iš Jesenicės gyventojų.

„Tais laikais, kai Jesenicėse klestėjo metalo apdirbimo pramonė, į čia dirbti atvažiuodavo daug žmonių iš kitų buvusios Jugoslavijos šalių. Dabar jie eis palaikyti savo gimtinių atstovų, todėl lietuviai vietinių paramos tikrai nesulauks“, – samprotavo vairuotoju Liublianoje dirbantis Robertas.

Finalo prognozė: Lietuva – Slovėnija

Tačiau jis pats – vienas iš tų, kurie Lietuvos komandai nuoširdžiai linki sėkmės. Jaunystėje slovėnas pats žaidė krepšinį, todėl dabar jam smalsu išgirsti paskutines naujienas ir apie buvusį Liublianos „Olimpija“ klubo krepšininką Šarūną Jasikevičių, ir apie panašioje finansinėje krizėje kaip Slovėnijos krepšinio flagmanas atsidūrusį Kauno „Žalgirį“.

„Turite galingą komandą, kuriai nieko nestinga. Pamatysite, finale žais dvi žalios komandos – Slovėnija ir Lietuva“, – neabejojo Robertas.

Nors Europos pirmenybių šeimininkai namuose versis be dviejų savo žvaigždžių – Erazemo Lorbeko ir Beno Udriho, saviškių galimybėmis kautis dėl aukso Robertas tiki tvirtai.

„Mes jau įpratome žaisti be B. Udriho. Daugelis jo nemėgsta, nes jis nuolat atranda priežasčių neatvykti į rinktinę. O E. Lorbekas – tik vienas žaidėjas, nors ir labai geras. Bet mūsiškiai stiprūs ne kaip atskiri žaidėjai, o kaip komanda. Komandinė dvasia šioje rinktinėje kaip niekada ryški, manau, namų sienos ją irgi įkvėps. Eisime iki finalo“, – su didžiule viltimi čempionato laukė krepšinio mėgėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)