Po Lilio centre vykusio siautėjimo 16 sirgalių atsidūrė ligoninėje (vienas – itin sunkios būklės), o 36 britai – areštinėje. Nors mieste dirbo net beveik 4 tūkstančiai saugumo ir policijos pareigūnų, tvarkytis su chaoso kėlėjais sekėsi sunkiai – iš viso Lilio centre būriavosi net 16 tūkst. žmonių.

Šį kartą pagrindiniai konfliktai kilo tarp anglų fanų, laukiančių ketvirtadienio dvikovos su Velsu, ir Prancūzijos futbolo aistruolių, kurie vėlų vakarą šventė pergalę 2:0 prieš Albanijos rinktinę.

Deginę fakelus, šeimininkus ir pareigūnus įvairiais šūkiais provokavę anglai Prancūzijos policiją privertė panaudoti ašarines dujas. Į gatves buvo išvežtos vandens patrankos, tačiau nuo šios priemonės panaudojimo vietos policiją vargais negalais sulaikė į pagalbą prancūzams atskubėję vietoje dirbantys anglų pareigūnai.

Vaizdelis, kurį Lilyje fiksavo ir ketvirtadienį aprašinėja įvairių šalių žiniasklaidos priemonės, buvo baisokas.

„Vienas apgailėtiniausių momentų užfiksuotas dar pavakaryje, kai anglų fanai išsityčiojo iš išmaldos prašiusių mažamečių romų. Grupė girtų britų tyčiodamiesi mėtė monetas į viršų, spjaudėsi ir kvatodamiesi stebėjo, kaip vaikai tarpusavyje mušasi ir jas renka“, – rašo Marca.com.

„Eidami pro šalį jie tiesiog spjaudė visur – ant žemės, sienų, praeivių. Natūralu, kad tai provokuoja konfliktus. Baisu žiūrėti, kai laužomos kėdės, niokojamas miesto turtas“, – pasakojo vienas įvykių liudininkas.

Nors pasaulis pasmerkė pagrindinius chaoso Marselyje kėlėjus rusus, anglai nuo jų mažai kuo atsilieka. Fotografai ir vaizdo kameros užfiksavo, kaip grupė britų viešai gatvėje trypia Rusijos vėliavą ir necenzūriniais žodžiais koneveikia Rusiją.

„Ar čia yra kažkas keisto? Nieko. Pagalvokite, kas gali nutikti galvai, kai alaus bare tu baigi sėdėti paryčiais, o vos pabudęs vėl sėdi toje pačioje vietoje su alaus bokalu? „Nesiųskite mūsų namo, mieli draugai“, – žiūrėdami į prancūzų pareigūnus šaukia jie. Klausimas, kas čia yra žvėrys“, – savo įspūdžiais dalijasi rusų portalo Championat.ru žurnalistas Lilyje.

Įvairių šaltinių duomenimis, pastarąją naktį rusų fanai konfliktuose beveik nefigūravo.

Visgi britų portalo „Mirror“ nuomone, tai gali būti apgaulinga informacija. Britai skelbia, kad dar šeštadienį kai kurie rusai provokavo konfliktus apsivilkę anglų futbolo klubų –„Chelsea“ ir „Manchester United“ aprangomis. Anot anglų, tokios provokacijos „buvo suplanuotos“ ir gali tęstis toliau.

Dėl sirgalių siautėjimo UEFA antradienį Rusijos futbolo sąjungai skyrė 150 tūkst. eurų baudą ir lygtinę diskvalifikaciją (ji įsigaliotų tuo atveju, jei Rusijos fanai vėl imtų kelti riaušes stadione). Tuo metu Anglijos futbolo federacija sulaukė tik įspėjimo, kad pasikartojus riaušėms taip pat gali sulaukti diskvalifikacijos.

Primename, kad ketvirtadienį 16 val. Lanse vyksiančiose UEFA Europos futbolo čempionato B grupės rungtynėse Anglija susitiks su Velsu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (907)