Ketvirtadienį pirmą kartą šių metų Dakaro ralyje visų kategorijų lenktynininkai – motociklininkai, keturračių vairuotojai, automobilių ir sunkvežimių ekipažai – pasileido identiška trasa. Varžybų dalyviams reikėjo nusigauti 697 km (greičio ruožas – 458 km ilgio) iš Kopjapo į Antofagastos uostą.

Pirmasis iš automobilių pilotų nusiplauti Atakamos dykumos smėlį Ramiojo vandenyno bangose netikėtai galėjo rusas Vladimiras Vasiljevas. Iki šiol greta greičiausių dešimtuko laikęsis „Mini“ pilotas laimėjo pirmą etapą savo karjeroje, distanciją įveikęs per 4 val. 19 min. 18 sek.

V. Vasiljevas tapo vos antruoju Rusijos lenktynininku, laimėjusiu Dakaro ralio etapą automobilių įskaitoje - pirmasis tai 2012 metais padarė Leonidas Novickis.

Vos 20 sek. nuo nugalėtojo atsiliko puikiai nuo pirmos dienos važiuojantis naujokas iš Saudo Arabijos Yazeedas Alrajhi su „Toyota“. Šiokią tokią satisfakciją po ilgo nelaimių ruožo galėjo pajusti ir trečią vietą užėmęs amerikietis Robby Gordonas („Hummer“).

Katarietis Nasseras Al-Attiyah („Mini“) šįkart į geriausių trejetą nepateko, bet toliau po truputį augina savo persvarą prieš artimiausią persekiotoją bendroje rikiuotėje Ginielį de Villiersą iš Pietų Afrikos Respublikos („Toyota“).

Tuo tarpu praėjusiame etape sugedus „Peugeot“ vilčių pakovoti dėl čempiono laurų netekęs Carlosas Sainzas pasitraukė galutinai: ketvirtadienį ralis ispanui baigėsi avarija įskaitinės distancijos pabaigoje.

23-i lenktynes pradėję B. Vanagas su Andrejumi Rudnickiu („Toyota Hilux“) greičio ruožo vidurį pasiekė palypėję iki 17-os vietos, o prieš pat finišą pranoko dar tris konkurentus. Praėjusiame etape užėmęs 20-ą poziciją, Vyčiu pažymėtas ekipažas jau antrą kartą šiame ralyje pagerino aukščiausią lietuvių pasiekimą atskiruose etapuose ir dar labiau pakurstė viltis tą patį padaryti ir bendroje įskaitoje.

Nuotolį B. Vanagas sukorė per 4 val. 37 min. 29 sek. ir nuo V. Vasiljevo atsiliko 18 min. 11 sek.

Bendroje rikiuotėje lietuvis pakilo iš 18-os vietos į 16-ą. Nuo N. Al-Attyiah jį skiria pustrečios valandos.

„Tai buvo vienas ilgiausių greičio ruožų per mano karjerą. Esu važiavęs ilgesnių, bet šis tikrai patenka į dešimtuką. Jis buvo įvairus, labai techniškas ir greitas: šiek tiek ralio tipo keliukų, labai daug raižytų kanjonų, „feš-feš“ smėlio dulkių, akmenų, išdžiuvusių upių vagų.

Šiandien važiavome pakankamai greitai. Svarbiausia, kad nepadarėme daug klaidų. Pasitaikė tik kelios smulkios klaidelės. Šiek tiek paklydome, bet labai greitai supratome, kur esame, ir grįžome į trasą. Keletą kartų stuktelėjome automobilį, bet visi ratai liko vietoje, ir atvažiavome į finišą. Taigi, greitį mes turime. Pagrindinis dalykas yra stabilumas, kuris yra reikalingas tokiose lenktynėse“, – patenkintas po finišo buvo B. Vanagas.

Savo ruožtu, iš 69-os pozicijos į trasą pajudėję Antanas Juknevičius ir Edvardas Duoba eilinį kartą pirmoje distancijos dalyje lenkė lėtesnius varžovus.

Priešingai nei dviejuose ligšioliniuose etapuose, „Žalvario Dakar“ komandos nebekankino „Mebar“ prototipo kaprizai, ir finišą ji pasiekė dar saulei nenusileidus.

Nuo nugalėtojui A. Juknevičius atsiliko 2 val. 6 min. 20 sek. ir užėmė 55 vietą. Bendroje įskaitoje jis po penkto greičio ruožo preliminariai klasifikuojamas 63-ias.

„Na ką, penktą etapą pabaigėme be didelių sunkumų. Tikimės, taip pabaigsime ir kitus“, – trumpai pasidžiaugė A. Juknevičius.

Automobilių įskaita

1. Nasseras Al-Attiyah Kataras „Mini“ 16 val. 53 min. 26 sek.
2. Ginielis de Villiersas Pietų Afrika „Toyota“ atsilieka 10 min. 35 sek.
3. Yazeedas Alrajhi Saudo Arabija „Toyota“ 20:29
4. Krzysztofas Holowczycas Lenkija „Mini“ 48:55
5. Erikas Van Loonas Olandija „Mini“ 53:25
6. Bernhardas Ten Brinke Olandija „Toyota“ 56:19
7. Vladimiras Vasiljevas Rusija „Mini“ 1:09:52
8. Christianas Lavieille Prancūzija „Toyota“ 1:13:59
9. Stephane'as Peterhanselis Prancūzija „Peugeot“ 1:19:17
10. Aidynas Rachimbajevas Kazachstanas „Mini“ 1:21:32
16. Benediktas Vanagas Lietuva „Toyota“ 2:36:05
63. Antanas Juknevičius Lietuva „Mebar“ 26:03:44

Motociklų lenktynėse antrą dieną iš eilės tie patys trys lyderiai važiavo it surišti nematoma virve ir tarpusavyje išsidalino prizines vietas. Tik šįsyk ispanas Marcas Coma (KTM) pasiekė nedidelį revanšą prieš tautietį Joaną Barredą Bortą („Honda“), aplenkęs jį 2 min. 16 sek.

Praėjusio Dakaro ralio čempionas šventė pirmą pergalę šiais metais, bet bendroje įskaitoje jį nuo J. Barredos Borto tebeskiria daugiau nei dešimties minučių plyšys.

Antrą kvėpavimą raliui persikėlus į tėvynę pajutęs čilietis Pablo Quintanilla ketvirtadienį vėl mynė ant kulnų lyderiams ir finišą pasiekė trečias, pademonstruodamas, kad išvakarėse užimta analogiška vieta nebuvo atsitiktinumas.

Motociklų įskaita

1. Joanas Barreda Bortas Ispanija „Honda“ 17 val. 51 min. 05 sek.
2. Marcas Coma Ispanija KTM atsilieka 10 min. 33 sek.
3. Paolo Goncalvesas Portugalija „Honda“ 22:50
4. Pablo Quintanilla Čilė KTM 31:06
5. Jordi Viladomsas Ispanija KTM 36:23
6. Rubenas Faria Portugalija KTM 38:13
7. Matthiasas Walkneris Austrija KTM 38:36
8. Toby Price'as Australija KTM 39:54
9. Stefanas Svitko Slovakija KTM 42:05
10. Helderis Rodriguesas Portugalija „Honda“ 43:24

Keturračių įskaita

1. Rafalas Sonikas Lenkija „Yamaha“ 21 val 42 min. 51 sek.
2. Ignacio Casale Čilė „Yamaha“ atsilieka 24 min. 23 sek.
3. Sergio Lafuente Urugvajus „Yamaha“ 26:20
4. Jeremiasas Ferioli Argentina „Yamaha“ 1:30:07
5. Pablo Copetti Argentina „Yamaha“ 1:42:59

Sunkvežimių įskaita

1. Eduardas Nikolajevas Rusija „Kamaz“ 15 val 16 min. 18 sek.
2. Airatas Mardijevas Rusija „Kamaz“ atsilieka 8 min. 1 sek.
3. Alešas Lopraisas Čekija MAN 27:28
4. Andrejus Karginovas Rusija „Kamaz“ 27:36
5. Dmitrijus Sotnikovas Rusija „Kamaz“ 45:57

Šeštame etape penktadienį lenktynininkai raižys Šiaurės Čilę. Iš viso jie turės įveikti 647 km maršrutu iš Antofagastos į Ikikę, o 255 km ilgio greičio ruožą (motociklininkams – 319 km) sudarys jau tradicinis kokteilis iš akmenuotų keliukų ir aukštyn šaunančių kopų. Pirmą kartą etapo finišas ir viso ralio pusiaukelė bus pažymėta apsilankymu ant podiumo Ikikės, pernai smarkiai nukentėjusios nuo galingo žemės drebėjimo, centre.

Primename, kad 36-ą kartą vykstančio Dakaro ralio dalyviai iš viso turės nuvažiuoti per 9 tūkst. kilometrų. 13 etapų lenktynių trasa driekiasi per Argentiną, Boliviją ir Čilę, o finišas numatytas sausio 17 d. Buenos Airėse (Argentina).

Šiemet prestižiniame ralyje startavo 161 motociklininkas, 45 keturračių vairuotojai, 137 automobilių ir 63 sunkvežimių ekipažai.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)