54-erių krepšinio specialistas praėjusį rudenį su federacija buvo pasirašęs naują, iki 2024-ųjų Paryžiaus olimpinių žaidynių ciklo pabaigos turėjusią galioti sutartį, tačiau ji buvo nutraukta.

Nors pradžioje federacija tvirtino trenerį atleidusi dėl „neįvykdytų tikslų“, šį savaitgalį iš maišo išlindo yla.

Leidinys „El Pais“ publikavo buvusios ilgametės Ispanijos rinktinės žaidėjos Martos Xargay interviu, kuriame ši metė nemalonius kaltinimus L. Mondelo.

Anot 30-metės 182 cm ūgio ispanės, treneris L. Mondelo ją tiesiog terorizavo tiek rinktinėje, tiek Kursko „Dinamo“ komandoje, kuriai taip pat vadovavo keletą sezonų.

M. Xargay interviu turėjo būti publikuotas dar prieš olimpines žaidynes, tačiau pati krepšininkė, paprašyta federacijos prezidento Jorge Garbajosos, sutiko leidiniui leisti perkelti publikavimo datą – tam, kad nebūtų daroma įtaka žaidynėse dalyvavusiai rinktinei.

„Atėjo laikas papasakoti. Ribos buvo peržengtos daugybę kartų – tai nebeturi tęstis. Labai sunku, tačiau šis žmogus sukėlė man daugybę problemų, iš dalies sugriovė gyvenimą. Dėl jo turiu didžiulių sunkumų dėl valgymo, susirgau bulimija“, – atskleidė M. Xargay.

„Viskas prasidėjo dar Rusijoje, kai žaidžiau Kursko komandoje. Mes buvome sveriamos kiekvieną dieną, o treneris tikrindavo rezultatus ir nuolat kišdavosi į gyvenimą. Keletą kartų nutiko taip, kad pietų metu jis priėjo prie manęs ir Sonjos Vasič bei pasakė, kad negausime deserto, nes esame nutukusios“, – pasakojo krepšininkė.

„Mano ūgis – 182 centimetrai, tuo metu aš svėriau 67 kilogramus. Fiziškai jaučiausi gerai, tačiau trenerio pastabos ir elgesys išprovokavo vidinį nepasitikėjimą savimi, jaučiausi nebesaugi tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Man nuolat buvo kartojama, kad sveriu per daug. Galų gale mane tai sužalojo psichologiškai“, – atviravo krepšininkė, neseniai paskelbusi apie savo profesionalės karjeros pabaigą.

„Aš pasakoju tai dėl vaikų, mergaičių. Kad tai nepasikartotų kitoms. Aš tiesiog nebegalėdavau valgyti, nesvarbu, kad tai buvo tik salotos. Nebegalėjau mėgautis jokiu maistu, iš karto po valgio bėgdavau į vonią... Nerimas, panika. Kai žinodavau, kad ateinančią dieną laukia privalomieji svėrimai, aš tiesiog negalėdavau užmigti. Praradau realybės jausmą. Eidavau į parduotuvę ir dvi valandas rinkdavausi prekes. Man diagnozavo ir bulimiją, ir ortoreksiją. Jaučiausi tarsi apsėsta, mano požiūris į sveiką maistą tapo liguistas. Ir tik dabar, prabėgus keliems metams po šių baisių įvykių, aš vėl pradedu atsigauti ir vėl myliu save“, – dėstė M. Xargay.

Marta Xargay su Europos čempionių trofėjumi

Netrukus po „El Pais“ publikacijos, Ispanijos krepšinio federacija viešu pranešimu išreiškė palaikymą dabar jau buvusiai krepšininkei.

L. Mondelo jokių komentarų kol kas nėra pateikęs.

Nuo 2013-ųjų L. Mondelo treniruota Ispanijos rinktinė tris kartus tapo Europos čempione, iškovojo pasaulio čempionato sidabrą ir bronzą, Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse taip pat liko antra.

Visgi Tokijuje jos pasirodymas nebuvo sėkmingas. Ispanės neįveikė ketvirtfinalio barjero – jame 64:67 nusileido vėliau bronzą iškovojusioms prancūzėms. Olimpinėmis čempionėmis eilinį kartą tapo amerikietės.

L. Modelo yra pasižymėjęs ir klubiniame moterų krepšinyje. Jo treniruota Salamankos „Avenida Halcon“ komanda 2011-aisiais laimėjo moterų Eurolygą. 2017-aisiais treneris į Eurolygos viršūnę išvedė ir „Dinamo“ krepšininkes.

Šiuo metu jis dirba Japonijoje, „Toyota Antelopes“ moterų krepšinio klube.

Tokijo olimpinės žaidynės baigėsi rugpjūčio 8-ą dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)