Gruzijos rinktinė šiam čempionatui surinko bene stipriausią sudėtį per visą savo nepriklausomos šalies istoriją. Tiesa, pirmose rungtynėse buvo patirtas skaudus ir daug nervų vėliau kainavęs vieno taško pralaimėjimas Olandijos rinktinei 72:73.

Po šalto dušo Gruzija vienodu rezultatu 68:79 pralaimėjo Slovėnijos ir Graikijos rinktinėms. Visose trejose pralaimėtose rungtynėse Gruzijos varžovai iš toli pataikydavo daugiau nei 50 procentų mestų tritaškių.

Pagerinę gynybą ties perimetru, būsimi Lietuvos varžovai iškovojo pirmą ir vėliau, kaip paaiškėjo, svarbiausią pergalę. Laimėjimas 90:75 prieš Makedonijos krepšininkus lėmė tai, jog dėl tarpusavyje sužaistose rungtynėse pelnytų ir praleistų taškų geresnio skirtumo, Gruzija aplenkė Olandiją ir Makedoniją bei pateko į aštuntfinalį.

Paskutinėse ir nieko nelemiančiose rungtynėse 71:58 Gruzija įveikė Kroatiją, kuriai taip pat šis susitikimas buvo nereikšmingas.

Gruzijos rinktinėje aštuoni žaidėjai vidutiniškai per rungtynes aikštėje praleidžia po 12 ar daugiau minučių. Šiam aštuonių žaidėjų kolektyvui jau 7-erius metus vadovauja vyriausiasis treneris Igoris Kokoškovas.

Serbijoje gimęs 43-ejų metų strategas yra pirmas europietis treneris pasirašęs kontraktą su Šiaurės Amerikos Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) komanda. 2000 metais jis dirbo Los Angeles „Clippers“ komandos trenerio asistentu. Nuo to laiko serbas pakeitė keletą komandų. 2010 metais jam buvo suteikta JAV pilietybė. Artėjantis NBA čempionatas I. Kokoškovui jau bus 15-as karjeroje. Jis pradės Utah „Jazz“ komandai. Už nuopelnus Gruzijai ordiną iš šalies prezidento gavęs I. Kokoškovas rinktinės trenerių štabe turi pagalbininką iš JAV.

Rezultatyviausiai Europos čempionate Gruzijos rinktinėje žaidžia Tornikė Šengelija. Nors šiam 206 cm ūgio krepšininkui tik 23-eji metai, jis jau dvejus metus spėjo praleisti NBA lygoje, tiesa, ten žaidė labai nedaug. Po nepavykusio bandymo įsitvirtinti NBA, gruzinas grįžo į Europą ir praėjusį sezoną žaidė Vitorijos „Laboral Kutxa“ klubo gretose. Ispanijos komandoje T. Šengelija buvo svarbus žaidėjas. Eurolygoje vidutiniškai per 22 minutes praleistas aikštėje įmesdavo po 10 taškų ir atkovodavo po 5 kamuolius.

Rinktinėje T. Šengelija vaidmuo yra dar svarbesnis. Europos čempionate jis vidutiniškai žaidžia po 32 minutes, pelno po 17 taškų, atkovoja po 6 kamuolius, atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus, perima po 2 kamuolius.

Rinktinės lyderis, kaip ir pastaruosius keletą metų, yra Zaza Pačulija. Šis didžiulės NBA patirties turintis gruzinas Europos čempionate vidutiniškai pelno po 12 taškų, atkovoja po 6 kamuolius ir atlieka po 3 rezultatyvius perdavimus. NBA lygoje Z. Pačulija yra vertinamas už gerą aikštės matymą puolime ir patikimą gynybą arti savo krepšio. Būtent Jono Valančiūno tipo, iš vidutinio nuotolio į krepšį nemetančius „centrus“, stabdyti gruzinui už Atlanto sekasi geriausiai.

Manučaras Markoišvilis, Giorgijus Cincadzė, Giorgijus Šermadini, Viktoras Sanikidzė – Europos krepšinyje gerai žinomi žaidėjai ir rinktinėje atliekantys svarbius vaidmenis.

Gruzijos krepšinio federacija 2012 šios šalies pilietybę suteikė amerikiečiui Jacobui Pullenui. Praėjusį sezoną jo vietą rinktinėje užėmė kitas natūralizuotas amerikietis Ricky Hickmanas. Šiemet treneriai pasirinko 25-erių metų 185 cm ūgio J. Pulleną. Keletą pastarųjų sezonų šis įžaidėjas blaškėsi tarp Ispanijos, Italijos ir Kinijos klubų. Kitą sezoną J. Pullenas pradės Zagrebo „Cedevita“ (Kroatija) gretose.

Aštuntfinalio rungtynės Lietuva – Gruzija, sekmadienį 21.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)