Kas kurioje lentynoje

Tam, kad produktai šaldytuve kuo ilgiau išliktų švieži, jų laikymui būtinas teisingas temperatūros ir drėgmės režimas. Žinoma, jeigu produktus laikysite ne visai pagal taisykles, dėl to jie staiga nesuges, bet šviežumą praras greitai. Ilgiausiai šviežumą produktai išlaiko būdami +4....+6°C temperatūroje arba sušaldyti. Kaip gi žinoti, kokia temperatūra yra šaldytuve?

Turintys šaldytuvus su automatine atitirpinimo sistema, turėtų žinoti apie temperatūrų skirtumus šaldytuvo viršuje ir apačioje. Priklausomai nuo prietaiso dydžio, temperatūros skirtumas gali siekti 5-7°C. Pačioje šalčiausioje vietoje, t.y šaldytuvo apatinėse lentynose, ji būna apie +3...+5 °C, o pačioje šilčiausioje, t.y. prietaiso viršuje, +7...+10°C.

Žinodami būtiną temperatūrą produktų laikymui, galėsite teisingai juos paskirstyti šaldytuve. Tad tuos produktus, kuriuos galima laikyti aukštesnėje temperatūroje (dešrą, atidarytus konservus, pagamintus patiekalus, sriubas) dėkite į viršų, o reikalaujančius žemesnės temperatūros (šviežią mėsą, paukštieną, žuvį, daržoves, pieno produktus) - į apatines lentynas.

Šaldytuvuose su vadinamąja „be šerkšno“ („No Frost“) sistema yra integruota priverstinė oro cirkuliacijos sistema, kuri nustatytos temperatūros orą po visą šaldytuvą paskirsto tolygiai bei pašalina drėgmę, t.y. visoje šaldytuvo saugojimo kameroje temperatūra ir drėgmė yra vienoda.

Temperatūrą šaldytuvuose galima reguliuoti. Turintieji modelius su mechaniniu temperatūros valdymo prietaisu, ją gali reguliuoti pasukdami prietaiso rankenėlę ties norimu skaičiumi. Kuo skaičius mažesnis, tuo temperatūra šaldytuvo viduje bus aukštesnė, t.y. prietaisas stipriau šaldys. Mechaniškai reguliuojant temperatūrą, ji nustatoma 3-4°C tikslumu. Atrodo, pasisekė tiems, kurie pirkdami šaldytuvą, išsirinko modelį su elektroniniu temperatūros valdymu (Lietuvoje su elektroninį valdymą turinčius šaldytuvus siūlo įvairūs gamintojai: “LG”, „AEG“, „Snaigė“, “Bosch”, „Daewoo“ ir kiti). Tokio valdymo privalumas yra tas, kad jis leidžia nustatyti temperatūrą šaldytuvo viduje vieno-dviejų laipsnių tikslumu.

Reikia daugiau drėgmės

Produktų šviežumas priklauso ne tik nuo šaldytuve esančios temperatūros, svarbus vaidmuo tenka ir jame esančiai drėgmei. Drėgmė, kaip ir temperatūros lygis, priklauso nuo šaldytuvo tipo. Šaldytuvuose su automatine atitirpinimo sistema drėgmės lygis yra pakankamas. Tuo tarpu šaldytuvuose su „No Frost“ sistema, atvirkščiai, - žemas, todėl juose šviežias daržoves, vaisius, žalumynus ir kt. produktus rekomenduojama laikyti supakuotus arba uždengtus, kad kuo mažiau apvystų ir ilgiau išliktų švieži.

Vaisiai ir daržovės šaldytuve

Ne visada mes galime valgyti daržoves, ką tik iškastas iš lysvės ar vaisius, ką tik nuskintus nuo medžio. Dažniausiai šiuos produktus perkame maisto prekių parduotuvėse, o taupydami laiką, dar ir nemažais kiekiais. Todėl norėdami išsaugoti kiek įmanoma daugiau vitaminų, turėtume atsižvelgti į vaisių ir daržovių laikymą namų sąlygomis, t.y. mūsų šaldytuvuose.

Tikriausiai visi žino, kad daržoves ir vaisius geriausia laikyti jiems skirtuose induose, esančiuose šaldytuvo apačioje. Šioje vietoje drėgmė gali siekti iki 90% ir dėl to čia yra idealiausios sąlygos vaisių ir daržovių laikymui. Specialiuose induose vaisius ir daržoves galima laikyti iki šešių - aštuonių parų. Baigiantis šiam laikui kinta produktų išorė ir skonis, jie pradeda gesti, tampa netinkami vartoti.

Trumpiausiai laikomi šaldytuve yra žiediniai kopūstai, kukurūzų burbuolės – 2 paras; žaliuosius žirnelius, šparagines pupeles optimaliausia laikyti apie 4 paras; kopūstus – 5 paras; pomidorus, papriką, pankolius galima ir ilgiau – iki 7 parų. Įvairūs vaisiai šaldytuve gali būti laikomi vidutiniškai 4 paras, išskyrus bananus, ananasus, melionus, kivi, mango. Juos geriau laikyti ne šaldytuve.

Galima ir sušaldyti

Jei norite maisto produktus, vaisius ir daržoves išlaikyti keletą savaičių ar ilgiau, užšaldykite juos ir laikykite šaldymo kameroje. Šaldyti produktai išlaiko nuo 50% iki 80% juose esančių vitaminų ir mineralinių medžiagų, o taip pat puikią išvaizdą ir skonį.

Šaldyti galima praktiškai viską. Nerekomenduojama šaldyti tik termiškai neapdorojamų daržovių, tokių kaip salotų lapai, taip pat didelį kiekį vandens turinčių daržovių (moliūgų, agurkų, svogūnų, pomidorų ir kt.). Neverta šaldyti ir pieno produktų, švieži jie žymiai skanesni ir sveikesni. Šaldomų kiaušinių lukštai skilinėja. Jei planuojate šaldyti pagamintus patiekalus, stipriai jų nesūdykite bei nedėkite daug prieskonių. Priešingu atveju atšildžius patiekalą, jis turės stiprų kvapą bei įgis aštrų skonį.

Paprastoje šaldytuvo kameroje, kur šaltis siekia apie 12 laipsnių, tinkamai produktų neužšaldysite. Tam tinka šaldikliai ir šaldytuvai su atskira šaldymo kamera, turintys ne mažesnę kaip 3 žvaigždučių kategoriją, taip pat turintys greito ar supergreito užšaldymo režimus. Žvaigždučių skaičius rodo šaldymo kameroje palaikomą temperatūrą. Jei yra 1 žvaigždutė – palaikoma -6 laipsnių temperatūra ir produktai tokioje kameroje laikomi apie savaitę. 2 žvaigždutės – temperatūra siekia -12 laipsnių, produktus joje galima laikyti mėnesį; 3 žvaigždutės – galime drąsiai laikyti produktus 3 mėnesius, nes temperatūra čia siekia -18 laipsnių. O 4 žvaigždutės (3 juodos ir 1 balta) reiškia, kad šaldymo kameroje temperatūra gali būti iki -24 laipsnių, kuriai esant produktai išsilaiko nuo pusės metų iki metų.

Greito ar supergreito užšaldymo režimai naudotini tada, kai reikia užšaldyti didelį kiekį šviežių maisto produktų. Šie režimai naudingi tuo, kad neleidžia pakilti jau užšaldytų produktų temperatūrai ir garantuoja, kad maisto produktai išlaikys skonį ir maistines savybes. Kituose šaldiklio stalčiuose, kur temperatūra mažesnė nei -18 laipsnių C, galima laikyti jau užšaldytus maisto produktus. Greito sušaldymo režimą turinčius šaldytuvus siūlo „Daewoo“, „Snaigė“, “LG”, „AEG“,“Bosch” ir kiti.

Verta žinoti

- Prieš dedant žuvį ar mėsą į šaldytuvą jokiu būdu jų neplaukite, taip šie produktai ilgiau išliks švieži.

- Šviežią mėsą rekomenduojama šaldytuve laikyti +0...+5 °C temperatūroje ne ilgiau kaip dvi dienas, jos nereikia į nieką vynioti, tiesiog dėti į indą ir uždengti apversta lėkštute ar dubeniu.

- Nelaikykite ilgai maisto produktų aliuminio induose ar atidarytose skardinėse. Jei norite, kad produktai šaldytuve išsilaikytų ilgiau, naudokite vakuuminį įpakavimą.

- Šviežias mėsos faršas šaldytuve laikomas 1 parą, šviežia ir kepta žuvis, patiekalai iš faršo, žalia mėsa, šviežia ar virta paukštiena, grybai – 3-5 paras, kepta mėsa, pienas plastikiniuose paketuose, atidaryti konservuoti vaisiai, šviežia žąsiena ar antiena – 3-6 paras, grietinė, sūris – 4-6 paras, kiaušiniai, kietas sūris – visą savaitę.

Kam šaldytuve ne vieta

- Reikėtų įsidėmėti, kad šokoladą ir šokoladinius saldainius laikome tik kambario temperatūroje, nes esant žemai temperatūrai kristalizuojasi cukrus ir jų paviršius pabąla.

- Šaldytuvuose nelaikomos uogienės ir konservai.

- Šaldytuve ne vieta ir bulvėms bei kitoms šakniavaisinėms daržovėms, svogūnams bei česnakams. Šie produktai šaldytuve išsilaiko netgi blogiau, nei kambario temperatūros patalpoje.

- Pomidorus, arbūzus, melionus, baklažanus, grybus taip pat galima laikyti ne šaldytuve, nuo to jie greičiau nesuges.

- Vynuogės vienodai greitai genda tiek šaldytuve, tiek ir padėtos virtuvėje ant stalo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją