Indai, įrankiai

Deserto indų pasiūla gausi: tai ir įvairios taurės, laiveliai, įmantrių formų ir spalvų salotų indeliai, gal net ananaso, apelsino ar kokoso riešuto kiautas. Praktikuojama desertą patiekti ir antrųjų patiekalų ar padėklo formos lėkštėse, tarsi patvirtinant, kad desertas – tai meno kūrinys, kuriuo privalu grožėtis.

Įrankiai priklausytų derinti prie indo ir paties deserto. Rinkdamas įrankius ir indus padavėjas turėtų save įsivaizduoti svečio vietoje: kaip jis pats valgytų vieną ar kitą desertą. Tuomet gal pavyktų išvengti itin nemalonių situacijų, kai, pavyzdžiui, labai gražiai patiektas obuolys ima ir iššoka iš lėkštės. Ir taip nutinka ne dėl valgytojo kaltės, o dėl padavėjo nemokšiškumo ir neįžvalgumo parenkant įrankius.

Kokie įrankiai tinkami deserto valgymui? Juos galėtume suskirstyti į asmeninio ir bendro naudojimo. Bendro naudojimo: įrankiai tortui pjauti ir įsidėti: kelių tipų mentelės ir peilis, žnyplės tortui ar pyragams įsidėti, žnyplės ledui, šakutė citrinai. Asmeninio naudojimo įrankiai: arbatinis šaukštelis, deserto šaukštas (kiek didesnis už arbatinį), kuriuo galima valgyti ledus, kompotus, vaisių salotas ir kitus minkštus gaminius, arbatinio šaukštelio dydžio deserto šakutė, dažniausiai tridantė, vienas dantelis gali būti išplatėjęs (atlieka peilio funkciją).

Beje, manoma, kad atsiradusios pirmosios šakutės buvo labai gražios ir skirtos valgyti vaisiams bei saldiesiems patiekalams. Šiandien šakute valgomi įvairūs pyragai, tortai. Vaisių įrankiai – peilis ir šakutė (kiek mažesni nei užkandiniai), jais valgomi vaisiai. Galima paminėti papildomus: uogienės, medaus, citrusinių vaisių šaukštus.

Desertų parinkimas ir pateikimas visų pirma priklausys nuo pobūvio rūšies: ar svečiai jo metu stovės ar sėdės. Jei numatoma stovėti, dengiamas furšetinis deserto stalas. Tuomet desertai parenkami tokie, kuriuos svečiui bus patogu valgyti atsistojus: įvairūs sausainiai, vaisiai, gali būti tortas, kurį dalins padavėjas. Vaisiai patiekiami taip, kad svečiui būtų patogu jų paimti: vynuoges padalinti po 2–3 uogas, melioną, arbūzą supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis, mandariną galima nulupti ir padalinti į dvi dalis (juk furšetas trunka apie 2 val., ir vaisiai nesudžius) ir t. t. Taip pat svečio patogumui vaisius ir uogas rekomenduojam patiekti be kauliukų (pvz., bekaules vynuoges, besėklį arbūzą). Vaisiai gali būti ne tik patiekalas, bet ir puikus stalo dekoras. Tačiau nereikia nustebti, kad pobūvio pabaigoje šis dekoras bus suvalgomas.

Jei pobūvio svečiai sėdi, prieš patiekiant desertus, sutvarkomas stalas: nurenkamos nuo pietų likusios lėkštės, nuo stalo nuvalomi trupiniai. Paserviruojami desertui reikalingi įrankiai: jei bus naudojama šakutė, ji dedama dešinėje, jei deserto šaukštas ir deserto šakutė – šaukštas dešinėje, šakutė kairėje, jei peilis ir šakutė – šakutė kairėje, peilis dešinėje. Įrankiai gali būti likę serviruotės viršuje nuo pietų. Įrankiai viršuje dedami tuomet, kai valgomi visi pietūs ir turimas vienodų įrankių rinkinys. Tada svečias pasiims juos pats.

Desertų įvairovė tokia gausi, kad sunku aptarti visus galimus variantus. Todėl aptarsime tik tuos, kurie gali būti patiekiami pobūvio dalyviams sėdint.

Desertai gali būti skirstomi į karštus, šaltus ir užšaldytus bei vaisius, tokia pačia tvarka jie ir patiekiami. Šaltųjų saldžiųjų patiekalų patiekimo temperatūra – 8–10ºC, karštųjų – 65–70ºC.

Karštiesiems patiekalams priskiriami įvairūs saldūs blyneliai, suflė, košė „gurjevskaja“, pudingai. Šaltiesiems – kompotai, kisieliai, tortai, pyragai, užšaldytiems – ledai, želė. Prie desertų priskiriama ir saldi sriuba. Žiemą ji patiekiama šilta, vasarą – šalta.

Karštuosius saldžius patiekalus rekomenduojama patiekti užkandžių ar pagrindinio patiekalo lėkštėse su atitinkamais įrankiais: užkandžių, ar pagrindinio patiekalo.

Košę „gurjevskaja“ patiekti keptuvėlėje, kuri dedama ant lėkštutės, prieš tai ant jos patiesus servetėlę. Patiekalas valgomas desertiniu šaukštu.

Suflė (pranc. souffle) – pyragaitis iš plaktų su cukrumi baltymų, trintų vaisių ir kitų priedų. Valgoma desertiniu šaukštu iš to paties indelio, kuriame ir buvo kepamas.

Kompotai patiekiami kompoto indeliuose ir valgomi desertiniu šaukštu. Indelis dedamas ant polėkštės, ant kurios užtiesta servetėlė. Jei kompote yra uogų su kauliukais, dešinėje pusėje būtina padėti lėkštutę kauliukams.

Ledai, vaisių salotos ar vaisių skiltelės, užpiltos alkoholiu, patiekiami desertiniuose indeliuose (su kojele ar be jos). Desertinis indelis dedamas ant polėkštės su servetėle. Ant polėkštės dedamas arbatos ar ledų šaukštelis, koteliu į dešinę (jei nebuvo ankstesnėje serviruotėje). Jei desertai patiekiami giliose taurėse, juos valgyti patogiau ilgu baro šaukštu (desertinis ar arbatinis šaukštelis prasmegs taurėje).

Saldi sriuba patiekiama gilioje sriubos lėkštėje, valgoma desertiniu šaukštu. Kairėje pusėje duoninėje lėkštutėje gali būti patiekiama kekso. Jei sriuba valgoma vasarą, dešinėje pusėje padedama ledo. Uogos gali būti patiekiamos desertiniame indelyje, valgomos šaukšteliu. Jei yra kauliukų, dešinėje pusėje padedama lėkštutė jiems. Jei uogos ar kiti vaisiai valgomi rankomis, padedamas indelis šilto ir parūgštinto vandens pirštams nusiplauti.

Reginio žavesys

Porcijomis desertai patiekiami pradedant nuo svečio iš dešinės pusės. Pirmiausia aptarnaujami vaikai, moterys, paskiausiai – vyrai. Jei prie deserto yra priedai (pvz., prie saldžios sriubos keksas), jie patiekiamas duoninėje lėkštelėje iš kairės svečio pusės. Jei pyragai siūlomi bendrame inde, tuomet padavėjas pirmiausia jų pasiūlys svečiui iš kairės pusės, ir lankytojas įsidės pats arba jam įdės padavėjas.

Esama ir kiek kitokio vaisių ir desertų pateikimo būdo: kuomet desertas baigiamas ruošti svečio akivaizdoje ant pagalbinio staliuko. Tai gali būti vaisių lupimas, vaisių ar blynelių flambiravimas. Flambiravimas, išvertus iš prancūzų kalbos, reikštų „degti“. Šiam procesui reikalingas specialus vežimėlis, o jį atlikti gali tik aukšta kvalifikacijos padavėjas. Ant paruoštų vaisių ar blynelių užpilamas nedidelis alkoholio kiekis ir uždegamas. Patiekalas įgauna specifinio skonio. Lupdamas vaisius ir atlikdamas flambiravimą (jei nors kiek liečiasi prie maisto), padavėjas turėtų mūvėti vienkartines pirštines. Patiekalas turėtų sužavėti jau vien reginiu.

Nors pagal aptarnavimo taisykles suvalgius desertą turėtų būti patiekiama kava ar arbata, pas mus labai dažna kita situacija: torto ar pyrago gabalėlis valgomas užsigeriant kava. Tad belieka laikytis auksinės taisyklės: svečias visuomet teisus.