Naujajame Informacinės visuomenės paslaugų įstatyme yra nuostatos, kad informacinės paslaugos teikėjas (šiuo atveju ir naujienų portalas DELFI), perduodantis paslaugos elektroninių ryšių tinklu arba suteikiantis galimybę naudotis elektroninių ryšių tinklu, neatsako už teikiamą informaciją, jeigu jis pats neinicijuoja informacijos perdavimo, neparenka informacijos gavėjo, neparenka ir nekeičia perduodamos informacijos.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisose sakoma, kad “už informacinės visuomenės informavimo priemonės turinį atsako jos valdytojas šių ir kitų įstatymų nustatyta tvarka”. O informacinės visuomenės tarpinių paslaugų teikėjai už informacinės visuomenės informavimo priemonių turinį atsako Informacinės visuomenės paslaugų įstatymo nustatytomis sąlygomis.

Būta bandymų priversti atsisakyti komentarų

Svarstant Visuomenės informavimo priemonių įstatymo pataisas, būta bandymų visą atsakomybę už turinį, netgi sukurtą skaitytojų, suversti žiniasklaidos priemonėms. Jeigu šios nuostatos būtų buvusios priimtos, interneto žiniasklaidos priemonėms būtų tekę imtis drastiškų priemonių - panaikinti galimybę komentuoti prie straipsnių, nes interneto komentuotojams paskleidus melagingus faktus, už tai būtų buvusi atsakinga pati interneto žiniasklaidos priemonė.

Komentarų kiekis prie kai kurių publikacijų siekia dešimtis tūkstančių ir žiniasklaidos priemonė negalėtų už juos visus prisiimti atsakomybės.

Dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą platinti yra draudžiama.

Pagal dabar galiojančias nuostatas ir jei bus priimtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, jeigu žiniasklaidos priemonė paskelbia žinomai melagingus duomenis – kai ji žinojo ar turėjo žinoti, kad duomenys neatitinka tikrovės – ir kai tokius duomenis paskleidė žiniasklaidos priemonės darbuotojai, priemonė yra už tai atsakinga.

Priemonė yra atsakinga, ir kai melagingus duomenis ji paskleidė anonimiškai ir atsisako nurodyti informacijos šaltinį.

Visais kitais atvejais už tikrovės neatitinkančios informacijos paskelbimą atsakingas ją paviešinęs asmuo.

Interneto komentarai, nors ir yra anonimiški, nėra rašomi pačios žiniasklaidos priemonės darbuotojų – galimybė tai daryti suteikta bet kuriam iš tinklalapio lankytojų.

Tačiau melagingų komentarų rašytojai nėra nebaudžiami – jeigu į interneto žiniasklaidos priemonę kreipiasi dėl garbės ir orumo pažeidimo galimai nukentėjęs asmuo, duomenys apie parašiusįjį melagingą komentarą suteikiami nustatyta tvarka. DELFI nuolat teikia teisėtvarkos struktūroms informaciją apie komentarų autorius, kurie savo teiginiais pažeidžia įstatymus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją