Ohajo tyrėjai beveik 16 metų stebėjo apie 70 tūkst. moterų ir nustatė, kad tos, kurios per naktį miega vos penkias valandas ar net mažiau, gerokai dažniau susiduria su antsvorio problemomis. Tai bene didžiausias tyrimas, kuriuo mėginta išsiaiškinti miego įtaką svoriui.

Mokslininkai patikino, kad jų gauti rezultatai neturi nieko bendro su tais mažai miegančiais, kurie daug valgo ar per mažai sportuoja. Tiesiog mėginta išsiaiškinti, kaip miegas atsiliepia žmonių su normalia mityba ir normaliu fiziniu krūviu figūroms.

Moterys, miegančios per naktį 5 valandas ar mažiau, tyrimo pradžioje svėrė vidutiniškai 2,4 kg daugiau nei miegančios 7 valandas. Per 10 metų mažai miegančios moterys priaugo dar vidutiniškai 0,7 kilogramo.

Tyrimui vadovavęs daktaras Sanjay Patelis sakė: „Tai neatrodo daug, tačiau tai tėra vidurkis – kai kurios moterys priaugo gerokai daugiau svorio. Be to, netgi nedidelis svorio skirtumas didina riziką susidurti su tokiomis sveikatos problemomis, kaip diabetas ar aukštas kraujospūdis“.

Mokslininkas tvirtina, kad trumpiau miegant keičiasi poilsio metu sudeginamų kalorijų kiekis. Be to, neišsimiegoję žmonės yra vangesni ir labiau pavargę, taigi mažiau aktyvūs.

Panašūs ir kiek anksčiau atlikto JAV Nacionalinio psichinės sveikatos instituto tyrimo rezultatai. Tada padaryta išvada, kad miego trūkumas keičia kalorijų deginimą kontroliuojančių hormonų balansą.

Miego specialistas Andrew Cumminas samprotauja: „Daugelis moterų norėtų išsiaiškinti paslaptį, kaip daugiau valgant nepriaugti svorio. Atrodo, kad norint nepriaugti svorio, reikia pakankamai miegoti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją