Siekdami miesto jaunimą sudominti kuo įvairesne kultūrine veikla, Varėnos miesto savivaldybės kultūros skyrius ir Varėnos kultūros centro jaunimo teatro meno vadovė Tatjana Žilinskienė inicijavo projektą, kurio pagrindinis tikslas buvo surasti šiuolaikiniam jaunam žmogui patrauklią teatro formą ir suprantamą draminę kalbą. Pirmoji projekto dalis – kūrybiniai seminarai jaunimui, kurių metu teatru besidomintys Varėnos miesto paaugliai drauge su dramaturge Aiste Ptakauskaite vykdė kūrybinio rašymo užduotis, teatrines improvizacijas bei pažindino rašytoją su savo gimtuoju miestu. Šių kūrybinių įspūdžių pagrindu praeitų metų pabaigoje gimė A. Ptakauskaitės pjesė „Tiesos paukštė“, kurios pastatymą gegužės 19 d. savo miesto publikai pristatys betarpiškai kūrybiniame procese dalyvavę Varėnos kultūros centro jaunimo teatro aktoriai.

„Jauną žmogų sudominti teatru nėra labai paprasta, – daugiamete darbo patirtimi dalijasi Varėnos kultūros centro jaunimo teatro vadovė ir spektaklio „Tiesos paukštė“ režisierė Tatjana Žilinskienė. – Dažnam paaugliui teatras atrodo nuobodus, netikroviškas ir svetimas. Tačiau šis kūrybinis projektas parodė, jog visada galima rasti įdomių būdų sudominti jaunimą teatru ir draminiu tekstu: dar nemačiau, kad paaugliai taip emocionaliai ir entuziastingai reaguotų į kokį nors dramos kūrinį, kaip kad mano „teatriuko“ aktoriai reagavo į A. Ptakauskaitės pjesę „Tiesos paukštė“.

Pjesėje „Tiesos paukštė“ A. Ptakauskaitė derina asmenines paauglių patirtis su lietuvių liaudies pasakų motyvais: gavę mokytojos užduotį sukurti šiuolaikinę pasaką, jauni žmonės pirmą kartą susimąsto, ką jie iš tikro norėtų pasakyti pasauliui, ir kokį išorinį skambesį turėtų įgauti jų sielos balsas.

„Nors jau ne vienus metus rašau įvairiems jaunimo leidiniams, šis projektas man buvo didelis iššūkis, – įspūdžiais dalijasi pjesės autorė. – Nerimavau, kad su žymiai jaunesniais žmonėmis galiu nerasti bendros meninės kalbos, tačiau jau po pirmųjų mūsų pokalbių minučių supratau, jog gyvenime niekada per daug nenutolstame nuo paauglystės rūpesčių, tik išgyvename juos skirtingu intensyvumu, o Varėnos jaunimo atvirumas ir nuoširdus susidomėjimas mūsų bendradarbiavimą pavertė geriausia kūrybine patirtimi mano gyvenime“.

A. Ptakauskaitės pjesė „Tiesos paukštė“ jau buvo pristatyta publikai balandžio 21 – 23 dienomis Kauno valstybiniame dramos teatre vykusioje „Šiuolaikinės lietuvių dramos panoramoje“ (rež. Gintaras Varnas).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją