Juos visus lydėjo rašytojas Danas Brownas, kurio romanas visame pasaulyje sukėlė tikrą audrą. Pirmą kartą 2003 metais išleista knyga buvo išversta į 44 kalbas, o visame pasaulyje jos nupirkta apie 50 mln. kopijų.

Kiek anksčiau R.Howardas atmetė negailestingą "Da Vinčio kodo" kritiką, kuri pasipylė po antradienį maždaug 2 tūkst. žurnalistų surengtos išankstinės filmo peržiūros.

"Neskaičiau nė vienos apžvalgos ir nežinau ... ar bent viena galėtų būti kiek palankesnė", - sakė R.Howardas sausakimšoje spaudos konferencijos salėje.

R.Howardas taip pat turėjo ką patarti tiems žmonėms, kurie pasipiktino "Da Vinčio kodu". "Niekas nesiginčija, kad filmas kai kuriems žmonėms nepatiks. Mano patarimas būtų ... neiti ir nežiūrėti šio filmo, jei manai, kad jis tau nepatiks".

"Sukūriau daug komercinių filmų ir jau seniai lioviausi ką nors prognozuoti" - pridūrė režisierius.

125 mln. dolerių (350 mln. litų) kainavęs religinis trileris, reklamuojamas kaip "jaudinantis žmogžudystės tyrimas, atskleidžiantis didžiausią paslaptį žmonijos istorijoje", antradienį po išankstinio seanso buvo sutiktas nusivylimo švilpesiais ir kikenimu.

Holivudo žurnalas "Daily Variety" išspausdino aštrią recenziją, kurioje teigiama, kad romanas "nepaprastai tiksliai atkartotoje kino versijoje tapo detalių perkrautu ir niūriu kūriniu".

T.Hanksas, vaidinantis simbologą Robertą Lengdoną, kuris imasi aiškintis 2 tūkst. metų senumo paslaptį, taip pat atmetė pasipiktinimą, kurį sukėlė centrinė knygos ir filmo teorija, esą Jėzus Kristus vedė Mariją Magdalietę ir su ja susilaukė vaiko.

"Nėra abejonių, kad tai kontroversiška iki tam tikro laipsnio, bet manau, kad kontekstas yra viskas", - sakė T.Hanksas.

"Žmonės, manantys, kad viskas yra tiesa, gali kelti didesnį pavojų negu tie, kurie svarsto įvairias galimybes".

Indijos vyriausybė ketvirtadienį turėtų nuspręsti, ar leisti rodyti šį filmą, kurį uždrausti vis kategoriškiau reikalauja krikščionių organizacijos.

Protestuotojai jau ėmėsi teisinių veiksmų prieš nacionalinės cenzūros tarybos pareigūnus, kurie "Da Vinčio kode" neįžvelgė nieko bloga, o Mumbajuje įsikūręs Katalikų pasaulietinis forumas teismui įteikė peticiją, kurioje reikalaujama uždrausti Indijoje rodyti šį filmą.

Religiniai lyderiai krikščioniškoje Kenijoje taip pat prisijungė prie tarptautinio nepasitenkinimo choro.

Holivudo produkciją laikydama morališkai pagedusia, Kenijos dvasininkija pasmerkė "Da Vinčio kodą" kaip žemą visiškos fikcijos, pusiau teisingų faktų ir nepastovių dvasinių dalykų mišinį.

"Esu visiškai nusistatęs ir prieš filmą, ir prieš pačią knygą", - sakė Nairobio Naujosios apaštališkosios bažnyčios pastorius Samas Gichinga.

Trečiadienio premjerą, kuri buvo pakartota visoje Prancūzijoje, žiūrėjo ir Prancūzijos Katalikų Bažnyčios atstovai.

Tačiau vienas aukšto rango Bažnyčios atstovas pažiūrėjęs "Da Vinčio kodą" lengviau atsikvėpė, teigdamas, jog filmas yra toks neįtikimas, kad negali kelti jų tikėjimui jokios grėsmės.

"Nėra ko nerimauti netgi "Opus Dei" nariui", - sakė Katalikų kino asociacijos generalinis sekretorius Marcas Aellenas.

I.McKellenas, suvaidinęs Šventojo Gralio ekspertą Li Tibingą, teigė, kad kino gerbėjai iš filmo ir knygos gali pasiimti tai, kas jiems patiko.

"Kai skaitau knygą, tikiu viskuo, kas joje parašyta. Tačiau ją užvertęs pagalvojau, kokia nesąmonių krūva", - teigė savo homoseksualumo neslepiantis aktorius, kuris sukėlė garsų juoką pareikšdamas jog pagrindinės knygos teorijos nuopelnas bent jau tas, kad ji paneigia bet kokias spėliones, jog Jėzus Kristus buvo gėjus.

"Labai džiaugiuosi tikėdamas, kad Jėzus buvo vedęs, - sakė jis. - Žinau, kad Katalikų Bažnyčia turi problemų su homoseksualiais žmonėmis ir manau, kad tai gali būti pagrindinis įrodymas, kad Jėzus nebuvo gėjus".

Žiūrovų reakcija Paryžiuje taip pat buvo palankesnė nei kritikų.

"Tai vienas geriausių filmų, kuriuos esu mačiusi. Jaučiuosi privilegijuota, kad turėjau galimybę pažiūrėti šį filmą Paryžiuje", - džiūgavo 57 metų Marla, turistė iš Kalifornijos.

"Tai buvo fantastiška. Dar vakar lankėmės Luvre, taigi jautėme realų ryšį, - teigė 52 metų turistas iš Indijos Sardaras Pathanas. - Kur kas įdomiau pamatyti šį filmą Paryžiuje, nei kur kitur".

Atidarymo ceremonija ir "Da Vinčio kodo" premjera Kanuose prasidėjo 12 dienų truksiantis didžiausias kino festivalis pasaulyje, kurio metu vyks filmų peržiūros, interviu, fotosesijos ir vakarėliai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją