125 mln. dolerių (350 mln. litų) kainavusios Rono Howardo juostos pabaigoje pasigirdo ne plojimai, bet švilpimai, o dar blogiau buvo tai, kad svarbiausiu filmo momentu 2 tūkst. žiūrovų net prapliupo juoktis.

"Man jis labai nepatiko. Manau, kad jis yra beveik tiek pat blogas kaip ir knyga. Tomas Hanksas atrodė kaip zombis. Su šiuo filmu buvo persistengta, jame per daug muzikos, jis yra pernelyg grandiozinis", - teigė JAV dienraščio "The Boston Globe" kritikas Peteris Brunette`as.

"Niekas iš tikrųjų nesuveikia. Jis neužgniaužia kvapo. Jis nėra romantiškas. Jis tikrai nėra smagus", - teigė Stephenas Schaeferis iš laikraščio "Boston Herald".

"Atrodo, lyg būtum ten amžinai. Ir sąmoningai supranti, kaip sunkiai visi dirba, mėgindami suteikti prasmę kažkam, kas galbūt nenufilmuojama", - sakė jis.

Pagal Dano Browno populiariąją knygą sukurto filmo premjera Kanuose turi įvykti trečiadienį, o visame pasaulyje jis bus pradėtas rodyti nuo penktadienio. Juostoje T.Hanksas suvaidino simbolių tyrinėtoją Robertą Lengdoną, į kurį kreipiamasi pagalbos po to, kai nužudomas Luvro muziejaus kuratorius ir ant jo kūno aptinkama krauju užrašytų šifruotų užuominų.

R.Lengdonas ir prancūzų policijos kriptologė Sofi Nevė, kurios vaidmenį atliko Audrey Tautou, pradeda ieškoti žudiko ir spręsti 2 tūkst. metų senumo mįslę, užšifruotą Leonardo da Vinčio paveiksluose.

Visame pasaulyje jau parduota apie 50 mln. "Da Vinčio kodo" kopijų. Jis buvo išverstas į 44 kalbas, taip pat suintensyvino turizmo industriją ir sukėlė audringą Katalikų Bažnyčios reakciją - tai viskas, ko reikia, kad filmas pritrauktų minias žiūrovų.

Daugiausia prieštaringų vertinimų kelia centrinė knygos tema, jog Jėzus Kristus vedė Mariją Magdalietę ir su ja susilaukė vaikų, kurių palikuonys gyvena iki šiol.

Būtent tuo filmo momentu, kai T.Hanksas atskleidė, kas yra paskutinis iki šiol išgyvenęs Jėzaus palikuonis, Kanų žiūrovai pratrūko juoku.

"Per pačią kulminaciją tarp žurnalistų pasigirdo juokas. Ne garsus kvatojimas, bet kikenimas. Manau, kad tai viską pasako", - teigė Gersonas Da Cunha iš "The Times of India".

Kiti kritikai pažymėjo, kad dvi su puse valandos trunkantį filmą buvo sunku suprasti knygos neskaičiusiems žiūrovams.

"Žmonės buvo sutrikę. Nebuvo plojimų, tik tyla", - sakė Margherita Ferrandino iš Italijos televizijos "Rai 3".

"Perskaičiau tik pusę knygos, nes man pasidarė nuobodu. Tai baisu", - pridūrė ji.

"Aš tikrai nusivyliau. Dialogai buvo nuobodūs. Vaidyba nebuvo labai prasta, tačiau filmas nėra toks geras kaip knyga", - teigė Lina Hamchaoui iš Didžiosios Britanijos radijo IRN.

Tačiau, kaip pažymėjo vienas žiūrovas, jei visi 50 mln. skaitytojų, nusipirkę "Da Vinčio kodą", nuspręs pažiūrėti ir filmą, jis jau taps komerciniu hitu.

Nors buvo filmuojama pačių garsiausių Paryžiaus ir Londono istorinių pastatų fone - R.Howardas netgi gavo leidimą filmuoti Luvro viduje, juosta neatrodo įtikima ir dėl daugybės epizodų, vaizduojančių istorinę praeitį, bei kitų priemonių, kuriomis pasakojami įvykiai, labiau primena dokumentinę dramą.

T.Hanksas, regis, įklimpsta begaliniuose dialoguose, o A.Tautou, taip puikiai pasirodžiusi "Amelijoje iš Monmartro" (Amelie from Monmartre), taip pat nepadaro įspūdžio.

Tačiau pagyrų susilaukė britų aktorius, seras Ianas McKellanas, kuris Šventojo Gralio eksperto sero Li Tibingo vaidmenį atliko su reikiamu kiekiu nuovokos ir humoro.

Paulas Bettany tai pat tiko grėsmingojo vienuolio albinoso, kurio misija yra žudyti, vaidmeniui.

Anksčiau antradienį šimtai gerbėjų ir žurnalistų pasitiko "Da Vinčio kodo" žvaigždes, tarp jų T.Hanksą ir A.Tautou bei visuomenės dėmesio vengiantį D.Browną, kai jie atvyko į Kanus traukiniu, papuoštu milžinišku Monos Lizos atvaizdu.

Vėliau prabangiame Rivjeros kurorte, kur prasidės 12 dienų truksiančios filmų peržiūros ir pobūviai, prie T.Hankso prisijungs visas būrys ryškiausių Holivudo žvaigždžių.

"Da Vinčio kodo" premjera Kanuose įvyks vėliau trečiadienį, o tikrasis filmų konkursas, kuriame dėl Auksinės palmės šakelės varžysis 20 juostų, prasidės ketvirtadienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją