Toks susitarimas buvo pasiektas ketvirtadienį Maskvoje vykusiame Lietuvos muitinės vadovo Valerijono Valicko vadovaujamos delegacijos susitikime su Rusijos valstybinio muitinės komiteto pirmininko pirmuoju pavaduotoju Vladimiru Meščeriakovu, pranešė Lietuvos muitinės departamentas.

Pernai Rusijos muitinė, o vėliau ir Baltarusija apkaltino Lietuvos vežėjus kontrabandinių krovinių gabenimu pažeidžiant TIR sistemos reikalavimus ir pareikalavo atlyginti nuostolius. Rusija juos įvertino maždaug 3-4 mln. dolerių (apie 12-16 mln. litų), o Baltarusija - maždaug 8,7 mln. dolerių (apie 34 mln. litų).

Dėl to sausį Rusijos muitinė nustatė papildomus tikrinimo būdus ir privalomą palydą Lietuvos vilkikams, vykstantiems į šią šalį, tačiau vėliau buvo susitarta dėl šių sankcijų atšaukimo iki balandžio 30 dienos. Praėjusį savaitgalį Rusijos muitinė vėl atnaujino sankcijas Lietuvos vežėjams.

Privalomą Lietuvos vežėjų konvojavimą Lietuvos vežėjams nuo balandžio 1-osios įvedė ir Baltarusija.

Pasak Muitinės departamento pranešimo, V.Valickui Maskvoje bus įteiktas "juodasis" Lietuvos vežėjų asociacijai "Linava" priklausančių vežėjų įmonių, Rusijos teritorijoje padariusių nusižengimų, sąrašas.

V.Valicko teigimu, derybų su Rusija eiga buvo labai sunki ir susitarti dėl sankcijų atšaukimo pavyko tik Lietuvos muitinei prisiėmus atsakomybę dėl Lietuvos vežėjų patikimumo.

Rusija nuo balandžio 25 dienos pažadėjo netaikyti sankcijų tiems Lietuvos vežėjams, kurių sąrašą Rusijos valstybiniam muitinės komitetui kitą savaitę pateiks Lietuvos muitinė, patvirtinusi jį įstaigos antspaudu.

Tačiau kaip teigiama Muitinės departamento pranešime, iš šio sąrašo turės būti išbrauktos tos vežėjų įmonės, kurias Rusijos muitinė įvardys kaip nepatikimas, taip pat įmonės, apie kurias negatyvios informacijos turi Lietuvos muitinė.

Rusijos muitinė patikino, kad ji ir ateityje laikysis TIR konvencijos nuostatų ir jomis vadovaudamasi taikys sankcijas - palydą vežėjo sąskaita - įmonėms, kurios laikomos nepatikimomis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją