Žurnalas kasmet sudaromame turtingiausių pasaulio karalių, karalienių ir diktatorių sąraše F.Castro skyrė septintąją vietą.

F.Castro per televiziją kreipdamasis į kubiečius mojavo šiuo JAV leidžiamu žurnalu ir pareiškė, kad minimas straipsnis yra "bjaurus kapitalistų leidinio šmeižtas".

Šalia sėdint komunistinės Kubos Centrinio banko valdytojui, F.Castro pareikalavo "Forbes" įrodyti savo teiginius.

"Jei jie galės įrodyti, kad aš turiu banko sąskaitą užsienyje, kurioje būtų 900 mln. JAV dolerių, 1 mln. JAV dolerių, 500 tūkst. JAV dolerių, 100 tūkst. JAV dolerių ar vienas JAV doleris, aš atsistatydinsiu", - pareiškė jis baigiantis keturias valandas trukusiai transliacijai.

"Taip absurdiška sakyti, kad aš turiu 900 mln. JAV dolerių turtą, turtą be jokių paveldėtojų. Kam man reikalingi visi tie pinigai, jei netrukus man sueis 80 metų?", - sakė jis.

Kubos lyderis, kuris šią salą valdo nuo pat 1959-ųjų revoliucijos, sako, kad jo nuosavas kapitalas yra nulinis ir kad jis per mėnesį uždirba vos 900 Kubos pesų (108 litus).

Pirmąsias "Forbes" sąrašo, kuris skelbiamas gegužės 22-osios numeryje, vietas vis dar užima karaliai ir Persijos įlankos regiono valstybių, kur išgaunama daug naftos, šeichai.

Tačiau F.Castro aplenkė britų karalienę Elizabeth II, kurios turtas, pasak "Forbes", vertas maždaug 500 mln. JAV dolerių. Karalienės, kurį į sostą įžengė 1952-aisiais, septyneriais metais anksčiau nei F.Castro užgrobė valdžią, turtą sudaro dvarai, brangenybės ir jos senelio surinkta pašto ženklų kolekcija, tačiau jam nepriskiriami Bakingamo rūmai ir monarcho institucijai priklausančios brangenybės.

Pernai F.Castro grasino paduoti "Forbes" į teismą dėl to, jog žurnalas įtraukė jį 2005-ųjų sąrašą nurodydamas, kad jo turtas vertinamas 550 mln. JAV dolerių.

"Forbes" atsižvelgia į Kubos valstybines įmones, kurias, jo nuomone, F.Castro kontroliuoja. Tarp jų yra Havanos suvažiavimų centras, prekybos konglomeratas "Cimex" ir vakcinas eksportuojanti farmacijos kompanija.

"Forbes" taria, kad dalis valstybinių kompanijų pelno atitenka F.Castro, ir cituoja gandus apie Šveicarijos bankų sąskaitose paslėptus pinigus, tačiau jokių detalių nepateikia, tik rašo, jog buvę Kubos pareigūnai tvirtina, kad F.Castro daug metų savinosi dalį pelno.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją