Parašyti baletą festivalis užsakė kompozitoriui Mindaugui Urbaičiui. Spektaklis bus pastatytas bendraujant su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru (LNOBT), kuris šiemet yra festivalio koprodiuseris. Baletą, kuriame šoks LNOBT trupė, statys Amsterdame dirbantis choreografas Krzystofas Pastoras (Kšištofas Pastoras).

"Mažiausiai kompozitorius galvoja rašyti muziką baletui. Gavęs šį užsakymą, pradėjau galvoti, kas yra baletas šiandien. Žiūrėdamas šiuolaikinio šokio spektaklius, supratau, kad šokti galima pagal įvairiausiu garsus", - teigė ketvirtadienį spaudos konferencijoje M.Urbaitis. Kompozitorius prisipažino atsisakęs tradicinių siužeto, veikėjų bei aistrų, o baleto tema pasirinkęs miesto gyvenimą ir galbūt meilės istoriją.

"Žaviuosi abstrakčiu moderniu šokiu. Tai neturėtų būti muzika, tinkama klausyti koncertų salėje, bet ir ne akompanimentas šokiui. Bandau laviruoti tarp šių dviejų dalykų", - būsimą kūrinį apibūdino kompozitorius. Baleto premjera įvyks birželio 28 dieną LNOBT.

Pasak Vilniaus festivalio meno vadovo Gintauto Kėvišo, šeštą kartą vykstantis renginys jau tampa įprastu reiškiniu. Šiemet gagužės 31 - birželio 29 dienomis vyksiantis festivalis pasiūlys 10 koncertų ir pastatymų Nacionalinėje filharmonijoje, Vilniaus universiteto Didžiajame kieme, LNOBT, Bernardinų bažnyčioje, Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose.

Šiemet festivalyje viešės Latvijos Nacionalinio operos ir baleto teatro trupė, kuri pristatys operą "Carmen". Pasak G.Kėvišo, latvių "chuliganiškas" pastatymas Lietuvoje tikriausiai sulauks prieštaringų vertinimų. Su šio teatro baleto trupe savo prieš 3-4 metus sukurtą baletą "Čaikovskis" parodys ir choreografas iš Sankt Peterburgo Borisas Eifmanas.

Birželio 4 dieną pasirodys italų kameris orkestras "Solisti di Pavia", kuriam, festivalio užsakymu, trumpą kūrinį žada parašyti ir Feliksas Bajoras. Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, vadovaujamas Juozo Domarko, kartu su garsiu pasaulio baritonu Dmitrijumi Chvorostovskiu atliks Giuseppes Verdi (Džiuzepės Verdžio) ir Piotro Čaikovskio operų arijas, Sergejaus Rachmaninovo romansus, neapoliečių dainas.

Šiemet festivalyje viešės ir Gidonas Kremeris, kuris kartu su būriu savo draugų atlikėjų gros Astoro Piazzollos (Piacolos) tango operetę "Maria de Buenos Aires", bei žymiausias Didžiosios Britanijos gospel choras "London Community Gospel Choir".

Tradiciją pristatyti senąją muziką pratęs "Flanders Recorder Quartet" iš Belgijos. Vilniaus festivalį užbaigs JAV džiazroko legenda Alas Jarreau (Alas Žaro).

Šiemet valstybė Vilniaus festivaliui skyrė pusę milijono litų, tačiau didesnę festivalio biudžeto dalį sudaro ne vienerius metus su juo bendradarbiaujančių rėmėjų lėšos. Bilietų į koncertus ir pastatymus kainos svyruoja nuo 7 iki 300 litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją