Centriniame Vilniaus verslo rajone (angl. Central Business District, CBD) išdygs 6 korpusų, 4 aukštuminių pastatų kvartalas. 55 tūkst. kvadratinių metrų ploto komplekse Lvivo gatvėje kursis verslai ir gyvens žmonės, o aplinkinės erdvės ir įveiklinti žemutiniai pastatų aukštai bus atviri visuomenei.

„Orientuojamės į tarptautinį 15 minučių koncepto standartą – tokį kvartalą, kuris būtų patogus ir gyventi, ir dirbti bei atitiktų visus modernaus miestiečio poreikius. Tai naujas gyvenamojo ir biurų kvartalo konceptas, kuris, tikimės, taps pavyzdžiu ir kitų Vilniaus rajonų vystymui“, – sako RELEVEN atstovas Viktoras Zubrecovas.

Projekto vystytojai teigia, kad projekto pavadinimas „Horizontai“ pasirinktas norint pabrėžti naujas miesto raidos perspektyvas. Keturių pastatų kompleksas suplanuotas taip, kad jame įsikūrę verslai būtų dinamiški, naujakuriams būtų lengvai prieinamos visos reikalingos paslaugos ir pramogos, o savaitgaliais ir vakarais komplekse virtų gyvenimas.

Numatyta, kad keturi kvartalo pastatai bus skirtingo aukščio ir tokiu būdu įsilies į miestovaizdį įvairiuose stebėjimo rakursuose. Jungiamąja kvartalo ašimi taps jo centre įkurtas miškas ant stogo.

Komplekse „Horizontai“ taip pat numatyta erdvė vaikų dienos centrui, įvairiems verslams – maitinimo, paslaugų ir prekybos įmonėms.

2021 metais išrinkti du projekto architektūrinio konkurso nugalėtojai. Akcentinio gyvenamojo dangoraižio projektą rengia bendrovė „Arches“ (autoriai: E. Neniškis, A. Liola, G. Vasiliauskaitė, E. Minikavičiūtė, A. Mažeika, Ž. Urbas, J. Jankauskas), o multifunkcinį kompleksą bei kvartalo išplanavimą projektuoja studija „Aketuri Architektai“ (autoriai: M. Rekevičienė, E. Drapanauskis, E. Lygnugarienė, J. S. M. Morales, K. Kasteckas, G. Griušytė, E. Voiskunovič, K. Martinkėnaitė, K. Žirgulytė, J. Brinkevičiūtė, L. Rekevičius).

„Siekiame, kad kvartalas nebūtų monolitiškas, todėl skirtingo aukščio pastatais kuriame besikeičiantį, dinamišką vaizdą. Aplink kvartalo vidinį kiemą išsidėstys aukšti pastatai, todėl įrengsime mišką ant žemesniojo pastato stogo kvartalo viduryje. Taip pat siekiame atskirti gyventojams ir biurų darbuotojams skirtas erdves nuo viešųjų. Visi komplekso gyventojai ir lankytojai lyg ir bus vienoje erdvėje, tačiau jų keliai nesusikirs. Miškelis ant stogo padės tai išspręsti“, – pasakoja bendrovės „Aketuri architektai“ vadovas, architektas Lukas Rekevičius.

Naujasis Vilniaus centras

Urbanistas Martynas Marozas pažymi, kad gyventojų skaičius dešiniajame Neries krante, ties Centriniu Vilniaus verslo rajonu, jau netrukus gali padidėti 2-3 kartus. Anot eksperto, rajonas turi didelį potencialą plėtrai ir ilgainiui taps vienu svarbiausių Vilniaus miesto traukos centrų.

„Miestas – ne tik vieta gyventi. Jam reikia papildomų komponentų – darbo, laisvalaikio vietų, paslaugų gyventojams. Dešinysis Neries krantas darbo, kultūrinių ir laisvalaikio vietų jau turi nemažai, o tokie projektai kaip „Horizontai“ rajono potencialą dar labiau sustiprins. Tuo tarpu gyvenamųjų vietų šioje vietoje dar trūksta. Rajonui plečiantis taip pat svarbi kokybiška socialinė infrastruktūra“, – pažymi M. Marozas.

Anot eksperto, rajone reikia gerinti esamą infrastruktūrą, o naujuose projektuose svarbu numatyti vietos socialinėms paslaugoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją