Praėję metai investuotojams buvo itin sėkmingi

Nors 2022 metai finansų rinkoje išsiskyrė nemenkais iššūkiais ir stabilumo nežadėjo, „InRento“ investuotojams jie buvo sėkmingi: pagal vidutinį palūkanų dydį platforma buvo pirmoje vietoje Lietuvoje, realizuoti projektai vidutiniškai sugeneravo 15,35 proc. metinę grąžą. Uždirbti solidesnę metinę grąžą investuotojams leido apgalvoti investicijų sprendimai – palūkanų indeksavimas bei galimybė papildomai uždirbti iš kapitalo prieaugio, įsigytą turtą pardavus brangiau už pirminę kainą.

„Aukšta infliacija praėjusiais metais sukėlė nemažai rūpesčių, tačiau netapo kliūtimi mūsų investuotojams, mat daugelis „InRento“ projektų turi palūkanų indeksavimą. Tai reiškia, kad net ir itin sparčiai augant infliacijos lygiui, reali investicijų grąža galimai nemažėja. Infliacijos metu turto vertė turi tendenciją augti, todėl uždirbti galima ne tik iš palūkanų, bet ir sėkmingai turtą realizavus. Tokiu atveju iš vertės pabrangimo uždirbtas pelnas padalijamas tarp projekto savininko ir investuotojų“, – sako geriausia investavimo technologija Europoje pripažinto „InRento“ įkūrėjas ir vadovas Gustas Germanavičius.

NT nuomos rinka Lenkijoje – itin patraukli

Iki šiol daugiau nei 15 tūkstančių investuotojų bendruomenę vienijanti platforma „InRento“ siūlė investuoti į vystomus NT nuomos projektus Lietuvoje ir Ispanijoje, o nuo šių metų kovo mėnesio atveria kelius ir į Lenkijos rinką.

„Šalių, kuriose grąža iš NT nuomos yra išties aukšta, Europoje nėra daug – išskirčiau Lietuvą, Ispaniją, Airiją ir Lenkiją. Pastarosios rinka yra išsivysčiusi, subrendusi ir investuotojams tikrai patraukli“, – sako G. Germanavičius.

Gustas Germanavičius

„InRento“ vadovas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu investuoti į NT nuomos projektus Lenkijoje yra itin palankus laikas, nes nuomojamo būsto paklausa tendencingai auga. Įtakos tam turėjo ne tik natūraliai auganti imigracija šalyje, bet ir karas Ukrainoje.

„Didėjantis migrantų skaičius padarė didelę įtaką NT nuomos rinkai – didėjant paklausai, brango būsto nuoma. Lenkijoje migrantų skaičius buvo dešimtimis kartų didesnis nei Lietuvoje, tad ir nuomojamo būsto poreikis gerokai išaugo, išsinuomoti NT tiek mažesniuose, tiek didžiuosiuose miestuose pasidarė sudėtingiau, – sako G. Germanavičius ir priduria, kad nekilnojamojo turto vystytojai intensyviai dirba siekdami sukurti kuo didesnę pasiūlą tiek per nekilnojamojo turto plėtrą statant naujus namus, tiek per nekilnojamojo turto konversijas, pavyzdžiui, perdarant gamyklas į gyventojams patrauklius gyvenamuosius loftus.

Apgalvoti saugikliai padeda uždirbti ir apsaugoti investicijas

Nors Lenkijos NT nuomos rinka buvo patraukli ir anksčiau, iki šiol potencialius investuotojus nuo investicijų į NT nuomą šioje šalyje neretai stabdydavo išliekanti valiutos rizika.

„Lenkija turi savo valiutą ir vykdo savo monetarinę politiką. Tai reiškia, kad investuotojai turi įvertinti valiutos kursą ir prisiimti valiutos riziką, jei kursas keistųsi investuotojui nepalankia linkme. „InRento“ savo investuotojų bendruomenei suteikia galimybę investicijas atlikti eurais, taigi tiesioginę valiutos riziką prisiima ne investuotojas, o projekto savininkas“, – apie sukurtus saugiklius pasakoja platformos įkūrėjas.

InRento

Vystyti NT nuomos projektus planuojama didžiuosiuose Lenkijos miestuose, išsiskiriančiuose aukšta nekilnojamojo turto nuomos paklausa ir leidžiančiuose uždirbti solidžią, dažnu atveju dviženklę grąžą.

Pagrindinė investicijų į NT nuomą kryptis Lenkijoje – gyvenamieji būstai ir trumpalaikė nuoma. Būtent tokio tipo projektai šiuo metu sudaro apie 60 proc. „InRento“ portfelio. Tokia strategija, anot G. Germanavičiaus, pasirinkta neatsitiktinai:

„Būsto įperkamumas yra ir bus viena didžiausių XXI amžiaus problemų Europoje. Populiacijos dalis, turinti nuosavo nekilnojamojo turto, tendencingai mažėja, ir ši tendencija, panašu, nesikeis. Kitas dalykas – gyvenamųjų būstų segmentas istoriškai yra saugesnis nei komercinių projektų segmentas. Nors pastarasis dažnu atveju leidžia uždirbti didesnę grąžą, tuo pačiu tai įprastai reiškia ir didesnės rizikos prisiėmimą“.

Pirmąjį projektą Lenkijoje vysto lietuviai

Pirmąjį projektą Pietų Lenkijoje esančiame Nowy Sącz (Naujasis Sončas) mieste, į kurį investuoti siūlo „InRento“, vysto stambus lietuvių vystytojas.

Nowy Sącz – Lenkijos mastu yra sąlyginai nedidelio ploto ir gyventojų skaičiaus miestas. Remiantis 2021 m. statistika, 1 tūkst. šio miesto gyventojų teko 370 būstų, o tai rodo žemą turto nuosavybę ir aukštesnę nuomojamo turto paklausą.

Anot G. Germanavičiaus, naujasis daugiau nei 2 700 kv. m pastatas, pritraukus reikiamų lėšų konversijos darbų pabaigimui, virs gyvenamųjų butų pastatu nekilnojamojo turto nuomos projekto vystymui. Šis projektas investuotojų bendruomenei patrauklus ne tik dėl potencialiai aukštesnės grąžos, bet ir dėl sąlyginai žemos rizikos, nes vystytojas rinkoje gerai žinomas ir turi sukaupęs išties didelę sėkmingos veiklos patirtį.

„Per trejus mūsų veiklos metus nesame turėję nė vieno vėluojančio projekto. Daugelio projektų grąža, kurią projekto savininkas generuoja iš nuomos, yra didesnė nei palūkanos, kurias reikia mokėti investuotojams. Tokia rizikos politika leidžia gerokai sumažinti projekto savininko nemokumo riziką.

Pirmasis „InRento“ NT nuomos projektas Lenkijoje taip pat išsiskiria sąlyginai žema rizika, nes įkeisto turto ir paskolos vertės santykis siekia vos 53 proc. Tai reiškia, kad investuotojų bendruomenės investicijos užtikrinamos beveik dvigubai didesne pastato verte“, – sako G. Germanavičius.