Garantinio tiekimo kaina skaičiuojama pagal praėjusio mėnesio elektros biržos kainą. Vasarį didmeninė kaina biržoje „Nord Pool“, Lietuvos kainų zonoje, palyginti su sausiu, augo 11,3 proc. ir siekė 11,47 cento už kWh (be PVM), kai praėjusį mėnesį kainavo 10,3 cento už kWh.

Tad garantinis tiekimas kovą su „Standartiniu“ vienos laiko zonos planu kainuos 23,49 cento – tai 7,4 proc. arba 1,6 cento daugiau nei vasarį, kai jo kaina yra 21,87 cento už kWh. Kaip matyti, paslaugos kaina išlieka žemiau valstybės kompensacijos 28 centų „grindų“. 150 kWh sąskaita už garantinį tiekimą kovo mėnesį sieks 35,2 euro (vasarį ji būtų 32,8 euro).

Infografike – orientaciniai skaičiavimai, kokia yra garantinio tiekimo kaina kovui visuomeninio tiekimo ir nepriklausomų tiekėjų pasiūlymų kontekste. Šįkart palyginimui atrinkome pigiausius atvejus, kai nereikalinga valstybės kompensacija ir visos kainos yra žemesnės arba lygios 28 centams už kWh.


Aukščiau esančiame infografike pateikėme elektros kainų palyginimą artimiausiam laikotarpiui, skaičiuojant su trijų didžiųjų nepriklausomų tiekėjų pačiais pigiausiais fiksuotais ir biržos planais.

Norėdami apskaičiuoti ir palyginti „biržinių‟ planų kainą pasinaudojome vidutine vasario mėnesio biržos kaina su 21 proc. PVM ir tiekėjų skelbiamais antkainiais ir dedamosiomis.

Jų pačių skaičiavimų rezultatai gali būti skirtingi, nes kaip pagrindą jie gali imti kelių mėnesių biržos vidurkius. Daugiau informacijos – tiekėjų interneto svetainėse. Visuomeninis tiekimas grafike pateikiamas su „Standartinio“ plano kovo mėnesio kaina – 28 centai.

Garantinio tiekimo keleto kitų planų kainos kovo mėnesį: „Standartinio“ plano dviejų laiko zonų dienos tarifas bus 24,7 cento, nakties ir savaitgalio – 20,71 cento už kWh. Plano „Namai“ viena laiko zona kainuos 21,92 cento, dviejų laiko zonų dienos tarifas – 22,89 cento, o naktį ir savaitgalį– 19,74 cento už kWh (papildoma dedamoji siekia 3 eurus per mėnesį).

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) šių metų sausio mėnesį garantinį energijos tiekimą užtikrino 48 tūkst., o nuo vasario 1 dienos – 46,3 tūkst. vartotojų.

Garantinio tiekimo klientų skaičiaus pokyčiai

Galima prognozuoti, kad biržos mėnesio vidutinei kainai siekiant apie 15 centų už kWh (be PVM), garantinis tiekimas jau sunkiau galėtų konkuruoti su nepriklausomų tiekėjų biržos planais ir atotrūkis nuo jų būtų didesnis.

Garantinis tiekimas taikomas tiems vartotojams, kurie priklauso I arba II rinkos liberalizavimo etapui, bet nepasirinko elektros tiekėjo, arba jų tiekėjas nevykdo įsipareigojimų. Oficialiai pabrėžiama, kad ši paslauga yra laikina, o dar praėjusių metų antrąjį pusmetį jį buvo ir gana brangi. Tačiau biržos kainai kritus, atpigo ir ši tiekimo rūšis.

Pastaruoju metu mažėjo ir pats jos tarifas: buvo sumažintas priedas prie biržos kainos, prie jos dabar priskaičiuojamas 15 proc., o ne 25 proc. antkainis.

Gyventojai gali rinktis iš kelių elektros tiekėjų: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“,„Ignitis“, „Birštono elektra“, „EGTO Energija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)