Vištyčio ežero sykų ikrų paėmimo ir dirbtinio apvaisinimo procesas yra ganėtinai sudėtingas, reikalaujantis ypač didelio atidumo ir kruopštumo. Dirbtiniu būdu apvaisinti ikrai patalpinami į Veiso inkubavimo aparatus. Ikrų inkubavimo laikotarpiu vykdoma nuolatinė priežiūra: kas 1–3 val. stebimas aparatų darbas, matuojama vandens temperatūra ir deguonies kiekis juose. Planuojama, kad iš inkubavimui paimtų ikrų išsiris 90 proc. lervučių.

Sykai Lietuvoje veisiami nuo 2000 metų, tačiau jų populiacija dar labai trapi. Norint pagerinti esamą situaciją, būtina vandens telkinius papildyti paaugintais šių žuvų jaunikliais. Šiemet į mokslininkų rekomenduojamus ežerus planuojama išleisti virš 400 tūkst. vnt. paaugintų sykų jauniklių.

Pernai pagal patvirtintą „Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2022 metų planą“ į Lietuvos ežerus išleista 418,5 tūkst. vnt. paaugintų sykų jauniklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją