Krizinis nėštumo centras yra ta vieta, kur vienišos esamos ar būsimos mamos ieško pagalbos ir paramos, bet, artėjant gražiausioms metų šventėms, pagalbos prireikia net ir tiems, kurie tą pagalbą teikia. Todėl labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“ vienišoms mamoms iš Krizinio nėštumo centro nori padovanoti „Kalėdų vakarienę“. Prie šio kilnaus tikslo kviečiamas prisijungti ir paaukoti kiekvienas, kas gali, kad mamos su vaikučiais galėtų pasidžiaugti šventėmis.

Galvojo apie abortą

Jūratė apie nėštumą sužinojo per savo gimtadienį. „Nėštumas buvo neplanuotas ir netikėtas, nes saugojomės. Puoliau į paniką. Išsigandau. Nežinojau, ką daryti. Prisiminiau, kad yra toks Krizinis nėštumo centras. Paskambinau. Paprašiau psichologinės pagalbos. Dvejojau, ką daryti – gimdyti ar ne. Su partneriu ateities nemačiau, jis su manimi – irgi. Kai jam pasakiau, jis pasiūlė abortą ir nutraukti santykius. Nežinia gąsdino ir neramino. Gal jei antra pusė būtų sureagavusi kitaip, būtų lengviau. Bet rasti ramybę padėjo centre sutikti žmonės ir mano šeima“, – pasakojo moteris.

Vienišos mamos

Viena didžiausių baimių Jūratei buvo dėl finansų. „Dirbau su verslo liudijimu, o su juo negauni vaiko priežiūros išmokos. Tą sužinojau jau tik besilaukdama. Supratau, kad negausiu jokios finansinės paramos. Susitikau su moterimis iš centro, jos mane nuramino, paguodė, pasakė, kad du metus padės kuo galės: sauskelnėmis, rūbeliais, vežimais. Tada nurimau. Nusprendžiau, kad pasiliksiu vaikelį, ir dabar tuo labai džiaugiuosi. Jei anuomet galėjau pasakyti, kad tai buvo blogiausias gimtadienis, dabar sakau, kad tai buvo geriausias“, – šypsosi pašnekovė.

Psichologo pagalbos Jūratei neprireikė, jai padėjo susitikimai su panašaus likimo moterimis. „Centre susirinkdavome, pasikalbėdavome, pasidalindavome savo rūpesčiais. Pirmiau galvojau, kad taip nutinka tik asocialioms šeimoms, moterims alkoholikėms ar narkomanės, o aš juk nesu tokia. Atrodė, kad centre tokia vienintelė būsiu. Bet ne. Tarp mūsų nebuvo nė vienos asocialios. Tokių, kurias vyrai atstumia, kai sužino, kad laukiasi, pasirodo, yra daug. Tokie susitikimai leido suprasti, kad nesu viena, kad esu normali, kad ir kitos taip jaučiasi“, – pasakojo moteris.

Po 9 mėnesių Jūratei gimė mergytė. Tėvas buvo informuotas, bet bendrauti nepanoro. „Partnerį informavau, kad gimdysiu. Jis iškart pasakė, kad į jį nesikreipčiau, pamirščiau. Taip viskas ir liko. Kai gimė dukrytė, prašiau jo pagalbos, bet jis atsisakė. Kreipiausi į teismą, bet kol kas jis nerodo jokio noro bendrauti“, – pasakojo moteris.

Vienišos mamos

Kitoms panašaus likimo moterims Jūratė pataria nebijoti kreiptis pagalbos. „Nebijoti ieškoti, garsiai kalbėti, nes kai esi tokioje situacijoje, galvoji, kad tu viena, nenormali, bet tu nesi viena, pamiršta, tikrai gausi tos pagalbos, nėra taip, kad niekam nerūpi“, – sakė jauna mama.

Kviečia padėti vienišoms mamoms

Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“ jau ne vienerius metus siekia prisidėti prie visuomenės švietimo ir tolerancijos neįgaliesiems ar su sunkumais susidūrusiems asmenims. Šiais metais fondas nori pradžiuginti Krizinio nėštumo centre esančias vienišas mamas ir jų vaikučius, padovanodamas „Kalėdų vakarienę“ – daugumai žmonių, savaime suprantamus, bet vienišoms mamoms sunkiai įperkamus dalykus – bendravimą prie sotaus vaišių stalo, dovanojimo džiaugsmą mažiesiems, šilumą namuose ir ramybę širdyse.

Krizinio nėštumo centre yra labai skirtingos moterys, kurias jungia įvairios su nėštumu susijusios situacijos, patyrimai bei emocijos. Vienos iš jų neteko savo taip laukto kūdikio, kitos išgyvena sunkias emocijas po gimdymo ar išgyvena sužinojusios apie būsimo vaikelio ligą.

Vienišos mamos

Gana didelė dalis besikreipiančių moterų patiria vienišumo ir išdavystės jausmą – su žinia, kad laukiasi kūdikio, lieka vienos. Laukimosi, o vėliau jau vaiko auginimo etapu, kai moteris turėtų jausti ramybę, palaikymą, artimųjų pagalbą, rūpestį, kai ir taip pakanka jaudulio dėl įvairių klausimų dėl vaikučio auginimo, moteris išgyvena didelio nerimo ir baimės periodą – ar pavyks vienai, kiek ilgai pavyks vienai?

Situacijų yra daugybė, bet kol nesame šių moterų batuose, nematėme jų gyvenimo iš arčiau, nežinome aplinkybių, gana lengva išlikti abejingu, o kartais net ir pasmerkiančiu. Todėl labdaros ir paramos fondas kviečiame pasidalinti savo gerumu bei padovanoti „Kalėdų vakarienę“ vienišoms mamoms ir jų vaikams. Tokių šeimų yra net 30, kurias ši dovana pradžiugintų ir suteiktų viltį.

Paaukoti galima keliais būdais:

A/S LT80 7300 0101 44236452

Gavėjas – Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“

„Swedbank” AB, Banko kodas – 73000

Paskirtis – VIENIŠAI MAMAI

Siųsdami SMS numeriu 1410 su žodžiu AUKA (SMS kaina 10 EUR)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)