Netoli Portugalijos salos rasta negyva beveik 3 tonas sverianti mėnulžuvė pasiekė naują pasaulio rekordą kaip sunkiausia kada nors užregistruota kaulinė žuvis. Ji buvo aptikta pernai gruodžio 9 d. Žuvis jau buvo negyva ir plūduriavo prie Fajalo salos, esančios Azorų salose.

Atlanto gamtininkų asociacijos, įsikūrusios Fajalo saloje, pranešime rašoma, kad žuvį vietos valdžios institucijos nugabeno į uostą, kad būtų galima atlikti tyrimus.

Mėnulžuvė Atlantic Naturalist Association nuotr.

Tyrime, kuris pasirodė spalio 11 dieną žurnale „Journal of Fish Biology“, aprašyta, kad milžiniška mėnulžuvė buvo 3,6 metrų aukščio ir 3,5 metrų ilgio, o svėrė 2744 kg. Mokslininkai taip pat ištyrė žuvies skrandžio turinį ir paėmė jos DNR pavyzdžių, teigiama pranešime.

„Žuvis yra išties didingas egzempliorius“, – „Live Science“ sakė pagrindinis tyrimo autorius, Atlanto gamtininkų asociacijos jūrų biologas Jose Nuno Gomes-Pereira. Jis pridūrė, kad jos nuotraukos neatspindi, kaip neįtikėtinai ji atrodė vandenyje iš tiesų.

Mėnulžuvė Atlantic Naturalist Association nuotr.

Kaulinės žuvys, remiantis Visuotine lietuvių enciklopedija, yra paplitusios visuose vandenyje. Jų priskaičiuojama apie 21 tūkst. rūšių. Šių žuvų kūnas dažniausiai apaugęs kauliniais žvynais, griaučiai visai arba iš dalies sukaulėję. Žiaunos turi žiaunadangčius. Primityviausių kaulinių žuvų kaukolę dengia žvynams homologiški odos kaulai.

Enciklopedijoje rašoma, kad mėnulžuvės yra pūsliažuvių būrio, mėnulžuvinių šeimos žuvys. Jos gyvena vandenynų tropinio ir subtropinio klimato zonoje toli nuo pakrančių. Šių žuvų kūnas paprastai siekia iki 2,5 m ilgio, sveria jos apie 500 kg. Kūnas primena mėnulį, nes yra apvalus, plokščias. Mėnulžuvė dažnai plaukioja paviršiuje, iškišusi iš vandens nugaros peleką. Minta zooplanktonu ir smulkiomis žuvimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją