– Pradėkime nuo to, kas byloja, kad vyras turi bėdų dėl erekcijos?

– Viskas yra labai paprasta – jei varpa sekso metu nėra kieta, tu negali ja pasinaudoti, tai ir byloja, kad yra erekcijos sutrikimų. Arba – pradžia nebloga, o sekso metu paima ir suminkštėja. Tai irgi simptomas, kad galimai yra tam tikrų bėdų.

– Kokiame amžiuje pasireiškia tos bėdos?

– Šios funkcijos sutrikimai pasireiškia įvairiame amžiuje. Be abejo, kuo vyras vyresnis, tuo rizika didesnė. Bet ateina ir 20-mečiai, ir 30-mečiai jaunuoliai su šios funkcijos sutrikimais.

– Kokios priežastys?

– Pirmiausia reikia suprasti, kad šitą daiktą sukietina ne oras. Viduramžiais buvo manyta, kad vyras, sekso metu pradėjęs giliau kvėpuoti, tokiu būdu pripumpuoja savo varpą oru. Bet Leonardas Da Vinčis, kuriam buvo leista išskrosti kelis lavonus, pamatė, kad nė velnio. Ne oras, o kraujas patenka į varpą ir ji dėl to sustandėja. Todėl įvairiausi kraujo pritekėjimo sutrikimai lemia, kad nėra geros erekcijos.

– Ar gali erekcijos sutrikimus lemti psichologinės priežastys?

– Gal greičiau ne psichologinės, o psichogeninės. Tai reiškia, kad tik tam tikrų smegenų funkcijų pokyčiai gali turėti įtakos erekcijai. Pavyzdžiui, ne kiekvienas šizofrenija sergantis ar nuo panikos atakų kenčiantis žmogus skundžiasi erekcijos sutrikimais. Atvirkščiai – kai kurios psichikos ligos sukelia hiperseksualumą. Bet yra tam tikrų momentų, kai psichologiniai faktoriai lemia erekcijos sutrikimus. Pavyzdžiui, jaunas vaikinas, pirmas kartas ir geras seksas nepavyksta. Vaikinas perdega. Moteris gali orgazmą suvaidinti, o šito daikto kietumo nesuvaidinsi niekaip. Debiutiniai lytiniai santykiai ne visada gerai pavyksta. Psichologinė įtampa šiuo atveju gali lemti erekcijos sutrikimus. Būna ateina pas mane vaikinas, atsisėda ir verkia. Sako: „Man 22 metai, pirmas seksas nepavyko, mergina pasakė, kad Antano atsistojo gerai, o mano – išglebęs“. Viskas. Baigta. Toks nokautas nukirto visą gyvybę varpoje.

Impotencija

– Ar galima tokiam žmogui pagelbėti?

– Žinoma. Jūs sakysite, kad tegu eina pas psichologą, bet – nė velnio. Nereikia jokio psichologo. Aš duodu vaistų, pageriname kraujotaką ir viskas susitvarko. Bet moterys turėtų stebėti vieną vyro savybę: jei jis streso metu parausta – viskas bus gerai ir lytinių santykių metu, bet jei pabąla – jam suspazmuoja kraujagyslės ir seksas gali būti nenusisekęs.

– Įprasta, kad vaistus dėl erekcijos vartoja vyresnis vyrai. Ar jaunuoliai nebijo, kad po to be vaisto ir nebepavyks patenkinti savo partnerės?

– Bijo. Bet vieną, antrą, trečią kartą atsistos su vaistų pagalba, o po to žmogus, jei neturi bėdų dėl kraujagyslių, pamirš tuos liūdnus nuotykius ir vaistų jam nebereikės. Kita kalba, kai ateina vidutinio amžiaus, 50-60 metų, vyrai, kurie turi bėdų dėl kraujagyslių: aterosklerozinės plokštelės, organiniai pakitimai ir t.t. Jiems jau reikia rimtos pagalbos. Bet gera žinia, kad dabar ši funkcija yra 100 proc. pataisoma. Yra geriami vaistai, į varpą leidžiami vaistai, galų gale – implantai. Bet turime suprasti, kad erekcijos sutrikimas yra bendros kraujotakos sutrikimų išraiška. Varpą krauju aprūpina labai siauros kraujagyslės – 1-1,5 mm skersmens. Aterosklerozinės plokštelės anksčiausiai ir pasireiškia šioje srityje. Bet jei prasidėjo sutrikimai varpoje, po kokių 5 metų atsiras širdies kraujagyslių sutrikimai, nes širdies kraujagyslės yra 5 kartus platesnės, o dar po 5 metų gali būti ir smegenų kraujagyslių sutrikimai, nes smegenų kraujagyslės yra 10 kartų platesnės.

Kita vertus, vyresniems vyrams erekcijos sutrikimai taip pat gali pasireikšti dėl psichogeninių priežasčių. Atsiranda neužtikrintumas, baimė, feminofobija, seksofobija – visa tai suspazmuoja kraujagysles ir varpa nepasistoja reikiamu metu. Vidurį amžiaus pasiekę vyrai neretai galvoja, kad jiems maža erotinio stimulo, kad gal su jaunesne kaimyne viskas pavyks geriau nei su sava moteriške, bet geriau būna tik pirmus kartus. Po to vėl viskas krenta žemyn ir jie pas mane ateina ieškoti priežasčių, kodėl taip nutiko.

Balys Dainys

– Teko girdėti, kad per ilgos pertraukos nuo sekso irgi sutrikdo erekciją, ar tai tiesa?

– Taip, lytinė abstinencija turi įtakos. Organizmas yra gudrus, jei jis mato, kad šis daiktas nenaudojamas, jis paima iš tos vietos kraują ir atiduoda raumenims ar dar kam nors. Bet, reikia turėti omeny, kad vyrai turi tam tikrą mechanizmą, kuris neleidžia šiam daiktui atrofuotis. Pavyzdžiui, atsiranda naktinės arba rytinės erekcijos. Tik reikia įsidėmėti, kad jei šitas daiktas nedirba, jis silpsta, plonėja, trumpėja. Jei kraujagyslės nepažeistos, medikamentų pagalba viskas susitvarkys. Dar reikia nepamiršti testosterono, andropauzės, visa tai irgi turi įtakos.

– Kaip užbėgti įvykiams už akių, kad neprireiktų vaistų, papildų ir galėtum toliau džiaugtis sėkmingu lytiniu gyvenimu?

– Reguliarus seksas. Kiti, pajutę pirmąsias problemas, ima varstyti sporto klubo duris, bet tai yra pavojinga, nes galima tik dar labiau pabloginti erekciją. Organizmas paima kraują iš šitos srities ir atiduoda raumenims. O kad raumenys augtų, reikalingas testosteronas. Tad jei auginate raumenis, jo nebeužtenka seksui. Ar matėte kultūristus? Raumenys didžiuliai, o varpa – mažojo piršto dydžio.

– O ligos gali turėti įtakos erekcijai?

– Žinoma, gali. Ypač prostatos ligos, uždegimai, prostatitai, kai vaikinui ima skaudėti pilvo apačią, sėklides, peršti šlapinantis, nerami tarpvietė. Koks gali būti seksas, kai tokie nemalonūs pojūčiai. Cukraligė labai greitai progresuoja kraujagyslių siaurėjimą ir užakimą, taip pat – nutukimas, antsvoris, aukštas cholesterolio kiekis. Reikėtų paminėti ir gyvenimo būdą, sėdimą darbą, hipokineziją, judėjimo stoką. Jau nekalbu apie prostatos vėžį. Erekcijai taip pat kenkia žalingi įpročiai, žolės rūkymas, apskritai rūkymas erekciją veikia katastrofiškai.

– Bet viskas yra pataisoma?

– Žinoma. Bet turime ir patys saugoti savo kraujotaką. O jei pastebėjote kažkokius sutrikimus, tuoj pat kreipkitės į specialistus, nes kuo problemos labiau įsisenėjusios, tuo sunkiau pataisomos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją