Pirmadienį 31-erių norvegas nuotolinėje „Julius Baer Generation Cup“ turnyro partijoje susitiko su 19-mečiu JAV atstovu Hansu Niemannu ir nusprendė pasitraukti iš partijos atlikęs vos vieną ėjimą juodaisiais – jo varžovas buvo spėjęs padaryti du ėjimus baltaisiais pėstininkais.

„Magnusas tiesiog pasidavė. Atsistojo ir išėjo, išjungęs savo kamerą. Bandysime išsiaiškinti, kas atsitiko“, – teigė „Chess24” platformos komentatorė ir šachmatų didmeistrė Tania Sachdev.

Nors partijos baigtis – labai netikėta, jinai turi intriguojančią priešistorę.

Rugsėjo pradžioje šachmatų pasaulyje plačiai nuskambėjęs incidentas įvyko per Carlseno ir Niemanno akistatą ne prie virtualios, o prie tikros šachmatų lentos.

Sent Luise vykusiame prestižiniame „Sinquefield Cup“ turnyro (500 tūkst. JAV dolerių prizų fondas) turnyre baltaisiais žaidęs M. Carlsenas netikėtai nusileido savo 19-mečiui varžovui – taip nutrūko 53 iš eilės norvego nepralaimėtų partijų serija žemesnį reitingą turintiems oponentams.

Maža to, kitą dieną po nesėkmės norvegas pareiškė pasitraukiantis iš turnyro, pasėdamas ir kontraversiją. „Twitter“ socialiniame tinkle jis patalpino vaizdo įrašą su futbolo trenerio Jose Mourinho citatomis: „Aš renkuosi patylėti. Jeigu aš kalbėsiu, turėsiu didelių problemų.“

Nors tiesiogiai M. Carlsenas nieko nepasakė, už norvegą atvirai pakalbėjo kita šachmatų superžvaigždė.

JAV atstovaujantis japonas Hikaru Nakamura pareiškė, kad norvego pasitraukimas iš turnyro susijęs su įtarimais, jog H. Niemannas sukčiauja. Žaibo šachmatų meistras H. Nakamura netgi atskleidė faktą, kad H. Niemannas dėl neleistinų veiksmų (naudojimosi programomis) anksčiau buvo užblokuotas visame pasaulyje populiarioje platformoje Chess.com.

Pats Niemannas griežtai neigė sukčiavęs „Sinquefield Cup“ turnyre, tačiau pripažino, kad dėl to ne kartą buvo įkliuvęs anksčiau – būdamas 12-ametis jis pričiuptas sukčiavęs online turnyre, o vėliau, jau 16-metis, įkliuvo žaisdamas nereitingines ir internetu transliuotas partijas.

„Aš niekada nieko panašaus nedariau prie tikros lentos“, – tikino amerikietis, pareiškęs esantis visiškai „švarus“ ir savo teisybei įrodyti galintis „žaisti kad ir nuogas, įkištas į dėžę be jokių elektroninių prietaisų.“

Visgi staigi ir netikėta naujos abiejų šachmatininkų akistatos pabaiga suglumino daugelį.

„Tai beprecedentis atvejis. Negaliu tuo patikėti. Ar tai tikrai atsitiko? – retoriškai klausė jau minėtoji T. Sachdev. – Magnusas tiesiog atsisako žaisti prieš Hansą. Jis nori tęsti turnyrą, tačiau tvirtina, kad su Niemannu nebežais. Tai tikrai rimtas pareiškimas.“

M. Carlsenas (ELO – 2856) pasaulio reitinge užima 1-ąją vietą, o H. Niemannas (ELO – 2701) yra 41-as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)