Skandavom skandavom, o kaip nešiojom liemenėles, taip nešiojam.

Atlikau mini apklausą savo Instagrame ir pasirodo, kad didžioji dalis moterų bijo vaikščioti be liemenėlės, nes „ką aplinka pagalvos“, kita priežastis – nepatogu. Dėl nepatogumo faktoriaus nesiginčiju – jei krūtys didesnės, iš tiesų gali būti nepatogu. Bet apklausoje išryškėjo ir kita tendencija – kuo jaunesnė moteris, tuo didesnę jaučia laisvę vaikščioti be liemenėlės, kuo vyresnė – tuo labiau dėl šio klausimo yra rezervuota. Be to, pasirodo, daug laisviau jaučiasi lietuvaitės, gyvenančios arba gyvenusios užsienyje – mes čia sočiai gauname vietinių pavyzdžių, o ir nesame taip įspraustos į kampą, kad visiems įtiktume.

Bėda ta, kad krūtys yra taip stipriai seksualizuotas objektas, jog dauguma moterų liemenėles dėvi ne dėlto, kad labai nori ir joms malonu jas dėvėti, o dėlto, kad nenori pasirodyti pernelyg atsipalaidavusios vyrų kupinoje aplinkoje, jaučia nerimą ir nenori jų sujaudinti seksualiai. Aš galvoju paprastai – vyrai yra patys atsakingi už savo erekcijas. Negaliu apgalvoti kiekvieno kvėptelėjimo ar pasisukimo, darau taip, kaip patogiau man, nusibodo pastoviai derintis prie kažkokių normų ir nerašytų reikalavimų. Žinoma, niekada nenueisiu be liemenėlės ten, kur ji būtina – oficiali aplinka, verslo susitikimai ir pan. Bet neketinu savęs apsisunkinti ir tam, kad nubėgčiau į parduotuvę, spraustis į liemenėlę, nes kitus gali trikdyti mano per marškinėlius atsikišę speneliai.

Jeigu vyrus penkiolikai valandų per dieną, kas dieną, dvylika mėnesių per metus, ištisais dešimtmečiais bandytumėte kišti į formuojančias dvidešimties denų pėdkelnes, užsegtumėte korsetą – nereiktų net korseto, pakanka liemenėlės su vielomis – ir įkištumėte į aptemptus rūbus, jie juos nusiplėštų nuo savęs po poros valandų. Jie nėra išmokyti vaikščioti, jausdami nuolatinį diskomfortą, kaip kad moterys. Prie spaudžiančių apatinių dar pridėkite aukštakulnius ir moters diena yra vergavimas savo pačių primestai seksualumui naštai.

Liemenėlė

Mums nuo mažumės kalta į galvą, kad turime prisidengti. Aš neteigiu, kad krūtys turėtų būti nepridengtos, moterys vaikščioti pusnuogės ar nuogos, bešvysčiodamos krūtis į kairę ir į dešinę. Aš kalbu apie visuotinį užsikompleksavimą ir įsitikinimą, kad be liemenėlės šiukštu negalima niekur eiti ar rodytis.

Mano motina, turėjusi, beje, liguistą santykį su savo kūnu ir tokį patį pasąmoningai skiepijusi man, smerkė, niekino ir šlykštėjosi jos grožio standartų neatitinkančiomis moterimis. Į tą ratą įeidavo moterys, nedėvinčios liemenėlės, tokias ji vadindavo „liulančiomis“. Liulanti – moteris, vaikštanti viešai lauke be liemenėlės. Laisvam, nekompleksuotam, emociškai brandžiam žmogui svetimos laisvai tabaluojančios krūtys neturėtų kelti kompleksų ar komentarų.

Vadinasi, laisvai krentančias krūtis linkę niekinti ir smerkti stipriai užsikompleksavę, traumuoti ir savimi nepatenkinti žmonės. Jie mums neturėtų rūpėti.

Dalis respondenčių mano mini apklausoje taip pat pažymėjo, kad liemenėlę nešioti būtina tam, kad krūtys nenukartų. Atskleisiu jums didį paradoksą: krūtinės raumenys silpsta ne tada, kai vaikštote be liemenėlės. Atvirkščiai: krūtinės raumenys silpsta dėl to, kad vaikštote su ja, nes vaikštant su nuolatine parama, raumenys nustoja dirbę.

„Livescience“ atlikta studija rodo, kad liemenėles ne tik nepadeda išlaikyti krūtų formos, o atvirkščiai – skatina jų nukarimą ir jas deformuoja. Jie tyrė 330 savanorių moterų nuo 18 iki 35 metų metų ir fiksavo jų krūtų pokyčius. Moterų, kurios nenešiojo liemenėlių, speneliai per metus paaukštėjo septyniais milimetrais, kiekvienais metais nedėvint liemenėlės. Kaip jums tokie rezultatai? Krūtys pastangrėjo.

Spalio 13 d. yra tarptautinė liemenėlės nenešiojimo diena, bet lietuviškame internetiniame kalendoriuje tai nepažymėta. Panašu, kad lietuvaitėms nepriklauso žinoti, nes kas bus, jei moterys nebenešios liemenėlių.

Liemenėlė

Toks mąstymas man kvepia davatkizmu ir apsimestiniu puritoniškumu. Visi žino, kad davatkos yra moterys, kurios savo laiku labai norėjo sekso, bet jo negavo, pasąmoningos savigynos būdu pervertė tą savo poreikį ir tapo sekso priešininkėmis – tai yra savigynos išprovokuota pozicija. Mes neturime pataikauti savimi nepatenkintoms davatkoms.

Moterų krūtinės dydį ir formą tiesiogiai koreguoja maistas, gyvenimo būdas, fizinis krūvis, dėvimi drabužiai. Dažnu atveju, norint sumažinti krūtinės apimtį, pakanka sumažinti kūno svorį. Ypač didelėmis krūtimis džiaugiasi antsvorio turinčios moterys, nes krūties pagrindą sudaro riebalai. Kuo jų kūne daugiau, tuo krūtys didesnės. Norite koreguoti krūtų dydį – koreguokite kūno svorį.
Darkart – nesakau, slankiokime su treningais ir nenešiokime moteriškų reikmenų – moteriškumas yra labai sveikintinas dalykas. Sakau – pasverkite, ar jums tikrai reikia tos liemenėlės namuose, kepant kotletus arba bėgant į parduotuvę.

Spėkit, kurios moters vyras būna laimingesnis grįžęs namo – ar tas, kurio moteris dėvi tampriai aptemptas vielas, ar tas, kurio moteris drąsiai plevėsuoja speneliais ore.

Nemanau, kad būtų gera idėja palaidomis krūtimis švytuoti prieš, pavyzdžiui, bręstantį ir hormonų tampomą jaunuolį – šitais atvejais reiktų susiturėti, jausti aplinką. Jūsų atsakomybė yra rasti tam tinkamą erdvę.

Liemenėlių tvora, Naujoji Zelandija

Aktyvi liemenėlių priešininkė yra Dr. Claudia Welch, knygos „Subalansuoti hormonai – subalansuotas gyvenimas“ autorė, ir ji teigia, kad liemenėlė nėra reikalinga, o taip pat skatina krūtų ligas. Krūtų ligas skatina du veiksniai – toksinai krūties audinyje ir jų sąstingis: spaudžiančios liemenėlės ir pastovus jų nešiojimas trukdo jiems natūraliai pasišalinti, sulaiko limfą.

Krūtims labai tinka laisvė, reguliarūs masažai ir fizinis krūvis.

Beje, žinote, kokio dydžio yra liemenėlių pramonė? 27 milijonai Amerikos dolerių, baby, ir prognozuojama, kad augs dvigubai. Ar matome aiškų marketinginį liemenėlių pardavimo poreikį?
Moterys, nešiojančios liemenėlę namuose, man regis yra kamikadzės, linkusios į mazochizmą. Tai yra savanoriškas savęs kankinimas.

Tai ar mes klausome vidinio balso ir darome taip, kaip mums patogiau? Ne, velniai griebtų, mes maunamės pushup‘us ir wonderbras, ir bodžius, ir korsetus, ir visaip kitaip tenkiname aplinką.
Tai gal bent tą spalio 13 diena leiskite sau atsipalaiduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)