Egzistuoja teisinė išlyga, kuri atleido karalienę Elžbietą II nuo paveldėjimo mokesčio už motinos paliktą turtą. Ši sąlyga bus taikoma ir Karoliui III, kuriam atiteks didelė dalis asmeninio jo motinos turto.

Po karalienės mirties vyriausiasis sūnus tapo ne tik karaliumi, bet ir labai turtingu žmogumi.

Britų karališkoji šeima yra sukaupusi įvairaus privataus turto, kurio šaknys siekia viduramžius. iš „Sovereign Grant“ surinktų mokesčių mokėtojų lėšų tam tikras procentas atitenka karališkajai šeimai. Iš pradžių buvo susitarta dėl 15 fiksuoto procento, visgi vėliau monarchams buvo skirta 25 procentų dalis. Mokesčių mokėjimas monarchams didžiąja dalimi yra savanoriškas klausimas.

Kaip minėta, pagrindinis karaliaus viešųjų pajamų šaltinis – mokesčių mokėtojų fondas „Sovereign Grant“, taip pat – „Karūnos nuosavybė“ (angl. „The crown estate“; žemės ir valdos, priklausančios monarchijai, bet ne individualiam monarchui), 15 mlrd. vertės komercinio turto, nekilnojamojo turto, investicijų ir kt.

2021–2022 m. „Sovereign Grant“ fonde buvo 86,3 mln. svarų; iš jų 52 mln. svarų buvo skirti kelionėms, 500 karališkųjų rūmų darbuotojų atlyginimų, taip pat Bakingamo rūmų, Vindzoro pilies, Klarenso rūmų, Šv. Džeimso rūmų, Kensingtono rūmų, Molboro karališkųjų arklidžių ir Hamptono rūmų karališkųjų arklidžių išlaikymui.

Nėra paveldėjimo mokesčio

Privačios karalienės ir jos šeimos narių išlaidos apmokamos iš atskirų pajamų, gaunamų iš Lankasterio kunigaikštystės. Jos vadinamos „Privy Purse“. Tai nuo XIV a. patikėjimo teise valdomų nekilnojamojo turto objektų ir turto portfelis, kurio gaunamos pajamos atitenka karalienei. 2020–2021 m. žemių vertė buvo600 mln. svarų, o nekilnojamojo turto – 22,3 mln. svarų.

Elžbietos II privataus asmeninio turto dydis – daugiu nei 350 mln. svarų, įskaitant ir Sandrigamo rūmus bei Balmoralo pilį. Jei, kaip manoma, didelė jos turto dalis atiteks karaliui Karoliui, jam nereikės mokėti paveldėjimo mokesčio.

Už dovanas monarchei nereikia mokėti mokesčių, tiesa, testamentu paliktos kitiems karalienės vaikams ar kokiems nors asmenims jos bus apmokestintos.

Beje, karališkosios šeimos nariai patys nemoka už savo šventes. Pvz., karalienės platininiam jubiliejui iždas skyrė papildomą 28 mln. svarų išmoką, jos didžioji dalis buvo skirta keturių dienų iškilmėms Londone.

Monarcho testamentui nereikia oficialaus patvirtinimo

Niekas nesužinos, kas tiksliai parašyta testamente, kadangi valdovo testamentui vieninteliam karalystėje nereikia oficialaus patvirtinimo.

Už fondą „Sovereign Grant“ mokesčiai nemokami, tiesa, nuo 1993 m. karalienė savo noru mokėjo pajamų mokestį nuo Lankasterio grafystės. Karalius Karolis dar nepatvirtino, kad tęs šią tradiciją.
Tapęs sosto paveldėtoju, princas Williamas su žmona ir vaikais dabar gaus pajamų iš Kornvalio kunigaikštystės, kurios vertė 1 mlrd. svarų, taip ir iš įvairių investicijų.

Sasekso kunigaikščiai

Sasekso kunigaikščiai, pasitraukę iš vyresniųjų karališkosios šeimos narių pareigų ir persikėlę gyventi į Kaliforniją, dabar gyvena iš savo talentų ir pan., pvz., už knygos sutartį jie gavo 20 mln. svarų. Be to, Harry ir Meghan 100 mln. dolerių susitarimą su interneto transliuotoju „Netflix“, kuris jiems mokės už dokumentinių filmų, serialų, vaidybinių filmų, programos vaikams kūrimą.

Apibendrinant galima teigti, kad karaliaus Karolio III, kuris sės į sostą tokiu metu, kai pasaulį ištikusios įvairios krizės, jo išlaidas neabejotinai stebės atidžiau, daugeliui smalsu, kaip jis naudosis rūmais ir privačiomis rezidencijomis, kokios naudos gaus kiti karališkosios šeimos nariai.

Kiekvienas vadovas pasakys, kad didžiausia vertybė kiekviename versle yra stabilumas; karalienės mirtis negali nesukelti nestabilumo, kita vertus, į sostą sėdus Karoliui III, Firmos (kaip kartais pavadinama britų karališkoji šeima) pajamos bent jau garantuotos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją