Šiuo metu skydas saugomas įmonės teritorijoje – laukiama atvykstant hidrotechnikos specialistų, kurie įvertins skydo stovį ir nustatys, kodėl konstrukcija neatlaikė ir sulūžo.

Sulaukė specialistų

Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna teigė, kad ekspertai iš Lietuvos hidroenergetikos asociacijos atvažiuoja, kaip numatyta – pagal sudarytą sutartį.

„Jie kol kas nieko nematuos, netyrinės, bet numatysime darbų eigą. Tai daugiau pokalbis, kurio metu aptarsime, kaip bus atliekami darbai. Po to, manau, tyrimams pasiims mėginius ir juos tirs. Atlikus tyrimus, suteiks informaciją ir paaiškės, ką reikės toliau daryti“, – teigė T. Jukna.

Tikisi sulaukti rekomendacijų

Panevėžio savivaldybės vicemeras Valdemaras Jakštas naujienų portalui JP sakė, kad laukė ekspertų.

 „Ekrano“ užtvanka

„Šiandien atvyko ekspertai hidrotechnikai ir jie apžiūrės konstrukciją. Tikimės, kad duos rekomendacijas ir patarimus, kodėl konstrukcijos lūžo. Viliuosi, kad su lauksime ir patarimų dėl naujos konstrukcijos gamybos. Bet kuriuo atveju, bus gaminamas naujas arba skydas, arba jį laikančios konstrukcijos, kurios buvo smarkiai sulankstytos. Be to, tikimės sulaukti ekspertų nuomonės apie antrą šliuzo skydo, o gal ir jį reikia keisti“, – pasakojo mero pavaduotojas ir tęsė:

„Dar kalbama apie šandorus, arba remontinis, hidrotechninis uždoris. Tai plieninis, gelžbetoninis elementas, kurie sudedami vienas ant kito ir atremiami į prielaidos atramų įdubas. Gal būt reikia pagaminti papildomus skydų komplektus, juolab kad užtvankos ardyti nesiruošiame.“

Užtvankos neardys

Vicemeras V. Jakštas teigė, jog, nors Aplinkos ministerija finansuoja užtvankų ardymą, o ne tvarkymą, griauti „Ekrano“ užtvankos Panevėžio savivaldybė neketina.

„Tikrai negriausim. Visa marių rekreacinė zona yra sutvarkyta, buvo pasitelktos ir europinės lėšos, įrengti paplūdimiai, aikštynai, pėsčiųjų-dviračių takai. Todėl sutariau su aplinkos ministru Simonu Gentvila, kad atvažiuotų pažiūrėti. Ministras žadėjo apsilankyti“, – sakė V. Jakštas.