O kelia kainas visi. Atrodo, kad ne tiek būtinumas jas pakelti veikia, o veikia tas, kad jei kažkas liks kainų nepakėlęs, tai suprask, jis bus niekam tikęs verslininkas, nepasinaudojęs padėtimi.

Kad kuro kainos kilo ar šildymo – natūralu, karas Ukrainoje paveikė šias sritis. Bet kodėl kyla net miško grybų kainos? Nes miškas paprašė daugiau mokėti, nes šiais metais grybą užauginti staiga padidėjo ištekliai?

Jau darosi graudu, nes nuėjus į parduotuvę reikia pagalvoti, ar tikrai reikia pirkti tuos maisto produktus?

Esam keturių asmenų šeima. Mūsų pajamos yra didesnės nei vidutinės. Anksčiau maisto savaitei užtekdavo krepšeliui už 70 eurų,ir tai tokia kaina, suplanuojant, kas bus gaminama namuose. O dabar tas pats krepšelis viršija 150 eurų.

Tai vos ne dvigubai išaugusios kainos. Tai jei gaunant normalias pajamas darosi sunku išsimaitinti, ta ką kalbėti apie žmones, kurių pajamos yra žymiai mažesnės ar siekia minimumą? Gi baisu, kas pasirūpins žmonėms, kai jie neišgalės nusipirkti valgyti? Pas mus kainos kaip Šveicarijoje, bet deja, atlyginimai ne.

Pradžioje galvojau, kad prisiperku ko nors neplanuoto, bet pradėjus stebėti, akivaizdu, kad kainos, o ypač maisto kyla kas savaitę, jeigu ne kiekvieną dieną.

Vienas iš pavyzdžių, kurie labai akivaizdūs. Ankščiau pirkome grietinę, kuri kokybiška ir skani ir kainavo nemažai prieš visą kainų augimą (apie 2 eurus). Šiai dienai ta pati grietinė kainuoja beveik 3 eurus. Žinoma, jau tos rūšies nebeperkame, kad ir kokia skani ji būtų, tiesiog per brangu.

Kur tai matyta, kad duoda, grietinė ir pienas sudarytų 10 eurų krepšelį. O tuo labiau, kad su šiais produktais vaikų neišmaitinsi savaitę laiko.

Arba kavos kainos kokios baisios. Ankščiau už tokią pat kavą mokėjau 5 eurus, o dabar ji kainuoja 9. Tai ne trim centais pabrangęs produktas, o keliais eurais. Ar tai normalu? Tokiais tempais, valgyti tuoj bus prabanga. Aš jau net nebešneku apie pramogas ir atostogas.

Daržovių, vaisių kainos yra labai didelės. Vasaros sezonu, keista matyti, kad agurkai kainuoja apie 3 eurus, kai dabar jų pats derėjimo metas. Sakote užsiauginti patiems? Būtų gerai, bet nuosavam sodui ir daržui reikia taip pat nemažai pinigų.

Vaikam pusryčiams kartais perkame dribsnius. Dribsniai su pienu seniau buvo vos ne pigiausias maistas, kurį supili į dubenėlį, kai jau neturi kitko. Dabar? Dribsniai, kuriuos pirkdavome, 4 eurai, pienas - pusantro. Normalu?

Arba kvadratinis batonas skrudinimui - kaina artėja prie 2 eurų. O keturiems žmonėms vieno batono savaitei tikrai nepakanka, porą kartų pasidarai sumuštinius ir viskas.

Anądien nupirkau kelis pomidorus, dviejų rūšių sūrio, duonos, šilauogių, sulčių ir pigesnio maisto katei. Viskas užėmė maždaug pusę parduotuvinio maišelio. Sumokėjau 30 eurų. Stovint prie kasos net bloga pasidarė.

Su nerimu laukiu ateinančio rudens ir žiemos, nes ekspertų prognozės nedžiugina visai. Nejaugi grįšime į laikus, kai taupėme elektrą degindami žvakes ir šildysimės keliais sluoksniais drabužių namuose?

Man liūdna, kad nėra priimami jokie sprendimai, kurie padėtų Lietuvos žmonėms. Tikiuosi, kad valdžia, kurią rinkome atsitokės ir pradės dirbti žmonėms. Savo žmonėms.

Papasakokite, kiek jūs išleidžiate apsipirkdami ir ką manote apie dabartines kainas. Siųskite savo nuomones ir istorijas pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)