„Visos problemos prasideda nuo mūsų odos pH“, – sako docentė dr. Diana Barragan Ferrer. Prancūzijoje doktorantūros studijas baigusi ir didelę patirtį inovatyviuose biomedicinos centruose sukaupusi mokslų daktarė atvira: odos pH sutrikdantis valymas yra tiesus kelias į pažeidimus, uždegimus, paraudimus, jautrumą ir drėgmės praradimą.

Docentė dalijasi patarimais, kaip iš gausybės veido odos valymo priemonių pasirinkti tokias, kurios atitiktų būtent mūsų odos pH.

Odą veikia daugybė veiksnių, kurių žala matoma ne iš karto

Oda – labai protingas organas, tad teisingai funkcionuodama, pH ir mikrobiotą ji turėtų atstatyti pati. Deja, gyvenant ne itin sveikoje streso, teršalų, UV spindulių ir laisvųjų radikalų gausioje aplinkoje, odai neišvengiamai reikalinga mūsų pagalba.

„Gyvenimo būdas ir visa puokštė kitų veiksnių turi įtakos odos jautrumui, skatina uždegiminius procesus. Kartais pasirenkame ir mūsų odai netinkančią, dirginančią kosmetiką. Dauguma priemones renkasi pagal kvapą ir spalvą, bet nežiūri, kas užrašyta. Juolab, kad paprastam žmogui tikrai sunku pasirinkti gerus produktus – ne visi mes esame chemikai, tad nežinome, ko gi mums toje kosmetikoje ieškoti“, – svarsto docentė.

Muilas nuprausia viską, įskaitant odos apsauginį barjerą

Docentė primena, kad optimalus odos pH yra rūgštinis – siekia nuo 4,5 iki 5,5. Tokia terpė yra palankiausia odos mikrobiotai bei gerosioms bakterijoms daugintis. Ir atvirkščiai – kuo terpė labiau šarminė, tuo ji palankesnė uždegiminėms reakcijoms odoje.

„Įprasta manyti, kad viską galima nuprausti su muilu. Bet muilas būtent viską ir nuprausia, įskaitant ir apsauginį mūsų odos barjerą: jį pažeidžia, didina pralaidumą, išbalansuoja drėgmę“, – pasakoja doc. dr. D. Barragan Ferrer.

 Doc. dr. Diana Barragan Ferrer

Anot docentės, renkantis pačią pirmą ir svarbiausią veido odos priežiūros priemonę – valiklį, būtina pasirinkti į odos pH ribas patenkantį produktą. Deja, chemiškai yra sudėtinga pagaminti stabilų rūgštinį produktą, neprarandant veikliųjų ingredientų efektyvumo. Todėl daugelio sintetinių prausiklių pH yra aukštesnis nei 6, o dažnai siekia 7 ir netgi 7,5.

Pravartu žinoti, kad vandens pH taip pat yra apie 7, ir nors Lietuvoje jis tiekiamas itin aukštos kokybės, jame vis tiek yra ir kalkių, ir bakterijų. Taigi, norint valyti odą nepažeidžiant jos apsauginio barjero, po įprasto prausiklio ir vandens kombinacijos, odos pH būtina atstatyti toniku.

Paprastesnis sprendimas – rinktis vieną, universalią nenuplaunamą priemonę su odai priimtinu pH, efektyviai atliekančią tiek valiklio, tiek toniko funkcijas, pavyzdžiui, dermatologų ir kosmetologų itin vertinamą micelinį vandenį.

Pagrindas – pirmieji penki ingredientai

Pasak docentės, micelinis vanduo – daugelį metų egzistuojantis produktas, pirmiausia Prancūzijos chemikų sukurtas sunkiam, sudėtingai nuplaunamam teatro aktorių grimui valyti. Įžvelgusi didžiulį potencialą, „Bioderma“ sukūrė kasdienį produktą, skirtą nešvarumams valyti bei apsaugoti odą.

Vis tik ir miceliniai vandenys, priklausomai nuo jos gaminančių kompanijų, gali ženkliai skirtis:

kai kurie iš jų sudėtyje gali turėti dažiklių, konservantų, tirštiklių, stabilizatorių, todėl panaudojus šias priemones veido valymui, odą vėliau būtina nuplauti švariu vandeniu.

„Pirmieji penki ingredientai yra raktas, iš kurio sudarytas produktas. Ne kiekvienas gamintojas gamina su apsauginiais, patentuotais ingredientais, nes kiekvienas patentas kainuoja. Tada turime dirginančius micelinius vandenis, kuriuos būtina nuplauti“, – atskleidžia docentė.

Pirmųjų micelinės technologijos kūrėjų, prancūzų dermatologinės kosmetikos kompanijos „Bioderma“ micelinio vandens pH yra 5,5, o produkto formulė sukonstruota labai protingai – su odai itin artimomis micelėmis ir patentuotais ingredientais, naudojant tik ypatingai išgrynintą, švarų vandenį (ang. Purified water), kuriame nėra jokių toksinų ar cheminių medžiagų.

„Paprastai kalbant, „Bioderma“ micelės – tai odos kuo puikiausiai toleruojamas glicerino esteris. Sudėtyje taip pat yra odai naudingi ingredientai: laisvuosius radikalus sugaudantis antioksidantas manitolis, uždegiminius procesus stabdanti ramanozė ir drėkinančiomis savybėmis pasižymintis ksilitolis“, – pasakoja doc. dr. D. Barragan Ferrer. Raustančiai odai skirtas micelinis vanduo praturtintas alijošiumi, o skirtas riebesnei odai turi poras sutraukiančių, riebalinių liaukų aktyvumą mažinančių komponentų.

Micelinis vanduo efektyvus tik naudojant vatos diskelius

„Bioderma“ micelinis vanduo skirtas nuvalyti, nuraminti pavargusią, sudirgusią, vandens ar prausiklių netoleruojančią odą. Priemonė valo, ramina, drėkina ir apsaugo, todėl šio micelinio vandens nereikia nuplauti, mat kartu nuplautume ir pageidaujamą efektą. Odą reikia valyti tiek vakare, tiek ryte, nes per naktį oda atsipalaiduoja, kvėpuoja ir šalina toksinus.

Docentė atkreipia dėmesį, kad micelinis vanduo naudojamas tik su vatos diskeliu, mat kitos veido valymui skirtos priemonės, pavyzdžiui, servetėlės, nebus veiksmingos.

„Micelė turi hidrofilinę galvytę ir lipofilinę uodegėlę. Vatos diskelis, savo ruožtu, yra hidrofilinis, taigi micelių galvytės prilimpa prie vatos kaip magnetas, o lipofilinė uodegėlė sutraukia nešvarumus į vatos diskelį. Naudojant ne vatos diskelį, o kitokias kempinėles, micelės neprikibs ir nešvarumai tiesiog bus išsklaidomi po visą veidą“, – sako doc. dr. D. Barragan Ferrer.

Be to, „Bioderma“ micelinis vanduo saugus ir švelnus net akių sričiai, nes sudėtyje neturi kvapiklių ir sintetinių dažiklių. Priemonė papildyta ir akių sričiai itin naudingu ingredientu – agurkų ekstraktu.

„Agurkų ekstraktas savo sudėtyje turi labai daug veikliųjų komponentų. Vienas tokių – vitaminas K. Jis regeneruoja odą, mažina patinimus, nuramina. Pakanka palaikyti micelinio vandeniu sudrėkintus vatos diskelius ant vokų ir tuomet švelniais judesiais nuvalyti makiažą“, – sako doc. dr. D. Barragan Ferrer.

Odai reikia vos kelių produktų

Docentė patikina – kasdienei veido odos priežiūrai reikalingi vos keli produktai: veido valiklis, drėkiklis ir apsauga nuo saulės. Visa kita priklauso nuo odos būklės bei amžiaus.

Jauniems žmonėms pakanka lengvų drėkinančių, maitinančių ar raminančių produktų su alijošiumi, agurkų ekstraktu, gliceroliu, betainu ar trehaloze. Pastebėjus pirmuosius senėjimo požymius, į rutiną pravartu įtraukti hialurono ar kolageno sudėtyje turinčias priemones. Brandesnei odai reikalingi į gilesnius odos sluoksnius prasiskverbiantys peptidai, o ryškėjant odos pigmentacijai, į pagalbą pasitelkiami balinančių savybių turintys komponentai, pavyzdžiui, vitaminas C ar retinolis.