Šalys riboja eksportą, kovodamos su aukštomis kainoms, kurių kilimą pakurstė karas Ukrainoje. Malaizija neseniai paskelbė draudimą vištienos eksportui, sukeldama didelį nerimą Singapūre, kuris iš ten gauna trečdalį šios savo produkcijos. Indija nusprendė riboti kviečių ir cukraus tiekimą, Indonezija apribojo palmių aliejaus pardavimus, o kitos kai kurios šalys įvedė kvotas grūdų tiekimui.

Skurdžiausios šalys yra labiausiai pažeidžiamos sparčiai kylančioms maisto kainoms ir jų trūkumui, bet turtingesnės ekonomikos taip pat nėra nuo to apsaugotos. Pavyzdžiui, beveik 10 milijonų britų balandį sumažino išlaidas maistui, šalį purtant pragyvenimo krizei. JAV restoranai mažina porcijų dydį, o Prancūzija pažadėjo išleisti maisto produktų talonus kai kuriems namų ūkiams.

Nuo karo Ukrainoje pradžios maždaug trisdešimt šalių ėmėsi riboti maisto produktų eksportą, žemės ūkio protekcionizmui pasiekus aukščiausią lygį nuo maisto kainų krizių 2007 ir 2008 metais, sakė Sabrina Chowdhury, „Fitch Solutions“ žaliavinių prekių skyriaus vadovė.

„Protekcionizmas neabejotinai tęsis visus 2022 metus, o ateinančiais mėnesiais tik sustiprės, didindamas maisto saugumo rizikas labiausiai pažeidžiamiems pasaulio gyventojams“, – teigė ji.