Statybų pradžią atidėjo

Norfa“ vadovas Dainius Dundulis „Delfi“ pasakojo, jog šiuo metu prekybos tinkle yra projektuojama apie 20 naujų objektų ir nors daugeliui statybos leidimai dar neišduoti, darbai juda į priekį, tačiau kai kuriuos planus teko ir nukelti.

„Šiuo metu statome 5 objektus, juos ir užbaigsime, nes darbų liko nebedaug, bet naujų projektų statyti nepradėsime.

Sprendimus dėl tolimesnių veiksmų priiminėsime vasaros pabaigoje, kai, tikimės, stabilizuosis statybų rinka. Tiesą pasakius, rudeniui buvome susiplanavę atlikti ir dvi rekonstrukcijas, tačiau ir jas nukėlėme į kitų metų pradžią“, – teigė jis.

Vadovas pasakojo, kad pagrindinė tokių pokyčių priežastis – išaugusios statybų kainos.

„Šiuo metu pradėjus statyti objektą, statybų eigoje išlenda vienas ar kitas dalykas, dėl ko labai stipriai pabrangsta statybos ir jei nori, kad statybininkai nebankrutuotų, turi kelti kainą. <...>

Labai sudėtinga dirbti, kai nei patys statybininkai žino, kaip bus, nei mes. Labai daug neaiškumo“, – sakė D. Dundulis.

Kiek pastaruoju metu pabrango vienas ar kitas projektas, D. Dundulis tiksliai pasakyti negalėjo, tačiau skaičiavo, kad per metus kainos galėjo kilti apie 30-40 proc.

„O jei skaičiuotume per trejus metus, tai galėtų būti ir 50 proc.“, – teigė jis ir pridūrė, kad kainos ir toliau auga ir artimiausiu metu, ko gero, augimas nesustos.

Dainius Dundulis

„Šiuo metu aš nematau labai ryškių kainų augimo stojimų, nebent metalo, bet polistirolas, stogų šiltinimo medžiagų kaina stipriai auga“, – pridūrė jis.

Iššūkių – daug

„Rimi Lietuva“ atstovė Gabrielė Šerėnienė redakcijai pasakojo, kad šiais metais prekybos tinklas yra numatęs atidaryti 12 naujų parduotuvių įvairiuose šalies miestuose, tačiau kol kas, ar neteks koreguoti planų, lieka neaišku.

„Nors dėl kylančių statybos kaštų ir bendrai situacijos nekilnojamojo turto rinkoje iššūkių yra išties daug, stengsimės planus įgyvendinti pilna apimtimi, ar juos reikės koreguoti – parodys laikas“, – teigė ji.

Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė tikino, kad jų prekybos tinklas tiek naujų parduotuvių atidarymo, tiek rekonstrukcijų kol kas nestabdo.

„Tam šiemet ketiname skirti apie 30 mln. eurų, iš kurių 6 mln. Eur skiriami vien naujų parduotuvių statybai, likusios lėšos – parduotuvių atnaujinimams.

Šiuo metu naujos „Iki“ parduotuvės kyla Kėdainiuose, Kaune, Klaipėdoje, kitais metais daugiau investicijų numatyta Vilniuje, bet apskritai plečiamės visoje šalyje“, – sakė atstovė.

„Lidl Lietuva“ plėtros planai šiais metais taip pat vyksta taip, kaip ir buvo planuota, sakė įmonės atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

„Pirmoji „Lidl“ parduotuvė šiais metais buvo atidaryta kovo 31 dieną Vilniuje, greta verslo ir kultūros parko „Gariūnai“ ir netoli įvažiavimo ir išvažiavimo į automagistralę Vilnius–Kaunas. Antrąją šiais metais parduotuvę „Lidl“ atidarė taip pat Vilniuje, gegužės 12 d., Valakampių rajone. Pastaroji parduotuvė tapo 20-ąją tinklo parduotuve sostinėje.

2021 metais „Lidl“ Lietuvoje atidarė septynias parduotuves“, – teigė ji.

Planų neatskleidžia

Kiek šiemet Lietuvoje atsiras naujų „Maxima“ parduotuvių prekybos tinklas atskleisti nenorėjo.

„Planavimo pokyčius diktuoja visa dabartinė situacija – tiek karas Ukrainoje, tiek infliacija, tiek ir pandemija, kuri dar visiškai neatsitraukė. Praėjusiais metais mes stiprėjome įgyvendindami naujus „Maximos“ parduotuvių formatus. Formatų atnaujinimo programa išlieka mūsų prioritetu ir šiemet.

Konkretūs plėtros planai, parduotuvių atnaujinimo ar atidarymo datos yra komercinė mūsų bendrovės paslaptis.

Be to, „Maximos grupės“, kuriai priklauso ir prekybos tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“, išleistos obligacijos yra kotiruojamos NASDAQ Vilnius bei kitose tarptautinėse biržose, todėl informacija apie konkrečius investicijų planus konkrečioje šalyje pagal galiojančius teisės aktus pirmiausiai turi būti atskleista per biržą“, – sakė „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)