Nors žmonės jas pirko, tačiau prekybininkai ir analitikai sako, kad toks brangimas nepraeina be pėdsakų.

„Pirmųjų trešnių kaina svyruoja nuo 35 iki 38 eurų už kilogramą. Tai pirmosios uogos iš Europos, Ispanijos. Prieš tai vežėmės iš Peru ir kilogramas kainavo 40 eurų, bet jos buvo saldesnės ir didesnės. Tiesiog ten daugiau saulės. Pernai jos buvo penktadaliu pigesnės“, – pasakoja Irena Amilevičė, Panoramos prekybos centre įsikūrusios „Burokėlio“ parduotuvės vadovė.

Pačios pirmos graikiškos braškės buvo po 9 eurus už kilogramą. Dabar krenta iki 5-6. Pasak pardavėjos, tikėtina, kad jos bus šiek tiek brangesnės nei pernai dėl bendros infliacijos. Tiesa, dėl gero oro kaina gali kristi, nes bus rinkoje perteklius.

„Kalbant apie trešnes, žmonės perka po kelis šimtus gramų. Retas kuris perka kilogramą. Kai prasideda uogienių ir lietuviško derliaus metas, tada perka kilogramais. Žmonės nori atsivalgyti“, – aiškina I. Amilevičė, tačiau ji neslepia, kad, lyginant su pernai metais, brangių uogų, skaičiuojant kiekiu, nuperkama mažiau. Kainos gasdina.

„Prieš perkant uogas po 38 eurus už kilogramą pasikalbame, kodėl kaina tokia didelė. Perka galbūt mažesnį kiekį nei norėtų, tačiau paskanauti vis tiek nori“, – dėsto pardavėja.

Petras Čepkauskas, „Pricer LT“ vadovas, sako, jog Lietuvoje per paskutinius pora mėnesių maistas pabrango apie 20 proc.

„Aišku, į „pirmųjų“ sezoninių vaisių kainas žiūrėti per daug nereikia – čia kiekvienas bando nugriebti grietinėlę. Kiek iš tikrųjų kils kainos vasaros metu? Nepaisant didelės infliacijos, vartotojų nuotaikos nėra optimistinės – tai rodo ir Statistikos departamento vartotojų tyrimai ir mažmeninės prekybos statistika. Vartotojai yra dar nusiteikę pirkti kažkokius brangesnius daiktus (nemaisto prekių prekyba vis dar yra kylanti – ir dėl to, kad praeitais metais ji buvo uždaryta iki gegužės ir dėl to, kad pas piliečius įsijungė – „infliacija, pinigai nuvertėja, reikia juos išsaugot“ – režimas). Bet tuo pačiu maisto prekių pardavimas pradeda kristi – nes reikia taupyti „čia ir dabar“, – analizuoja ekspertus ir spėja, kad bus norinčių, naudojant retoriką „kuras-brango-darbuotojai-brango“, be pagrindo patempti kainas aukštyn, tačiau šiais metais pirkėjas filtruos tokius prekybininkus ir jie už tai sumokės savo apyvarta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)