Abi ligos atsirado iš gyvūnų

Vienas didžiausių panašumų tarp dviejų ganėtinai naujų virusų, tai yra ŽIV ir koronaviruso – jų kilmė. Kaip ir koronavirusas, taip ir ŽIV atsirado iš gyvūnų, kai virusas peršoko rūšinį barjerą ir pateko į žmogaus organizmą. COVID-19, tikėtina, atsirado iš šikšnosparnių, tuo metu ŽIV – iš šimpanzių. Kaip pasakoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, profesorius Saulius Čaplinskas, yra kelios teorijos, kaip tai galėjo nutikti.

„Žmonės šiuos gyvūnus, vienu atveju šimpanzes, kitu atveju šikšnosparnius, galėjo naudoti maistui. Kitas variantas, koronaviruso atveju galėjo būti neatsargiai dirbama tiriant šiuos virusus laboratorijoje. ŽIV atveju, galbūt mokslininkas susižeidė tirdamas bezdžionę, pateko jos kraujas ir įvyko užsikrėtimas. Bet kuriuo atveju, ligos yra susijusios su žmogaus veikla ir gyvūnais“, – pasakojo profesorius. Abu šie virusai vadinami zoonozėmis.

Manoma, kad ŽIV iš šimpanzių į žmogaus organizmą perėjo apie 1929 metus, Kongo Demokratinėje Respublikoje. Tačiau net iki 1980 metų nebuvo žinoma, kiek žmonių buvo užsikrėtę ŽIV arba sirgo AIDS. 1980 m. ŽIV jau galėjo būti išplitęs penkiuose žemynuose. Šiuo laikotarpiu nuo 100 000 iki 300 000 žmonių jau galėjo būti užsikrėtę.

Pasaulis nežinojo, su kuo susidūrė

1981 m. penkiems jauniems, prieš tai sveikiems homoseksualiems vyrams Los Andžele buvo nustatyti retos plaučių infekcijos, vadinamos Pneumocystis carinii pneumonija (PCP), atvejai. Tuo pat metu buvo gauta pranešimų apie grupę vyrų Niujorke ir Kalifornijoje, kuriems nustatytas neįprastai agresyvus vėžys, pavadintas Kapoši sarkoma.

1981 m. gruodį buvo užregistruoti pirmieji PCP atvejai žmonėms, kurie švirkščiasi narkotikus. Iki metų pabaigos buvo pranešta apie 270 sunkių homoseksualių vyrų imuninės sistemos nepakankamumo atvejų – 121 iš jų mirė.

Tais pačiais metais rugsėjį JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras pirmą kartą pavartojo terminą AIDS.

Ilgą laiką ŽIV ir AIDS buvo itin stigmatizuojama liga. Tai gerai iliustruoja Ryano Wayno White'o pavyzdys. R. W. White'as buvo amerikietis paauglys iš Indianos valstijos, kuris, sirgdamas hemofilija, buvo gydomas krauju ir per jį nesėkmingai užkrėstas ŽIV. Virusas jam buvo diagnozuotas 1984 metais, o gydytojai tuo metu sakė, kad berniukui gyventi liko gruodį buvo šeši mėnesiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)