Tradicinė vadovų ir vadybininkų sluoksnių struktūra šiuolaikinėms organizacijoms nebetinka. Ji tiesiog yra pernelyg lėta. Daugelis inovatyvių įmonių meta iššūkį tokiam status quo. Savo darbuotojams jos siūlo laisvę ir iki šiol dar nematytas profesinio augimo galimybes, rašo entrepreneur.com.

Į lyderystę, sprendimų priėmimą, organizacinę praktiką ir struktūras jos žvelgia visiškai kitaip. Tyrimai rodo, kad vadovai daugiau negu pusę savo laiko skiria susitikimams ir administraciniams reikalams, užuot vadovavę savo žmonėms ir augę savo profesinėje srityje. Taigi įmonėms atėjo laikas imtis apgalvotų pokyčių.

Tikri lyderiai gimsta organiškai – žmonės visada atsirenka, kam jie leidžia vadovauti. Supratus ryškėjančios lyderystės prigimtį, paskirtieji vadovai lengviau taps tikrais lyderiais. Žinoma, pasakyti, kad žmones reikia nukreipti sėkmei, kuri leistų jiems sužibėti, yra lengviau, negu tai padaryti, tačiau štai keli žingsniai, kurie padės tai įgyvendinti.

Vadovaukite pasitelkdami įtaką, o ne nurodymus

Konsultuodamas lyderius, dažnai klausiu: „Ką darote, kai kas nors bando priversti jus padaryti tai, ko nenorite?“ Įprasti atsakymai, kalbant apie taktiką, būna „imituoju“, „kovoju“, „ignoruoju“ arba „paklūstu“. Tačiau niekas nepamini noro įsitraukti, entuziazmo ar bandymų prisiimti atsakomybę. Kitas mano klausimas būna toks: „Kodėl manote, kad jūsų žmonės reaguotų kitaip?“

Mes, žmonės, būname labai protingi, kai reikia išvengti dalykų, kurių nenorime daryti. Verslo aplinkoje tai gali turėti neigiamos įtakos produktyvumui ir kūrybiškumui. Jei norime, kad mums sektųsi, turime įtraukti žmones ir suteikti jiems atsakomybę.

Stipri lyderystė yra grįsta vadovavimu pasitelkiant įtaką, o ne nurodymus. Aplinka, kurioje dirbame, yra tokia sudėtinga, o naujų duomenų ir informacijos, kurią reikia apdoroti, yra tiek daug, jog vienam asmeniui neįmanoma visko aprėpti. Todėl labai svarbu vadovauti taip, kad galėtum naudotis kolektyviniu intelektu.

Kad žmonės atliktų prasmingus veiksmus, jie turi mąstyti savarankiškai ir jiems turi būti suteikta erdvė tai padaryti. Jūs negalite mąstyti už kitus. Kur kas greičiau ir efektyviau yra vesti ir užduoti klausimus, kurie skatintų ieškoti sprendimų bendradarbiaujant. Tikėtina, kad sprendimas, kuris buvo priimtas bendradarbiaujant, bus daug geresnis, nes apims daugiau perspektyvų.

Autonomiškos ir savo darbą organizuojančios komandos

Konsultavimo įmonės „Reaktor“ komandos yra saviorganizacinės ir autonomiškos savo sudėtimi. Žmonės projektams nepriskiriami – jie patys pasirenka, su kuriuo projektu nori dirbti. Komandos pačios organizuoja savo darbą. Visi darbai yra surašyti į neatliktų darbų sąrašą taip, kad žmonės patys suprastų, kurie iš jų yra svarbiausi.

Komanda pati sprendžia, kaip ji dirbs su kiekviena užduotimi, ir reguliariai apžvelgia užbaigtus darbus, darbo praktikas bei tai, ko išmoko. Komandos nariai paeiliui rengia diskusijas ir yra išmokę efektyviai dirbti kartu, spręsti problemas bei konfliktus. Žmonės, kurie imasi ypatingų vaidmenų, yra apmokomi ir sulaukia pagalbos atliekant užduotį. Darbuotojai, rinkdamiesi projektus, pakaitomis imasi tokių vaidmenų.

Jungtinė lyderystė sukuria skaidrumą ir pasitikėjimą. Tai taip pat reiškia, kad žmonės nelaukia, kol jiems bus pasakyta, ką daryti, o gali greitai imtis veiksmų, užkirsdami kelią neefektyvumui. Suteikus žmonėms tokio lygio asmeninę atsakomybę, ugdomas stiprus nuosavybės, įsitraukimo ir įsipareigojimo jausmas.

Prasmingos lyderystės poreikis

Kurti vertę, o ne švaistyti laiką organizaciniams reikalams – lengviau pasakyti, nei padaryti, tačiau tai yra raktas į verslo augimą. Daugelis vadovų, su kuriais teko dirbti, skundžiasi, kad didelė dalis jų laiko iššvaistoma žmogiškiesiems ištekliams, finansiniams reikalams ir kitoms administracinėms užduotims, todėl jie jaučiasi nusivylę, kad negali skirti pakankamai laiko darbui su savo darbuotojais ir komandomis. Daug kas stebisi, kokią vertę jie sukuria įmonės viduje ir savo klientams.

Asociatyvioji nuotr.

Savo lyderystės kelionę pradėjau dar 9-jame dešimtmetyje Suomijoje ir visą tą laiką mačiau, kaip įmonės rengia mokymo programas lyderiams. Daugiausia dėmesio buvo skiriama vadovavimo įgūdžiams ugdyti. Nuo 90-ųjų pabaigos pastebėjau, kad smarkiai išplito daug platesnės žmogiškųjų išteklių praktikos (tiek įrankių, tiek šablonų). Nors tai yra grįsta gerais ketinimais – tobulinti lyderystės praktikas, užtikrinti didesnį procesų matomumą ir nuoseklumą – šie procesai tapo daug sunkesni ir užimdavo vis daugiau laiko. Man atrodo, kad dabar įgūdžių stoką bandome kompensuoti procesais.

Kartais disfunkciška praktika užsilieka įmonėje ir metų metais kelia problemų. Vienoje bendrovėje, kurioje dirbau, buvo įdiegta veiklos valdymo sistema, kuria skundėsi tiek darbuotojai, tiek vadovai, tiek personalo specialistai. Nors visi jautėsi vienodai, žmonės buvo bejėgiai ją pakeisti. Prireikė dviejų metų, kol ši sistema buvo pertvarkyta – štai kodėl kiekviename įmonės augimo etape lyderiai turi įvertinti darbo metodus ir nuspręsti, ar jie yra tinkami. Atsižvelkite į savo darbuotojus – jie jums pasakys, kas yra neveiksminga, o kas sukuria vertę.

Pastabos dėl produktyvumo ir organizacijos struktūros

Mano rekomendacija kuriant sveikas organizacijas, kurios sėkmingai vystytų verslą ir kuriose žydėtų darbuotojai, yra sistemingai ugdyti lyderystės įgūdžius. Kuo daugiau žmonių galės vadovauti ir turės erdvės tai daryti, tuo bus geriau. Lyderystės įgūdžiai geriausiai įsisavinami dirbant ir reflektuojant savo patirtį, sulaukiant grįžtamojo ryšio ir bendradarbiaujant su savo kolegomis. Komandų apmokymai ir ugdymas rezultatų duoda greičiau, negu atskirų asmenų parengimas.

Biuras

Egzistuoja subtili pusiausvyra tarp pernelyg daug ar pernelyg mažai proceso. Tendencija ta, kad laikui bėgant procesai taps sunkesni, jei nekreipsime į juos dėmesio. Lyderių darbas turėtų būti orientuotas į tai, kad lengviau būtų dirbti priešakinės linijos darbuotojams, kurie kuria tiesioginę vertę klientams. Paranki taisyklė gali būti ta, kad jei žmonės šiek tiek skundžiasi dėl proceso stokos, tuomet žinosite, kad einate teisingu keliu. Galiausiai tie lyderiai, kurie skiria savo laiką pasitikėjimui kurti ir pagarbiam elgesiui su žmonėmis, sulauks geriausių rezultatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)