Tai, žinoma, ne Danielio Defoe 1719-ųjų romane pavaizduotas vyras, o tikrasis jo prototipas - škotas jūreivis Alexanderas Selkirkas, kurį savo knygoje aprašo Diana Souhami.

Pasak jos, gali būti, kad D.Defoe herojus buvo kur kas labiau civilizuotas. "Jį galima palyginti su futbolo chuliganais, jis tikrai buvo panašus į banditą, - apie A.Selkirką pasakojo D.Souhami. - Jis buvo iš tų vyrukų, kurie visus klausimus sprendžia kumščiais".

Jos knyga "Selkirko sala: Keisti tikrojo Robinzono Kruzo nuotykiai" (Selkirk's Island: The True and Strange Adventures of the Real Robinson Cruso), kurią išleido "Harcourt", šiemet kaip geriausia biografija laimėjo prestižinę "Whitbread" literatūros premiją.

Premijas skirsčiusi komisija D.Souhami darbą pavadino "nuostabiu nuotykiu, nuostabiu skaitiniu ir tikra biografijos meno pažanga".

Neseniai lankydamasi Jungtinėse Valstijose, kur bibliotekose ieškojo medžiagos savo knygai, Londone gyvenanti rašytoja agentūrai "Reuters" sakė A.Selkirku susidomėjusi dėl to, kad apie jį nebuvo daug rašyta.

Beje, nepaisydama 222 puslapiuose išdėstytos nuogos tiesos apie šį škotą, D.Souhami gali juo žavėtis. "Jis turėjo būti nepaprastai ištvermingas", - sakė ji.

1680 metais Škotijos rytuose gimusiam nenuoramai A.Selkirkui nepatiko jo tėvo, odininko ir batsiuvio, verslas ir jis verčiau išplaukė į jūrą ieškoti laimės.

Per savo neramų būdą 1704 metais jis ir atsidūrė vienui vienas Chuano Fernandeso saloje 579 km nuo Čilės pakrantės, kur jį išlaipinę paliko viršininkai, apkaltinę jį išdavystės kurstymu, mat A.Selkirkas kėlė klausimus dėl pūvančio laivo saugumo.

Sala, kurioje jam teko praleisti ketverius metus ir keturis mėnesius, buvo žinoma pietų jūrų keliautojams, ir pagaliau jį išgelbėjo laivas, ieškojęs maisto bei vandens.

Dabar šioje saloje, kuri priklauso Čilei, gyvena maždaug 500 žmonių.

Vėliau A.Selkirkas sukaupė tais laikais nemažą turtą ir buvo vedęs dvi moteris - antroji žmona, kaip teigia D.Souhami, jam buvo reikalinga tik dėl pasimatymų tame uoste, iš kurio jis išplaukė į savo paskutinę kelionę.

A.Selkirkas mirė 1721 metais, laive netoli Afrikos vakarinių krantų.

Idėja apie vieno žmogaus išgyvenimą (jokio Penktadienio A.Selkirko saloje nebuvo) ir šiandien žavi žmones lygiai taip pat, kaip tada, kai D.Defoe parašė savo knygą, kuri yra laikoma pirmuoju anglų romanu ir leidžiama iki šių dienų, sakė D.Souhami.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją