Kaip pranešė žiniasklaida, į portalą 15min.lt kreipėsi į Kiniją medieną eksportuojantis verslininkas ir teigė, kad jo krovinys šiandien negalėjo patekti į Kinijos jūrų uostus, o prekybos partneriai negali išmuitinti atvykusių prekių.

Portalo duomenimis, Kinijos uoste užstrigo apie 300 konteinerių.

Pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius „Delfi“ teigė girdėjęs apie tris įmones, kurios susidūrė su sunkumais.

„Šiai dienai turime tris įmones iš Lietuvos, kurie yra konfederacijos nariai, kuriems dviem iš jų neišėjo užpildyti muitinės deklaracijų siunčiant prekes į Kiniją. Dar vieni yra jau atplaukę į uostą.

Klausimas, tyčia ar netyčia, bet muitinės deklaracijų sistemoje yra šalis, kuri yra įvedama, tai tokios šalies, kaip Lietuva, nebėra. Kol kas turime tik tokią informaciją, o konkrečiau bus aišku tada, kai gausime tikslius įmonių nusiskundimus raštu“, – sakė jis ir teigė įmonių pavadinimų atskleisti negalintis.

Pasak jo, galima daryti prielaidą, kad Lietuva buvo ištrinta iš muitinės sistemos.

Apie galimus Lietuvos produkcijos patekimo į Kiniją trikdžius redakcijai ketvirtadienį patvirtino ir Užsienio reikalų ministerija (URM).

Ji teigia, kad sieks Europos Sąjungos reakcijos į Kinijos veiksmus.

„Ministerija yra informuota apie galimus Lietuvos produkcijos patekimo į Kiniją trikdžius, palaikome ryšį su Lietuvos įmonėmis, renkame visą įmanomą informaciją iš Kinijos pusės dėl įvedamų ribojimų, taip pat kontaktuojame su Europos Komisija dėl reakcijos ES lygiu“, – komentare „Delfi" nurodė URM.

Lietuvos–Kinijos prekybos asociacijos generalinis direktorius Rokas Radvilavičius BNS aiškino, jog oficialiai Kinijoje nėra skelbiama, kad būtų blokuojamos prekės iš Lietuvos, tačiau tokie signalai gali būti siunčiami „vidiniais nurodymais“.

„Oficialiai, atviruose šaltiniuose nėra tokios informacijos, kad Lietuva ištrinta (iš Kinijos muitinės sistemos – BNS), bet jau buvo perspėjimai iš Kinijos, kad gali kažkas nutikti. Turbūt tai yra pirmasis signalas“, – BNS sakė R. Radvilavičius.

Anot jo, kol kas iš asociacijai priklausančių įmonių niekas nesiskundė dėl tokių trukdžių.

„Susisiekiau su partneriais, teisininkais Kinijoje, oficialių duomenų kol kas nėra, bet iš Kinijos yra duodami ženklai – subtiliai. Dabar laukiama atgalinio ryšio“, – sakė asociacijos vadovas.

Delfi primena, kad praėjusį ketvirtadienį Kinijos ambasada pranešė, kad stabdo vizų išdavimą Lietuvoje. Ambasada nurodė, kad išdavimas stabdomas dėl techninių priežasčių, tačiau tai nutiko tęsiantis Lietuvos ir Kinijos santykių krizei dėl Vilniaus ryšių su Taivanu.

Kaip jau anksčiau skelbta, Lietuvos santykiai su Kinija ypač suprastėjo Lietuvai nutarus atidaryti Taivano prekybos atstovybę. Jau anksčiau verslai pranešė apie nutraukiamas sutartis, pakeltas kainas. Ryšių su Kinija turi Lietuvos aukštųjų technologijų, žemės ūkio ir maisto perdirbimo, medienos, tekstilės ir logistikos bendrovės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (875)