Pirmosios Lietuvos rinktinės rungtynės atrankoje į 2023–ųjų pasaulio čempionatą vyks Klaipėdoje – „Švyturio“ arenoje lapkričio 26 dieną K. Maksvyčio treniruojama komanda žais su Bulgarija, o lapkričio 29 d. išvykoje lietuviai susikaus su Čekija. Šioje grupėje taip pat žaidžia Bosnija ir Hercegovina.

„Smagu grįžti, tikiuosi, klaipėdiečiai aktyviai atvyks į rungtynes ir palengvins tą debiutą“, – ketvirtadienį kalbėdamas su žurnalistais vylėsi rinktinės strategas Kazys Maksvytis, kuriam tai bus debiutas vadovaujant nacionalinei rinktinei.

– Pirmadienį minėjote, jog nedaug laiko buvo perteikti savo žaidimo filosofiją. Žaidėjai sako, jog pavyko jums tą padaryti, o jūsų nuomone?

– Kaip stutendui, trūksta tos paskutinės nakties, bet apibendrinant gana racionaliai pavyko išnaudoti tą laiką, turėjome tris žaidybines treniruotes, tai krepšinyje nedaug.

Norėjome suvienodinti ir supaprastinti mūsų sistemą atsižvelgiant būsimas rungtynes.

Manau, visa tai pavyko. Smagu, jog tie žaidėjai, kurie atvyko, yra pasiruošę ir sveiki.

– Kaip įvertintumėte varžovus bulgarus?

– Labai priklausanti nuo emocijų, su jomis žaidžia dar geriau, su blogomis emocijomis gali pulti į duobę. Žaidžia greitą puolimą, daug improvizuoja, turi nemažai metikų. Skaičiuojant statistiškai, surengia daugiausiai atakų. Vienas tikslų – stabdyti jų greitą puolimą.

– Panašu, turėsite pranašumą priekinėje linijoje?

– Taip, gana neblogai atrodo Laurynas Birutis.

– Žvelgiant objektyviai, čekai stipresni už bulgarus?

– Nenoriu žiūrėt du žingsnius į priekį, dabar ruošiamės bulgarams. Bet iš esmės taip, čekai su ta sudėtimi žaidė olimpinėse žaidynėse, be to, treniruoja tas pats treneris.

– Kas galėtų tapti naujais rinktinės lyderiais?

– Galima sakyti, vyksta tam tikra kaitų kaita, atsinaujinimas. Rungtynėse gali būti kitaip, bet treniruotėse gerai atrodo Tomas Dimša, komandos kapitonas Arnas Butkevičius, nemažo vaidmens tikiuosi iš Lauryno Biručio. Tai žaidėjai, aplink kuriuos ir suksis žaidimas.

– Šioje komandoje – septyni jūsų buvę ir esami auklėtiniai, kiek tai padeda jums ir jiems?

– Padeda, aš žinau jų stiprybes, trūkumus, žinau, kaip jie gali žaisti. Kai kurios žaidimo sistemos ir mintys kartojasi, kurias aš naudoju. Manau, tai padeda.

– FIBA „langų“ sistemoje neteko dirbti nei jums, nei jūsų asistentui Kęstučiui Kemzūrai, kaip vyko pasiruošimas šioms dvejoms rungtynėms?

– Buvome pasidalinę savo darbus, didesnį krūvį iki lango atliko K. Kemzūra ir skautas Tomas Rimkevičius, kurie susistemino informaciją apie varžovus.

Taip sutapo, jog klubas mane patį išleido dviem dienomis anksčiau. Tai mums pagelbėjo.

Bet naujam štabe dirbti yra iššūkis ir mums. Reikia išmokti dirbti kartu, ne tik dirbti, bet ir laimėti kartu. Tad darbo buvo.

– Gal jau apsisprendėte dėl rinktinės dvyliktuko?

– Kol kas ne, pagal FIBA taisykles tą turime padaryti iki šio vakaro.

– Kokia situacija su Adu Juškevičiumi, ar galima sakyti, jog dėtas brukšnys?

– Jau anskčiau kalbėta, jog Adas išreiškė norą daugiau laiko praleisti su šeima, nes laukiami tam tikri malonūs pokyčiai šeimoje. Iš jo pusės nebuvo pakankamos motyvacijos prisijungti, jo nuomome, tegul rungtyniauja jauni žaidėjai.

Bandžiau jį perkalbėti, bet galiausiai sutikau su jo nuomone, nes jis atvirai prisipažino.

Ar dėtas brūkšnys? Reiktų jo paties klausti, bet panašu, kad taip.

– Atvyks Mindaugas Kuzminskas į antrąsias rungtynes, bus vienintelis Eurolygos krepšininkas šioje komandoje.

– Atvirai pasakius, nesitikėjau turėti komandoje Mindaugo, tačiau susisiekus su juo pats žaidėjas išreiškė norą prisijungti, klubas jį išleido, pavyko viską suderinti.

– Ar buvo pokalbis su Artūru Gudaičiu?

– Ne, tokio pokalbio nebuvo, be to, prieš tai „Zenit“ strategas nebuvo išleidęs krepšininko į rinktinę.

***

Artėjant rinktinės stovyklai praėjusią savaitę vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis pristatė sutrumpintą rinktinės žaidėjų sąrašą, kuriame yra 15 krepšininkų pavardės.

Dėl nesikertančio tvarkaraščio viltį prisijungti prie rinktinės antrajam atrankos mačui su Čekija (lapkričio 29 d.) suteikę Kauno „Žalgirio“ žaidėjai Lukas Lekavičius ir Edgaras Ulanovas rinktinei nepadės. Dėl tos pačios priežasties šiame atrankos lange rinktinės marškinėlių neužsivilks ir Regimantas Miniotas.

Tačiau pirmadienį strategas turėjo gerų žinių dėl kito Eurolygoje žaidžiančio krepšininko: prie rinktinės antrosioms atrankos su Čekija rungtynėms (lapkričio 29 d.) prisijungs Mindaugas Kuzminskas, rungtyniaujantis Sankt Peterburgo „Zenit“ gretose. Jis bus vienintelis Eurolygos krepšininkas šioje Lietuvos rinktinėje.

Lietuvos vyrų rinktinės štabe kartu su K. Maksvyčiu darbuosis treneriai Kęstutis Kemzūra, Giedrius Žibėnas, video skautas Tomas Rinkevičius, fizinio rengimo treneris Deividas Rinkevičius. Prie rinktinės trenerių štabo prisijungs ir treneris Evaldas Beržininkaitis, dirbantis Jonavos krepšinio klube.

Rinktinės sąrašas (krepšininkas, klubas)

Mindaugas GirdžiūnasVilniaus „Rytas“
Arnas VeličkaNeapolio „GeVi Basket“ (Italija)
Deividas GailiusKlaipėdos „Neptūnas“
Tomas DimšaTrevizo „NutriBullet“ (Italija)
Arnas ButkevičiusVilniaus „Rytas“
Vytenis ČižauskasKėdainių „Nevėžis-Optibet“
Martynas EchodasVenecijos „Umana Reyer“ (Italija)
Eimantas BendžiusSasario „Banco di Sardegna“ (Italija)
Gytis MasiulisBilbao „Surne“ (Ispanija)
Eigirdas ŽukauskasPermės „Parma“ (Rusija)
Margiris NormantasVilniaus „Rytas“
Laurynas BirutisSantjago de Kompostelos „Obradoiro CAB“ (Ispanija)
Osvaldas OlisevičiusEmilijos Redžo „UnaHotels“ (Italija)
Martinas GebenasBambergo „Brose“ (Vokietija)
Mindaugas KuzminskasSankt Peterburgo „Zenit“ (Rusija)



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)