Laimei, yra keli veiksmingi būdai, leidžiantys, jei ne eliminuoti šią problemą, tai bent gerokai ją apmažinti. Netrukus sužinosite, ko imtis, kad akiniai kuo mažiau rasotų, be to, būsite įspėti, kokiais patarimais geriau nesivadovauti.

1. Tinkamai užsisodinkite akinius ant nosies

Nemenkas skaičius dėl akinių rasojimo suirztančių piliečių turėtų kaltinti tiktai save, na, gal dar optikos specialistą, į kurį kreipėsi. Reikalas tas, kad akiniai daug intensyviau rasoja tada, jeigu jų padėtis netaisyklinga, rašoma portale „Handimania“. Akiniai neturi būti prigludę prie kaktos ar remtis į skruostus: veidų, kuriems neįmanoma parinkti tokių akinių, kurių padėtis būtų taisyklinga, pasitaiko labai retai.

2. Dėvėkite tinkamą kaukę

Akiniai rasos kur kas mažiau, jeigu atkreipsite dėmesį į tai, kokią kaukę su jais dėvite. Akinius nešiojančio asmens kaukė turi kuo geriau priglusti prie nosies. Norint išpildyti šią sąlygą, tereikia pagal paskirtį panaudoti vienkartinės kaukės viršuje esančią vielutę.

3. Naudokite akinius nuo rasojimo apsaugantį skystį

Specialaus skysčio nuo rasojimo galima įsigyti bet kurioje optikos parduotuvėje, taip pat kai kuriose vaistinėse. Būtina pasakyti, kad specialūs produktai nuo rasojimo labiausiai gelbsti akinių rasojimo problemos varginamiems žmonėms, kadangi jie išlieka veiksmingi net 48 valandas arba kol yra nuplaunami.

4. Naudokite sportiniams akiniams skirtą nuo rasojimo saugantį gelį

Tamsiems, apsauginiams akiniams, pavyzdžiui, skirtiems dėvėti sportuojant – plaukiojant, nardant, slidinėjant, važiuojant dviračiu, – aprasoti neleidžia specialus gelis. Bet ar žinojote, kad šis produktas tinka ir patiems elementariausiame akiniams? Jo savybės labai panašios į nuo rasojimo saugančių skysčių, be to, jį naudoti yra saugu – neverta būgštauti, kad gali nukentėti lęšių danga.

Rasoja akiniai

5. Išmėginkite hidrofobinės, antirefleksinės ar daugiafunkcės dangos efektą

Užsisakant akinius optikos salone, galima pasirinkti lęšius su hidrofobine danga. Ant jos vandens (taigi, ir vandens garų) molekulės nenusėda taip gerai kaip ant paprasto stiklo.

6. Liaudiškos priemonės: glicerinas, muilas, skutimosi putos, stiklo valiklis

Internete galima rasti galybę vadinamųjų liaudiškų kovos su akinių rasojimu būdų. Jų propaguotojai tikina, kad akiniai mažiau rasos, jei juos ištrinsite glicerinu, muilu arba skutimosi putomis. Esą, tereikia, pavyzdžiui, glicerinu ištepti abi lęšių puses, o tada jas gerai nupoliruoti. Lygiai taip pat galima panaudoti ir muilą, skutimosi putas ar priemonę stiklui (langams) valyti. Tikra tiesa, kad šiose priemonėse yra hidrofobinių medžiagų, teikiančių atsparumą vandeniui, todėl jais nuvalytas paviršius neapgaruoja. Vis dėlto kai kurios siūlomos liaudiškos priemonės akiniams netinka.

Kodėl kai kurias liaudiškas priemones reikėtų vertinti skeptiškai?

Nors liaudiškos priemonės efektyvios, vertėtų bent žinoti, kokios žalos jos gali padaryti. Atminkite: nė viena iš paminėtų priemonių nėra skirta akiniams prižiūrėti, kadangi taip daryti būtų nesaugu.

Dalykas tas, kad kai kurios priemonės gali pažeisti akinių lęšių antirefleksinę dangą. Net ir tuo atveju, jei jų sudėtyje nėra alkoholio, visgi yra kvapiųjų ir aštrių dalelių, keliančių pavojų minėtai antirefleksinei dangai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)