Tyrimas parodė, kad papildoma skiepo dozė pasižymi 95,6 proc. veiksminga apsauga nuo simptominės COVID formos. Jame dalyvavo 10 tūkst. vyresnių nei šešiolikos metų amžiaus žmonių, ketvirtadienį informavo bendrovės.

Ši žinia iškart kilstelėjo bendrovių akcijas: „Pfizer“ – 0.9 proc. JAV biržoje, o „BioNTech“ – 1,3 proc. Frankfurte.

„Mes manome, kad sustiprinanti vakcinos dozė atliks labai svarbų vaidmenį kovojant su nesibaigiančia pandemijos keliama rizika visuomenės sveikatai“, – išplatintame pareiškime teigia „Pfizer“ vykdomasis vadovas Albertas Bourla. Bendrovių teigimu, duomenimis bus nedelsiant pasidalinta su sveikatos priežiūros pareigūnais Jungtinėse Valstijose, Europoje ir kitur.

Pfizer kurią vakciną nuo gripo

Už reguliavimą atsakingos institucijos jau kurį laiką svarsto, ką daryti su papildoma skiepų doze, nes infekcijų skaičiai vėl kopia į naujas aukštumas. Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Izraelis papildoma skiepų doze skiepija visus gyventojus. Kitos valstybės, pavyzdžiui, Jungtinės Valstijos ir didžioji dalis Europos, trečiąją doze skiepija tik garbaus amžiaus žmones ir kitus rizikos grupėse esančius asmenis. Kaip tiksliai nustatyti, kas priklauso, o kas nepriklauso rizikos grupei, taip pat diskusijų vertas klausimas.

Pusė tyrime dalyvavusiųjų gavo papildomą skiepų dozę. Iš jų per pustrečio mėnesio susirgo penki asmenys. Grupėje, kuri gavo placebo, susirgimų būta 109. Skelbiama, kad sustiprinanti dozė tokia pat saugi kaip ir pirmosios dvi vakcinos dozės.

Tyrimo rezultatai rodo, kad „papildomos vakcinos dozės gali suvaidinti labai svarbų vaidmenį suvaldant pandemiją ir grįžtant į normalų gyvenimą“, – sako „BioNTech“ vykdomasis direktorius Uguras Sahinas.

Tyrimo dalyviai papildoma doze paskiepyti praėjus vidutiniškai 11 mėnesių nuo antrosios vakcinos dozės. Vidutinis savanorių amžius – 53 metai, kiek mažiau nei vienas ketvirtadalis dalyvių vyresni nei 65 metų. Trečios vakcinos dozės veiksmingumas pasiteisino visose amžiaus grupėse, džiaugiasi autoriai.

Dalintis
Nuomonės