Žuvys ir jūros gėrybės – sveikatai būtinų maisto medžiagų šaltinis

Pagrindinės žuvų ir jūros gėrybių maistinės medžiagos – ilgos grandinės omega-3 riebalai. Tai itin svarbios širdžiai, kraujagyslėms ir smegenims polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių daugiausia yra būtent šiuose maisto produktuose. Omega-3 būtinos optimaliam smegenų vystymuisi.

Gyvybiškai svarbus normaliam augimui ir vystymuisi vienas būtinų organizmui mikroelementų jodas. Žuvys ir jūros gėrybės yra praktiškai vienintelis natūralus šios svarbios maistinės medžiagos šaltinis. Jodas organizme atlieka keletą reikšmingų funkcijų, pavyzdžiui, yra ypatingai svarbus elementas normaliai skydliaukės veiklai. Jis taip pat reikalingas neurologiniam vystymuisi.

Jūros gėrybės yra natūralaus vitamino D šaltinis. Tai dar viena maistinė medžiaga, kuri labai svarbi protiniam vystymuisi, šis vitaminas taip pat reguliuoja imuninės sistemos veiklą ir yra būtinas tvirtiems kaulams.

Iš žuvies galima gauti ir vieno iš kraujodarai reikalingų elementų – geležies. Geležies vartojimas yra labai svarbus nėštumo metu, kad motinos organizme pasigamintų papildomas kraujo kiekis, nes jo turi užtekti ir jai, ir kūdikiui.

Vertingos žuvų ir jūros gėrybių medžiagos kalcis, cinkas, kiti mineralai. Kalcis įeina į kaulų sudėtį, jo reikia raumenims ir širdies veiklai. Šio mineralo dažnai pritrūksta laikantis dietų ir nevartojant pieno produktų. Cinkas būtinas vaiko augimui, smegenims ir imuninei sistemai, o jo trūkumas sulėtina vystymąsi.

Pagrindinis Aliaskos turtas 5 rūšių laukinės lašišos, Aliaskos jūros gėrybių rinkodaros instituto nuotrauka

Natūralioje gamtoje užaugusios žuvys tampa nišiniu produktu

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (angl. United Nations Food and Agriculture Organization, FAO) duomenimis, 2018 m. pasaulyje sugauta beveik 180 milijonų tonų žuvų, iš kurių 52 % buvo akvakultūros produkcija. Prognozuojama, kad 2030 m. bendras laimikis sieks 204 mln. tonų, o akvakultūros produkcija padidės trečdaliu.

Pasaulyje didėjant žuvų vartojimui ir akvakultūros daliai, natūraliomis sąlygomis užaugusios laukinės žuvys tampa vis labiau nišiniu produktu. Vienas iš regionų, kur akvakultūra yra draudžiama įstatymų, o gamta išskirtinai natūrali ir išsaugota jos ekosistema, yra JAV Aliaskos valstija, kurios žuvininkystės produktai sudaro trečdalį viso JAV žuvų ir jūros gėrybių eksporto. Aliaskos žuvų eksportu rūpinasi pelno nesiekianti organizacija „Aliaskos jūros gėrybių rinkodaros institutas“, rengiantis rinkodaros kampanijas ir padedantis rasti tiekėją. Daugiau informacijos: www.alaskaseafood.org, eeu.alaskaseafood.org.

Aliaskoje sugautos žuvys – nuo prieinamiausių iki išskirtinių

Lietuvoje turime unikalią galimybę valgyti tokią natūralią žuvį, kokia buvo sugaunama Aliaskoje prieš šimtus metų. 2020 metais Lietuva iš Aliaskos importavo beveik 13 tūkst. tonų žuvies. Pagrindinis Aliaskos turtas yra laukinės lašišos, kurių 5 rūšys žvejojamos rūpestingai, rūpinantis ateities kartoms.

Švelnios tekstūros ir sultinga karališkoji lašiša vertinama dėl didelio riebalų kiekio, ši žuvis puikuojasi aukščiausios klasės restoranuose. Didžiosios lašišos skonis, spalva ir struktūra panaši į karališkosios. Raudonoji lašiša išsiskiria tamsiai raudona mėsos spalva bei dideliu polinesočiųjų riebalų kiekiu. Labiausiai paplitusi, todėl ir nebrangi Aliaskinių lašišų rūšis yra kuprė. Jos mėsa švelniai rausvos spalvos, minkštos tekstūros ir subtilaus skonio. Dar vienos lašišų rūšies – ketos populiarumą lemia palanki kaina ir subtilus skonis.

Nebrangi Aliaskinių lašišų rūšis – kuprė, Aliaskos jūros gėrybių rinkodaros instituto nuotrauka

Aliaskinė rudagalvė menkė yra antroje vietoje pasaulyje pagal laimikio kiekį (po ančiuvių, trečioje vietoje po menkės – tunas). Aliaskinės rudagalvės menkės kaina yra tokia palanki būtent dėl didelio sugaunamų žuvų kiekio. Aliaskinė rudagalvė menkė į Lietuvą importuojama surimio pavidalo. Tai yra žuvų baltymų pasta, gaminama iš rudagalvės menkės faršo. Surimis turi daug proteino, riebalų rūgščių omega-3 ir vitamino B. Šis produktas yra populiari alternatyva krabams ir kitiems vėžiagyviams bei moliuskams, tai populiarus salotų, sumuštinių ir garnyrų priedas. Perdirbimui jį naudoja ir Lietuvos žuvies perdirbimo įmonės.

Aliaskos karaliene laikoma juodoji menkė. Sniego baltumo sluoksniuota šios žuvies mėsa yra saldaus, švelnaus, taip pat ir sodraus skonio. Ši žuvis turi daug omega-3 riebalų rūgščių ir yra vertingas aukštos kokybės baltymų šaltinis. Joje yra svarbių mineralų, tokių kaip jodas, fosforas, magnis, varis, geležis, cinkas ir kalcis. Sultinga Aliaskinė juodoji menkė puikiai tinka rūkymui, kepimui ir virimui.

Visi Aliaskoje sugaunamos žuvies ir jūros gėrybių produktai užšaldyti Lietuvoje prieinami ištisus metus.

Užsakymo nr.: PT_88184405