Patalpa su langu

Lapų žaluma sušvelnina griežtas vonios kambario linijas, o drėgnas mikroklimatas augalams ypač palankus. Tad didelė, šviesi vonia, kurioje įrengtas centrinis šildymas, gali tapti tikru rojaus kampeliu. Kaip tik čia labiausiai tinka auginti išvaizdžias egzotiškas, drėgmę mėgstančias gėles: anturius, kalatėjas, marantas, įvairius paparčius, cimbidžius, viksvuoles ir kitas panašias.

Vonios kambaryje veši bromelijos ir visi augalai, kuriems palankus maždaug 60 proc. oro drėgnumas, niekada ne žemesnė nei 18 laipsnių temperatūra. Šioje patalpoje galima auginti įvairesnių rūšių gėles ir įdomiai jas sugrupuoti. Sustačius keletą vazonų ar susodinus augalus didesniame lovelyje derės skirtingų faktūrų, spalvų lapiniai ir žydintys augalai, o besidriekiančios gėlės sudarys foną ir juos paryškins. Iš pastarųjų tai - smulkialapiai fikai, smulkialapės pilėjos, fitonijos, cianočiai, kalisijos.

Ten, kur šilta, bet tamsu

Šiltoje vietoje, bet tokioje, kur niekada neužklysta saulės spinduliai, puikiai jaučiasi visi miško gyventojai, įpratę prie šešėlių: paparčiai, tropinės palmės, viksvameldžiai, ajerinių šeimos augalai bei lapinės gėlės blizgančiais lapais - laipiojantys filodendrai (Amerikoje jie net vadinami vonios kambario augalais), antarktiniai lamstai arba auksaspalviai skindapai.

Vėsioje (temperatūra - apie 15 laipsnių šilumos) ir tamsioje patalpoje gali augti aspidistros, kalnarūtės (Aspleniuni), kretiniai pteriai (paparčio rūšis), rapipalmės, gebenės, plačiaragiai paparčiai.

Maža vonios patalpa

Dauguma žmonių nenori užgriozdinti vonios kambario, ypač kai jame ir taip mažai vietos. Tačiau daugelyje nedidelių patalpų galima kur nors padėti svyrantį ar laipiojantį augalą. Jei nėra vietos ant grindų, pastatykime vazoną ant palangės ar įdėkite į indą, pritvirtintą prie sienos.

Ir dar vienas patarimas: belangiame vonios kambaryje augalai gali būti kurį laiką, paskui juos galima išnešti į kitą kambarį, pakeisti kitais. Be to, yra specialių lempų, skirtų apšviesti augalus. Tokia lempa, vienas kitas vazonas - ir jūsų vonia įgaus egzotišką vaizdą.

Darna

Vonios kambario gėlių priežiūra nesiskiria nuo kitų patalpų augalų priežiūros. Jei vonia naudojamasi nuolat, augalų lapų purkšti nebūtina, jiems pakanka oro drėgmės. Tačiau valyti reikėtų dažnai, nes talkas ir plaukų lakas užkemša lapų poras, o tręšti ir laistyti - atitinkamai pagal metų sezoną ir gėlių poreikius.

Augalų vazonams derėtų kruopščiai parinkti išorinius indus. Retro stiliaus kambaryje labiau tinka pinti, moliniai, o modernioje vonioje geriau atrodo metaliniai ar plastikiniai indai. Šalia gėlių vazonų galima padėti įvairių jūros ar upės kriauklių, akmenų.